kopr

Obsah

Kopr vonný

(Anethum graveolens)

Kopr vonný (latinsky Anethum graveolens) je aromatická rostlina z čeledi miříkovitých. Je to jednoletá rostlina s vysokým a tenkým stonkem, která dorůstá výšky až 1 metr. Má jemné, vláknité listy a drobné, žluté květy uspořádané ve velkých okolících. Je oblíbený pro své kořeněné, sladké a anýzové aroma, které využíváme v kuchyni jako koření a bylinku. Kopr vonný se používá k ochucení řady pokrmů, například rybích jídel, polévek, salátů, marinád, omáček a chleba. Také se používá jako součást bylinkových směsí, jako je například francouzská směs bylinek zvaná pět koření (fines herbes).

Kopr vonný

Kopr léčivé účinky

Kopr vonný má několik léčivých účinků. Jeho semena a listy obsahují éterické oleje, flavonoidy, kyselinu askorbovou, karotenoidy a minerály, jako je vápník, železo a draslík.

Nejznámějším léčivým účinkem kopru je jeho schopnost pomoci při trávení a zmírnění trávicích potíží, jako jsou nadýmání, křeče, zápach z úst, nevolnost a průjem.

Kopr vonný může pomoci také při snižování hladiny cukru v krvi a vysokého tlaku, a také se mu přisuzují protizánětlivé účinky.

Kopr vonný také obsahuje látku estrogen, což může pomoci u ženských potíží spojených s menstruací a menopauzou.

Přestože jsou tyto účinky dobře známé, doporučuje se při užívání kopru vonného konzultovat s lékařem, zejména pokud užíváte nějaké léky nebo máte nějaké zdravotní potíže.

Kopr v těhotenství

Kopr - semeno

Kopr se mimo výše uvedené účely používá také jako přírodní prostředek pro podporu laktace, tedy pro zvýšení tvorby mateřského mléka. Čaj z kopru vonného se tradičně podává čerstvým maminkám k tomuto účelu.

Čaj je účinnější ze semen, než ze zelené bylinky.

Výhodou koprového čaje je to, že nemá žádné vedlejší účinky na maminku ani miminko.

Kopr pěstování

Kopr vonný je poměrně snadné pěstovat, protože může být pěstován jak v zahradě, bylinkové zahradě nebo bylinkové spirále, tak i v květináči na balkoně. Podle následujícího návodu se vám jeho pěstování určitě podaří:

  1. Zvolte vhodné místo: Kopr vonný potřebuje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu s dostatečným množstvím vlhkosti. Pokud pěstujete kopr v květináči, vyberte květináč s drenážními otvory a do spodu květináče dejte vrstvu kamínků nebo oblázků, aby se zabránilo přemokření.

Hnojení kopru

Kopr vonný potřebuje pravidelné hnojení, zejména v době růstu. Můžete použít hnojivo s vysokým obsahem dusíku, aby podpořilo růst listů a vývoj kořenů. Vhodná jsou přírodní organická hnojiva, jako je kompost nebo Hnojík.

2. Vysévejte semena, nebo sázejte sazenice: Kopr vonný se obvykle pěstuje ze semen, která se sází do půdy přibližně 1 cm hluboko. Semena můžete před výsadbou na několik hodin namočit do vody, aby se urychlil proces klíčení. Pokud použijete sazenice, přesázejte je do země, jakmile dorostou výšky asi 10 cm.

3. Pravidelně zalévejte: Kopru vonnému se nejlépe daří na mírně vlhké půdě, takže je důležité pravidelně zalévat, aby nikdy nedošlo k úplnému vyschnutí půdy. Pokud je však půda přemokřená, kořeny mohou chytit hnilobu a rostlina by mohla zahynout.

4. Sbírejte natě a semena: Natě kopru vonného se sbírají, když jsou plně vyvinuté. Můžete je sklízet průběžně. Semena se sklízejí, když jsou zralá, což poznáte tak, že zhnědnou. TIP: Můžete také nechat semena na rostlině, aby se sama vysemenila a příští rok budete mít nové rostliny.

POZNÁMKA: S většinou druhů kopru vonného se doporučuje začít s pěstováním na jaře, když se teploty stabilizují nad bodem mrazu.

