estragon

Obsah

Estragon - bylinka i koření

(Artemisia dracunculus)

Estragon (anglicky tarragon) je aromatická rostlina a koření, které se používá k ochucení jídel. Jeho latinský název je Artemisia dracunculus. Estragon má jemnou a sladkou chuť s lehkou anýzovou vůní a je oblíbenou ingrediencí ve francouzské kuchyni, kde se používá zejména do omáček, salátů, marinád nebo pro výrobu octa.

Estragon má také léčivé vlastnosti, mimo jiné je tradičně používán k léčbě zažívacích potíží, menstruačních bolestí, popř. jako mírné sedativum.

Estragon

Pelyněk estragon

Pelyněk estragon nebo také pelyněk kozalec je celé jméno estragonu. Patří do čeledi hvězdnicovitých, jako všechny ostatní pelyňky – pelyněk pravý, pelyněk černobýl, pelyněk brotan. Všechny druhy pelyňku mají léčivé účinky, ale jen pelyněk estragon se používá také jako koření.

Estragon koření

Estragon koření

Estragon se používá jako koření převážně v sušené formě, ale také lze použít čerstvé lístky. Níže uvádíme některé způsoby, jak můžete estragon použít jako koření:

  1. Omáčky a marinády: Estragon je oblíbenou ingrediencí ve francouzských omáčkách a marinádách, kterým dodává jemnou chuť.

  2. Saláty: Estragon může být přidán do zeleninových nebo ovocných salátů pro zvýraznění chuti a aromatu.

  3. Vajíčka: Estragon lze použít jako koření pro vaječná jídla, jako jsou například omelety.

  4. Ryby a drůbež: Estragon je vhodným kořením pro ryby a drůbež, kterým dodá jemnou chuť.

  5. Ostatní masa: Estragon zvýrazní chuť i hovězího nebo vepřového masa, dobře se kombinuje s rozmarýnem a tymiánem.

  6. Zelenina: Estragon lze použít pro ochucení zeleniny, jako jsou například brambory, mrkev nebo fazole.

Při používání estragonu je důležité nezapomenout, že jeho chuť je poměrně výrazná, proto je třeba používat jej s mírou, aby neovlivnil celkovou chuť jídla.

 

Estragon pěstování

Estragon je poměrně nenáročná rostlina na pěstování, ale potřebuje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Následující tipy vám pomohou pěstovat estragon co nejlépe:

  1. Výsadba: Estragon se nejlépe sází na jaře nebo na podzim. Vyberte si slunné místo v zahradě nebo jej zasaďte do nádoby na terase. Půda by měla být dobře odvodněná a propustná.

Hnojení estragonu

Estragon netrpí nedostatkem živin, ale lze ho jednou za rok přihnojit vyváženým hnojivem. Ideální je kompost nebo přírodní organické hnojivo, jako je Hnojík, protože mu dodá potřebné živiny, aniž by ho spálil.

2. Zalévání: Estragon potřebuje střední zálivku. Při nadměrném zalévání může být náchylný k hnilobě kořenů, zatímco při nedostatečné zálivce může snadno uvadnout.

3. Řez: Estragon může být ostříhán, abyste získali více lístků. Nejlepší je provést řez na jaře, když rostlina začíná růst. Po sklizni můžete uskladnit čerstvé lístky v chladničce nebo je sušit pro pozdější použití.

4. Rozmnožování: Estragon se dá rozmnožovat semeny, ale je mnohem snazší použít řízky z mateřské rostliny. Řízky se nejlépe odeberou na jaře a zapichují se do vlhkého  písku. Písek udržujeme vlhký, dokud rostlina nezakoření.

5. Zazimování: Estragon je trvalka, ale může být v zimě choulostivý na mrazy. Pokud roste venku, je vhodné ho zakrýt rašelinou nebo jiným mulčem, zejména v oblasti kořenů. Pokud roste v květinové nádobě, je ideální přenést jej dovnitř a zazimovat v chladnějším prostoru, kde však nemrzne.

Estragon použití

Estragon je skvělou bylinkou, kterou můžete používat při přípravě mnoha různých jídel.

V omáčkách: Estragon je oblíbenou bylinkou při přípravě omáček, jako například béarnaise, hollandaise nebo tartar. Estragon dodává těmto omáčkám jemnou, sladkou chuť.

V salátech: Estragon můžete použít jako bylinku do různých druhů salátů. Estragon se dobře hodí například k fazolovým salátům, salátům s kuřecím masem nebo k salátům s mozzarellou.

Na pečené ryby nebo drůbež: Estragon je skvělou bylinkou pro pečené ryby nebo drůbež. Estragon lze použít jako nádivku do rybích nebo kuřecích prsou nebo jako koření při pečení ryb nebo kuřecích křídel.

Ve vařených bramborách: Estragon může být přidán do vařených brambor pro zvýraznění jejich chuti. Stačí přidat nasekané lístky estragonu do vařící vody při vaření brambor.

V polévkách: Estragon lze přidat do různých druhů polévek, jako jsou například kuřecí polévky nebo zeleninové polévky. Estragon dodává polévkám charakteristické aroma.

Estragon lze použít čerstvý nebo sušený. Čerstvé lístky estragonu se nejlépe hodí pro saláty a jiná syrová jídla, zatímco sušený estragon může být použit v různých pokrmech, jako jsou například polévky nebo omáčky. Pamatujte si, že estragon má silnou chuť, takže používejte ho s mírou a postupně přidávejte podle chuti.

Estragon čaj

Čaj z estragonu se připravuje velmi snadno a rychle. Zde je postup, jak si můžete připravit čaj z estragonu:

Nejlepší je použít čerstvé lístky estragonu, které jsou jemné a zelené. Pokud nemáte doma čerstvý estragon, můžete použít i sušený. Přiveďte k varu hrnec s čistou vodou. Přidejte lístky estragonu – jakmile se voda začne vařit, přidejte nasekané lístky estragonu. Můžete použít asi 1 lžíci čerstvého estragonu nebo 1 čajovou lžičku sušeného estragonu na šálek vody. Vařte lístky estragonu ve vodě asi 3-5 minut, dokud se čaj nezbarví do zelena. Poté čaj sceďte do hrníčku přes jemné síto nebo gázovou utěrku, aby se oddělily lístky estragonu. Pokud chcete, můžete čaj osladit medem, cukrem nebo jiným sladidlem.

Čaj z estragonu má mírně sladkou a aromatickou chuť. Může být podáván jak teplý, tak i studený a je skvělý pro zklidnění trávicího traktu, snížení zánětu a zlepšení trávení.

Estragon čaj

Hnojení bylinek a koření

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: