(Hyssopus officinalis)
Yzop (Hyssopus officinalis) se obvykle pěstuje jako trvalka v zahradě nebo v květináči na slunném místě a s dobře propustnou půdou.
Budete-li se řídit našimi radami, jak yzop pěstovat, určitě budete mít krásnou a silnou bylinku:
Yzop může být sklízen během celého vegetačního období, ale nejlépe se sklízí před rozkvětem, kdy jsou jeho aromatické oleje nejsilnější. Sklizeň yzopu může probíhat buď jako sběr listů, nebo jako sběr celých natí.
Yzop se snadno pěstuje a nemá zvláštní požadavky na půdu nebo hnojení. Obecně platí, že příliš bohatá půda a nadměrné hnojení mohou vést ke ztrátě aromatických olejů a snížení kvality rostliny.
Pokud se rozhodnete hnojit yzop, doporučuje se použít organické hnojivo nebo kompost. Můžete použít například kompostovaný hnůj nebo zralý kompost, který se aplikuje na půdu kolem rostliny a poté se zapraví do půdy. Hnojivo by mělo být aplikováno na jaře, než rostlina začne aktivně růst, a poté by se mělo aplikovat pouze v malých dávkách v průběhu sezóny. Výbornou alternativou je také Hnojík, protože se jedná o přírodní organické hnojivo, které nemůže bylinku spálit.
Pokud sbíráte listy yzopu, měli byste to udělat pozdě dopoledne nebo brzy odpoledne, kdy rostlina vyschla po ranní rose a teplota ještě není příliš vysoká. Měli byste vybrat pouze mladé listy, které nejsou příliš dřevnaté nebo suché. Listy se mohou sbírat po celé vegetační období podle potřeby.
Pokud sbíráte celé rostliny yzopu, měli byste to udělat během období, kdy jsou rostliny nejvíce aromatické, obvykle před rozkvětem. Rostliny by měly být řezány asi ve 2/3 své výšky.
Po sklizni můžete listy a květy yzopu sušit na teplém a suchém místě s dobrým větráním, dokud se nevysuší úplně. Poté můžete sušené listy a květy uložit do vzduchotěsného obalu, aby si uchovaly svou aromatickou vůni a chuť.
Yzop může být také použit čerstvý, přidejte jej třeba do salátů, polévek nebo jako koření k masovým jídlům.
Yzop je bylinka, která se tradičně používá jako léčivá rostlina a koření v kuchyni.
Pro své léčivé účinky: Yzop obsahuje silice a flavonoidy, které mají antiseptické, protizánětlivé a protikřečové účinky. Může být použit pro podporu trávení, pro uklidnění kašle a snížení horečky. Může také pomoci s nervovými problémy a uklidněním myslí.
Kuchyňské použití yzopu: Yzop má silnou a kořenitou chuť, která se často používá jako koření v kuchyni. Může být použit v marinádách, omáčkách, salátech a jako koření pro masová jídla. Listy a květy yzopu jsou také často používány k přípravě bylinných čajů nebo bylinných likérů.
Aromaterapie: Oleje z yzopu mohou být použity v aromaterapii pro uklidnění mysli a podporu relaxace. Yzopový olej se také používá v kosmetických produktech jako jsou krémy a mýdla pro své antiseptické a protizánětlivé účinky.
Ovocné likéry: Yzopové květy jsou tradičně používány k přípravě ovocných likérů, jako je například italský likér Chartreuse.
Je však důležité si uvědomit, že yzop může mít i vedlejší účinky a může interagovat s některými léky. Pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte nějaké léky, poraďte se s lékařem před užíváním jakýchkoliv prostředků z této bylinky.
Yzopový sirup je skvělým způsobem, jak využít bylinky z vaší zahrady a vytvořit si osvěžující nápoj plný přírodních chutí. Zde je jednoduchý recept na yzopový sirup:
Budete potřebovat:
Postup:
Yzopové listy a květy opláchněte a osušte.
Citron omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
V hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu, dokud se cukr nerozpustí.
Přidejte yzopové listy a květy a plátky citronu. Snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 15 minut.
Odstavte od ohně a nechte směs vychladnout.
Přelijte směs přes sítko do jiného hrnce nebo nádoby.
Skladujte v chladničce v uzavřené nádobě.
Yzopový sirup můžete použít jako přísadu do limonády nebo do koktejlů. Stačí smíchat sirup s vodou nebo s sodou a přidat led. Sirup také můžete použít jako sladidlo do čaje, nebo do ovocných salátů. Sirup můžete skladovat v chladničce až několik týdnů.
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Discount Applied Successfully!
Your savings have been added to the cart.
K ukládání informací o zařízení a/nebo přístupu k nim používáme technologie, jako jsou soubory cookie. Děláme to proto, abychom zlepšili zážitek z prohlížení a zobrazovali (ne)personalizované reklamy. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při prohlížení nebo jedinečné ID na těchto stránkách. Neudělení souhlasu nebo jeho odvolání může negativně ovlivnit některé funkce a vlastnosti.