Libeček

Libeček

Obsah

Libeček lékařský

(Laurus nobilis)

Libeček lékařský (Laurus nobilis) je stálezelený keř pocházející původně z oblasti Středomoří, který je dnes běžně pěstován jako koření či bylinka.

Listy libečku jsou tmavě zelené, trochu kožovité a mají intenzivní aromatickou vůni a chuť s lehkým kořeněným charakterem. Často se používají k dochucování polévek, omáček či masitých pokrmů, ale také jako ingredience v bylinkových směsích, jako je například kořenicí směs pěti koření.

Listy libečku se mohou používat čerstvé nebo sušené. Kromě kulinářského využití je libeček také známý pro své léčivé účinky jako pomoc při trávení, na podporu imunitního systému nebo při respiračních potížích.

Libeček lékařský - sušený

Libeček účinky

Listy libečku mají mnoho pozitivních účinků na zdraví. Mezi nejvýznamnější patří:
 
Podpora trávení: Libeček působí jako přírodní digestivum a může pomoci ulevit od trávicích potíží, jako je nadýmání, křeče v břiše, nebo průjem. Také podporuje chuť k jídlu a pomáhá vylučovat toxiny z těla.
 
Podpora imunitního systému: Díky svým protizánětlivým a antimikrobiálním vlastnostem může libeček pomoci posílit imunitní systém a zabránit infekcím.
 
Podpora nervového systému: Listy libečku mají uklidňující účinky a pomáhají snižovat stres a úzkost. Může být užitečný pro lidi s problémy s nespavostí nebo podrážděností.
 
Léčba respiračních potíží: Libeček může pomoci s respiračními potížemi, jako jsou nachlazení, kašel nebo bolest v krku. Inhalace s párou vařící vody, která obsahuje listy libečku, pomáhá uvolnit hlen a vyčistit nemocné průdušky. 
 
Antioxidační účinky: Listy libečku jsou zdrojem silných antioxidantů, které chrání organismus před poškozením buněk způsobených volnými radikály.
 
Je však důležité si uvědomit, že libeček, stejně jako jakákoli bylinka, může mít vedlejší účinky a nesmí se používat nadměrně. Je proto vhodné poradit se s lékařem  nebo lékárníkem před použitím libečku jako léku.

Libeček sazenice

Libeček sazenice

Sazenice libečku seženete v každém zahradnictví nebo potřebách se zahradnickými potřebami. Při výběru vhodných sazenic dbejte na to, aby byly zdravé, měly dostatečný kořenový bal a netrpěly viditelnými chorobami nebo škůdci.

Sazenice libečku uchovávejte ve vlhkém prostředí, dokud je nezasadíte. Sázejte je za podmračeného počasí a důkladně zalijte, aby nezvadly.

Libeček pěstování

Libeček je vytrvalá bylina, kterou si můžete vypěstovat i na vlastní zahrádce nebo bylinkové zahrádce. Dávejte jen pozor na to, že je to docela mohutná bylinka, a vyhraďte jí dostatek místa. 
 
1. Vyberte vhodné místo: Libeček je vhodné pěstovat na slunném nebo polostinném místě s dobře propustnou půdou. Místo, na kterém libeček roste, by nemělo být vystaveno přímému slunečnímu záření (bude raději za zastínění třeba pod stromy). Pokud je to možné, umístěte ho poblíž zdroje vody.
 
2. Vyberte kvalitní semenáče: Pokud se rozhodnete sázet semenáče, zvolte ty s pevnými listy a kořeny. Semenáče nechte ponořené několik hodin ve vodě, aby se dobře napily a v půdě pak nestrádaly. 

Hnojení libečku

 V průběhu růstu rostliny přihnojujte. To podpoří vývoj kořenového systému a zvýší produkci listů. Vhodná jsou přírodní organická hnojiva s dostatečný obsahem dusíku, draslíku a fosforu. Libečku prospěje přihnojování Hnojíkem, a to buď posypem kolem rostlin, nebo roztokem, který aplikujeme na půdu kolem kořenů.
 

 3. Připravte si půdu: Půda musí být propustná, vhodná je písčitá nebo písčito-hlinitá a dobře zásobená organickou hmotou. Pokud je půda kyselá, pokuste se ji odkyselit přidáním vápna. Můžete také přidat perlit nebo rašelinu k lepšímu odvodnění – pozor ale rašelina je spíše kyselá.
 
4. Vysaďte semenáče: Zasaďte semenáče do květináče nebo do země a dostatečně zalévejte, nejlépe dešťovou vodou. Dbejte na to, aby byly rostliny vysázeny v dostatečné vzdálenosti, aby se vzájemně nekonkurovaly. Můžete je vysázet buď na jaře (březen) nebo na podzim (říjen).
 
5. Libeček pravidelně zalévejte: Libeček roste nejlépe v dobře zavlažované půdě. Pokuste se udržet půdu vlhkou, ale nikoliv přemokřenou.
 
 6. Chraňte libeček vůči chorobám: Libeček je náchylný k napadení plísní a jinými houbovitými chorobami. Pokud si všimnete nějakých příznaků, jako jsou skvrny na listech, nejprve začněte libeček méně zalévat. Pokud už houbové patogeny napadly rostliny libečku,  aplikujte postřik fungicidem.
 
7. Sbírejte listy, jakmile se objeví na rostlině, ale dávejte pozor, abyste při sklizni nepoškodili kořenový systém. Libeček lze skladovat až měsíc v chladničce.

Jak stříhat libeček

Libeček je rostlina, která se hojně rozrůstá. I když všechny listy nespotřebujete do jídel, měli byste čas o času libeček zcela ostříhat, aby si vyrazil znovu a listy byly zase čerstvé. Nové listy jsou jemnější a měkčí než staré a také mají lepší chuť i aroma.

Ostříhaný libeček můžete použít třeba do kompostéru jako zelenou vrstvu.

Na zimu není potřeba libeček stříhat, sám se stáhne do podzemních částí, a na jaře vyraší znovu.

Libeček recepty

Existuje mnoho chutných receptů, které můžete připravit s libečkem. Inspirujte se našimi nápady:

Polévka z libečku a brambor: Nakrájejte cibuli, mrkev a brambory a dejte je vařit do vývaru s nasekaným libečkem. Osolte, opepřete a podle chuti můžete přidat i další koření.

Omáčka s libečkem: Orestujte cibuli na oleji, přidejte nakrájený libeček a osmažte ho dozlatova. Poté přidejte rajčata, bylinky, sůl, pepř a vývar a nechte omáčku provařit. Rozmixujte tyčovým mixérem, můžete zahustit světlou jíškou. Omáčka se hodí k masu a bramborám.

Salát s libečkem: Smíchejte nakrájený libeček s rajčaty, paprikou, okurkou, cibulí a olivami. Osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem. Podávejte s čerstvým pečivem.

Pečené kuře s libečkem: Smíchejte nasekaný libeček s máslem, solí, pepřem a popř. dalšími bylinkami a směsí naplňte kuřecí prsa. Pečte v troubě při teplotě 180 °C po dobu přibližně 30-40 minut, dokud maso není zcela propečené.

Polévka s libečkem
Salát s libečkem

Zdroje:

Nákup na eshopu

Další zajímavé články