(Origanum vulgare)
Oregano nebo také česky dobromysl je aromatická bylina s malými zelenými listy. Je často používán v italské a středomořské kuchyni jako koření do různých pokrmů, jako jsou těstoviny, pizza a omáčky. Oregano také obsahuje antioxidanty a má antimikrobiální vlastnosti, díky tomu se často používá jako léčivá bylinka, například na zlepšení mírných depresí (viz české jméno dobromysl).
2. Příprava půdy: Půda by měla být dobře propustná a mírně kyselá. Pokud máte půdu spíše zásaditou/vápenitou, přidejte rašelinu nebo kompost, aby se zlepšila kvalita půdy.
Protože je oregano bylinka s výraznou chutí, která se používá hlavně v italské a středomořské kuchyni. Pokud vám italská a středomořská kuchyně také chutná, zkuste použít oregano například takto:
Jako koření do omáček: Oregano je skvělým kořením do rajské omáčky, marinád, omáček na pizzu a mnoha dalších jídel.
Při grilování: Použijte oregano na grilované maso nebo zeleninu pro zvýraznění chuti.
Do salátů: Pokud dáváte přednost lehčímu jídlu, můžete přidat oregano do salátů nebo pomazánek.
Na pečené brambory: Oregano se skvěle hodí k pečeným bramborám, protože ji dodává pikantní chuť.
Do polévek: Oregano může být také použito do polévek a čínských nudlí.
Můžete použít sušené i čerstvé oregano, to druhé má ještě silnější a svěží chuť a vynikne například v omáčkách nebo jako ingredience do salátů.
Jako koření používáme zejména sušené oregano. Přidáváme jej přiměřeně, protože má výraznou chuť, a tak musíme dávat pozor na to, aby jídlo nebylo příliš kořeněné.
Sušené oregano se hodí do rajské omáčky, ragú, do marinád na grilované maso, na omáčky na pizzu nebo na pizzu jako poslední ingredience, na grilované maso přímo, nebo ke grilovanému masu a zelenině, do polévek, do salátů, pomazánek.
Oregano je klasickou přísadou na pizzu a může být použito různými způsoby:
Jako součást kořenící směsi: Oregano můžete použít jako součást kořenící směsi, která je vytvořena spolu s jiným kořením, jako je bazalka, tymián a rozmarýn.
Nasypané přímo na pizzu: Oregano můžete nasypat (rozdrobit) přímo na pizzu po pečení nebo přidat na pizzu krátce před koncem pečení.
V omáčce: Oregano můžete přidat do rajčatové omáčky, kterou použijete na pizzu, abyste získali výraznou chuť.
Mějte na paměti, že oregano má silnou chuť, takže byste měli použít pouze malé množství, abyste nepřehlušili chutě ostatních suroviny použitých na pizzu. Pokud používáte sušené oregano, můžete ho před použitím nechat několik minut namočit v oleji nebo vodě, aby se uvolnilo aroma.
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Discount Applied Successfully!
Your savings have been added to the cart.
K ukládání informací o zařízení a/nebo přístupu k nim používáme technologie, jako jsou soubory cookie. Děláme to proto, abychom zlepšili zážitek z prohlížení a zobrazovali (ne)personalizované reklamy. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při prohlížení nebo jedinečné ID na těchto stránkách. Neudělení souhlasu nebo jeho odvolání může negativně ovlivnit některé funkce a vlastnosti.