tymián
Obsah
Tymián obecný
(Thymus vulgaris)
Tymián, celým názvem tymián obecný, je aromatická rostlina s malými zelenými lístky a fialovými květy. Je využíván jako koření při vaření a pečení (zejména mas), ale také se používá jako bylinkový čaj nebo v aromaterapii.
Tymián obsahuje silice, které mu dávají jeho charakteristickou vůni a chuť, ale díky nim má také tato bylinka protizánětlivé a antibakteriální účinky. Pomáhá totiž při léčbě respiračních onemocnění, používá se jako přírodní prostředek proti kašli a bolestem v krku.
Tymián citronový
Tymián účinky
Tymián (Thymus vulgaris) je aromatická bylina, která má mnoho léčivých vlastností a účinků. Některé z nich jsou:
Antiseptický účinek: Tymián obsahuje silice, které mají antiseptické vlastnosti a pomáhají bojovat proti bakteriím, virům a houbám. Proto se často používá jako přírodní lék proti infekcím dýchacích cest.
Expektorační účinek: Tymián má schopnost ředit a uvolňovat hleny, což pomáhá při kašli a léčí záněty dýchacích cest. Proto se často používá v přípravcích proti kašli a nachlazení.
Antioxidační účinek: Tymián obsahuje flavonoidy, které působí jako antioxidanty a chrání tělo před volnými radikály. Tyto látky také podporují imunitní systém.
Podpora trávení: Tymián napomáhá trávení tím, že podporuje produkci trávicích šťáv a snižuje záněty v gastrointestinálním traktu. Také pomáhá při nadýmání a zažívacích potížích.
Vnější účinky: Tymián obsahuje látky, které pomáhají léčit drobná poranění a kožní infekce, jako jsou akné, ekzémy a lupénka.
Je důležité si uvědomit, že používání tymiánu jako přírodního léku by mělo být konzultováno s lékařem nebo lékárníkem, zejména pokud máte nějakou chronickou nemoc nebo trvale užíváte určité léky.
Tymián pěstování
Hnojení tymiánu
Tymián nepotřebuje příliš mnoho hnojit, ale můžete mu přidat malé množství kompostu nebo jiného organického hnojiva jednou za rok. Hnojík je v tomto ohledu super volba, protože dodá dusík, fosfor i draslík, aniž by bylinku spálil.
Tymián v těhotenství
Tymián koření - využití tymiánu v kuchyni
Tymián se nejvíce hodí k pečenému nebo grilovanému masu, a to nejlépe v kombinaci s dalšími bylinkami, jako je například rozmarýn a šalvěj nebo estragon.
Tymián používáme čerstvý i sušený, snítky tymiánu (a ostatních bylinek) klademe na maso nebo podél masa a před konzumací odstraníme.
Tymián se přidává hlavně do rajské omáčky a rajské polévky, protože zvýrazňuje chuť rajčat.
Tymiánový čaj
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Staňková-Kröhnerová, Magdalena: Bylinky pro děti a maminky, Grada, Praha 2010.
- www.wikipedia.org
- www.zahrada-centrum.cz
- www.bylinkopedie.cz
- www.bylinkovo.cz