(Anethum graveolens)
Kopr vonný (latinsky Anethum graveolens) je aromatická rostlina z čeledi miříkovitých. Je to jednoletá rostlina s vysokým a tenkým stonkem, která dorůstá výšky až 1 metr. Má jemné, vláknité listy a drobné, žluté květy uspořádané ve velkých okolících. Je oblíbený pro své kořeněné, sladké a anýzové aroma, které využíváme v kuchyni jako koření a bylinku. Kopr vonný se používá k ochucení řady pokrmů, například rybích jídel, polévek, salátů, marinád, omáček a chleba. Také se používá jako součást bylinkových směsí, jako je například francouzská směs bylinek zvaná pět koření (fines herbes).
Kopr vonný má několik léčivých účinků. Jeho semena a listy obsahují éterické oleje, flavonoidy, kyselinu askorbovou, karotenoidy a minerály, jako je vápník, železo a draslík.
Nejznámějším léčivým účinkem kopru je jeho schopnost pomoci při trávení a zmírnění trávicích potíží, jako jsou nadýmání, křeče, zápach z úst, nevolnost a průjem.
Kopr vonný může pomoci také při snižování hladiny cukru v krvi a vysokého tlaku, a také se mu přisuzují protizánětlivé účinky.
Kopr vonný také obsahuje látku estrogen, což může pomoci u ženských potíží spojených s menstruací a menopauzou.
Přestože jsou tyto účinky dobře známé, doporučuje se při užívání kopru vonného konzultovat s lékařem, zejména pokud užíváte nějaké léky nebo máte nějaké zdravotní potíže.
Kopr se mimo výše uvedené účely používá také jako přírodní prostředek pro podporu laktace, tedy pro zvýšení tvorby mateřského mléka. Čaj z kopru vonného se tradičně podává čerstvým maminkám k tomuto účelu.
Čaj je účinnější ze semen, než ze zelené bylinky.
Výhodou koprového čaje je to, že nemá žádné vedlejší účinky na maminku ani miminko.
Kopr vonný je poměrně snadné pěstovat, protože může být pěstován jak v zahradě, bylinkové zahradě nebo bylinkové spirále, tak i v květináči na balkoně. Podle následujícího návodu se vám jeho pěstování určitě podaří:
2. Vysévejte semena, nebo sázejte sazenice: Kopr vonný se obvykle pěstuje ze semen, která se sází do půdy přibližně 1 cm hluboko. Semena můžete před výsadbou na několik hodin namočit do vody, aby se urychlil proces klíčení. Pokud použijete sazenice, přesázejte je do země, jakmile dorostou výšky asi 10 cm.
3. Pravidelně zalévejte: Kopru vonnému se nejlépe daří na mírně vlhké půdě, takže je důležité pravidelně zalévat, aby nikdy nedošlo k úplnému vyschnutí půdy. Pokud je však půda přemokřená, kořeny mohou chytit hnilobu a rostlina by mohla zahynout.
4. Sbírejte natě a semena: Natě kopru vonného se sbírají, když jsou plně vyvinuté. Můžete je sklízet průběžně. Semena se sklízejí, když jsou zralá, což poznáte tak, že zhnědnou. TIP: Můžete také nechat semena na rostlině, aby se sama vysemenila a příští rok budete mít nové rostliny.
POZNÁMKA: S většinou druhů kopru vonného se doporučuje začít s pěstováním na jaře, když se teploty stabilizují nad bodem mrazu.
Kopr vonný je nejlepší skladovat v chladničce nebo mrazáku, aby se zachovala jeho čerstvost a aroma. Existují však i jiné způsoby, jak nejlépe uchovat kopr:
Chladnička: Čerstvý kopr lze uchovávat v chladničce po dobu až 1 týdne. Nejlepší je uchovávat kopr ve vlhkém papíru nebo v plastové tašce, aby se zabránilo vysoušení.
Mrazák: Kopr vonný lze také zmrazit, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Pro zmrazení odstraňte listy z lodyhy a vložte je do mrazicích sáčků. Můžete také zmrazit celé lodyhy, ale ty se vždy nehodí na používání. Mrazením se zachovají chuť a aroma kopru, avšak textura listů se může změnit (mohou být měkčí).
Sušení: Kopr lze také sušit, i když sušení může snížit jeho chuť a aroma. Pro sušení pověste lodyhy na vzdušném místě, kde jsou chráněny před přímým slunečním zářením. Sušení může trvat několik dnů a po dokončení by měly být listy křehké.
Konzervování v octě: Kopr vonný lze také konzervovat v octě, což mu dodá pikantní chuť. Listy koprů a lodyhy můžete vložit do lahve s octem a nechat je několik dní macerovat. Poté můžete kopr vonný použít jako přísadu do salátů nebo marinád.
POZNÁMKA: Pravdou ale je, že čím déle kopr skladujete, tím více ztrácí chuť a aroma, takže nejlepší je použít ho co nejdříve po sklizni.
Koprová omáčka je vynikající k různým druhům jídel, jako jsou například ryby, pečené brambory nebo zelenina. Zde je jednoduchý recept na přípravu koprové omáčky:
Suroviny:
Postup:
Dobrou chuť!
Koprová polévka je oblíbená polévka, která se často podává v letních měsících. Zde je jednoduchý recept na přípravu koprové polévky:
Suroviny:
Postup:
Hotovou koprovou polévku podávejte s chlebem nebo krekry. Můžete ji také ozdobit koprem nebo smetanou ke šlehání.
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Discount Applied Successfully!
Your savings have been added to the cart.
K ukládání informací o zařízení a/nebo přístupu k nim používáme technologie, jako jsou soubory cookie. Děláme to proto, abychom zlepšili zážitek z prohlížení a zobrazovali (ne)personalizované reklamy. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při prohlížení nebo jedinečné ID na těchto stránkách. Neudělení souhlasu nebo jeho odvolání může negativně ovlivnit některé funkce a vlastnosti.