(Laurus nobilis)
Libeček lékařský (Laurus nobilis) je stálezelený keř pocházející původně z oblasti Středomoří, který je dnes běžně pěstován jako koření či bylinka.
Listy libečku jsou tmavě zelené, trochu kožovité a mají intenzivní aromatickou vůni a chuť s lehkým kořeněným charakterem. Často se používají k dochucování polévek, omáček či masitých pokrmů, ale také jako ingredience v bylinkových směsích, jako je například kořenicí směs pěti koření.
Listy libečku se mohou používat čerstvé nebo sušené. Kromě kulinářského využití je libeček také známý pro své léčivé účinky jako pomoc při trávení, na podporu imunitního systému nebo při respiračních potížích.
Sazenice libečku seženete v každém zahradnictví nebo potřebách se zahradnickými potřebami. Při výběru vhodných sazenic dbejte na to, aby byly zdravé, měly dostatečný kořenový bal a netrpěly viditelnými chorobami nebo škůdci.
Sazenice libečku uchovávejte ve vlhkém prostředí, dokud je nezasadíte. Sázejte je za podmračeného počasí a důkladně zalijte, aby nezvadly.
Libeček je rostlina, která se hojně rozrůstá. I když všechny listy nespotřebujete do jídel, měli byste čas o času libeček zcela ostříhat, aby si vyrazil znovu a listy byly zase čerstvé. Nové listy jsou jemnější a měkčí než staré a také mají lepší chuť i aroma.
Ostříhaný libeček můžete použít třeba do kompostéru jako zelenou vrstvu.
Na zimu není potřeba libeček stříhat, sám se stáhne do podzemních částí, a na jaře vyraší znovu.
Existuje mnoho chutných receptů, které můžete připravit s libečkem. Inspirujte se našimi nápady:
Polévka z libečku a brambor: Nakrájejte cibuli, mrkev a brambory a dejte je vařit do vývaru s nasekaným libečkem. Osolte, opepřete a podle chuti můžete přidat i další koření.
Omáčka s libečkem: Orestujte cibuli na oleji, přidejte nakrájený libeček a osmažte ho dozlatova. Poté přidejte rajčata, bylinky, sůl, pepř a vývar a nechte omáčku provařit. Rozmixujte tyčovým mixérem, můžete zahustit světlou jíškou. Omáčka se hodí k masu a bramborám.
Salát s libečkem: Smíchejte nakrájený libeček s rajčaty, paprikou, okurkou, cibulí a olivami. Osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem. Podávejte s čerstvým pečivem.
Pečené kuře s libečkem: Smíchejte nasekaný libeček s máslem, solí, pepřem a popř. dalšími bylinkami a směsí naplňte kuřecí prsa. Pečte v troubě při teplotě 180 °C po dobu přibližně 30-40 minut, dokud maso není zcela propečené.
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Discount Applied Successfully!
Your savings have been added to the cart.
K ukládání informací o zařízení a/nebo přístupu k nim používáme technologie, jako jsou soubory cookie. Děláme to proto, abychom zlepšili zážitek z prohlížení a zobrazovali (ne)personalizované reklamy. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při prohlížení nebo jedinečné ID na těchto stránkách. Neudělení souhlasu nebo jeho odvolání může negativně ovlivnit některé funkce a vlastnosti.