Jak uchovat kopr

Kopr vonný je nejlepší skladovat v chladničce nebo mrazáku, aby se zachovala jeho čerstvost a aroma. Existují však i jiné způsoby, jak nejlépe uchovat kopr:

  1. Chladnička: Čerstvý kopr lze uchovávat v chladničce po dobu až 1 týdne. Nejlepší je uchovávat kopr ve vlhkém papíru nebo v plastové tašce, aby se zabránilo vysoušení.

  2. Mrazák: Kopr vonný lze také zmrazit, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Pro zmrazení odstraňte listy z lodyhy a vložte je do mrazicích sáčků. Můžete také zmrazit celé lodyhy, ale ty se vždy nehodí na používání. Mrazením se zachovají chuť a aroma kopru, avšak textura listů se může změnit (mohou být měkčí).

  3. Sušení: Kopr lze také sušit, i když sušení může snížit jeho chuť a aroma. Pro sušení pověste lodyhy na vzdušném místě, kde jsou chráněny před přímým slunečním zářením. Sušení může trvat několik dnů a po dokončení by měly být listy křehké.

  4. Konzervování v octě: Kopr vonný lze také konzervovat v octě, což mu dodá pikantní chuť. Listy koprů a lodyhy můžete vložit do lahve s octem a nechat je několik dní macerovat. Poté můžete kopr vonný použít jako přísadu do salátů nebo marinád.

POZNÁMKA: Pravdou ale je, že čím déle kopr skladujete, tím více ztrácí chuť a aroma, takže nejlepší je použít ho co nejdříve po sklizni.

Jak uchovat kopr

Koprová omáčka

Koprová omáčka je vynikající k různým druhům jídel, jako jsou například ryby, pečené brambory nebo zelenina. Zde je jednoduchý recept na přípravu koprové omáčky:

Suroviny:

  • 2 lžíce másla nebo oleje,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 500 ml kuřecího vývaru nebo vody,
  • 1/2 šálku nasekaného kopru,
  • 1/4 šálku smetany na vaření,
  • šťáva z 1/2 citronu,
  • sůl a pepř dle chuti.

Postup:

  1. Máslo nebo olej rozpusťte v hrnci na středním plameni.
  2. Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání vařte asi 1 minutu, dokud se nevytvoří hladká jíška.
  3. Pomalu přilévejte kuřecí vývar nebo vodu a za stálého míchání vařte, dokud se omáčka nezačne zahušťovat.
  4. Přidejte nasekaný kopr a vařte omáčku na nízkém plameni asi 5 minut, aby se kopr mohl v omáčce rozvařit a uvolnit své aroma.
  5. Přidejte smetanu na vaření a promíchejte. Pokud chcete mít omáčku jemnou, můžete ji rozmixovat v mixéru nebo použít tyčový mixér.
  6. Přidejte šťávu z citronu a dochuťte solí a pepřem dle chuti.

Dobrou chuť!

Koprová omáčka
Koprová omáčka s brambory

Koprová polévka

Koprová polévka je oblíbená polévka, která se často podává v letních měsících. Zde je jednoduchý recept na přípravu koprové polévky:

Suroviny:

  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno,
  • 2 lžíce másla nebo oleje,
  • 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky,
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru,
  • 1/2 hrnku nasekaného kopru,
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání,
  • 1 lžička soli,
  • 1/4 lžičky černého pepře.

Postup:

  1. Rozehřejte máslo nebo olej v hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli a osmahněte ji do zlatova.
  2. Přidejte brambory a vařte je 5-7 minut, dokud nezměknou.
  3. Přilijte kuřecí nebo zeleninový vývar a nechte polévku vařit, dokud nejsou brambory zcela měkké.
  4. Přidejte nasekaný kopr a polévku vařte ještě asi 2 minuty.
  5. Odstraňte hrnec z tepla a nechte polévku vychladnout na pokojovou teplotu.
  6. Pomocí mixéru nebo tyčového mixéru rozmixujte polévku do hladké konzistence.
  7. Přidejte smetanu ke šlehání a ochuťte solí a pepřem dle chuti.

Hotovou koprovou polévku podávejte s chlebem nebo krekry. Můžete ji také ozdobit koprem nebo smetanou ke šlehání. 

Koprová polévka

Hnojení bylinek a koření

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: