oregano

Obsah

Oregano aneb dobromysl

(Origanum vulgare)

Oregano nebo také česky dobromysl je aromatická bylina s malými zelenými listy. Je často používán v italské a středomořské kuchyni jako koření do různých pokrmů, jako jsou těstoviny, pizza a omáčky. Oregano také obsahuje antioxidanty a má antimikrobiální vlastnosti, díky tomu se často používá jako léčivá bylinka, například na zlepšení mírných depresí (viz české jméno dobromysl).

Oregano

Oregano účinky

Oregano má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví, například:
 
1. Antimikrobiální účinky: Oregano obsahuje silné antimikrobiální látky, které pomáhají při likvidaci škodlivých mikroorganismů v našem těle, včetně bakterií a virů.
 
2. Antioxidační účinky: Oregano obsahuje velké množství antioxidantů, což jsou látky, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
 
3. Protizánětlivé účinky: Oregano obsahuje látky, které pomáhají léčit snížit záněty v těle.
 
4. Podpora trávicího systému: Oregano pomáhá podporovat trávicí funkce tím, že zvyšuje produkci trávicích šťáv, léčí průjem a snižuje bolest břicha.
 
5. Posílení imunity: Oregano obsahuje látky, které mohou pomoci posílit imunitu, což znamená, že vás mohou chránit před infekcemi.
 
Pamatujte však, že ne všechny tyto účinky byly prozkoumány v laboratorních studiích, jsou spíše ověřeny praxí léčitelů, a tak byste je neměli brát jako náhradu za lékařskou péči.

Oregano pěstování

Oregano je poměrně nenáročná rostlina, kterou lze snadno pěstovat uvnitř v květináči, nebo na zahradě, bylinkové zahrádce či bylinkové spirále. Následující kroky vám přináší základní postup pro pěstování oregana:
 
1. Výběr místa: Oregano potřebuje dostatek slunce a sucha, proto vyberte slunné místo s dobře propustnou půdou.

Hnojení oregana

Oregano nepotřebuje příliš mnoho hnojiva, ale můžete mu dodat trochu hnojiva na jaře a pak v pravidelných intervalech během celého vegetačního období. Vhodná jsou všechna organická přírodní hnojiva, jako je kompost nebo Hnojík.

2. Příprava půdy: Půda by měla být dobře propustná a mírně kyselá. Pokud máte půdu spíše zásaditou/vápenitou, přidejte rašelinu nebo kompost, aby se zlepšila kvalita půdy.

 
3. Výsev ze semínek, nebo sázení sazenic: Oregano si můžete vysít ze semínek, ve vnitřních prostorách můžete začít v dubnu, venku raději až od poloviny května. Sazeničky oregana si také můžete zakoupit v ověřeném obchodě. Dávejte je pozor, ať jsou zdravé.
 
4. Sazenice vysazujeme do půdy do sponu alespoň 20 cm.
 
5. Zálivka: Zalévejte oregano pravidelně, ale ne příliš často. Zalévání by mělo být prováděno, když se svrchní část půdy vyschne.
 
6. Řez: keřík oregana můžete ostříhat, jakmile doroste do výšky 15-20 cm, podpoříte tím růst dalších větviček a listů.
 
7. Sušení: Ostříhané oregano si můžete nasušit a budete mít zásobu koření na zimu. 
Oregano pěstování

Oregano použití

Protože je oregano bylinka s výraznou chutí, která se používá hlavně v italské a středomořské kuchyni. Pokud vám italská a středomořská kuchyně také chutná, zkuste použít oregano například takto:

  1. Jako koření do omáček: Oregano je skvělým kořením do rajské omáčky, marinád,  omáček na pizzu a mnoha dalších jídel.

  2. Při grilování: Použijte oregano na grilované maso nebo zeleninu pro  zvýraznění chuti.

  3. Do salátů: Pokud dáváte přednost lehčímu jídlu, můžete přidat oregano do salátů nebo pomazánek.

  4. Na pečené brambory: Oregano se skvěle hodí k pečeným bramborám, protože ji dodává pikantní chuť.

  5. Do polévek: Oregano může být také použito do polévek a čínských nudlí.

Můžete použít sušené i čerstvé oregano, to druhé má ještě silnější a svěží chuť a vynikne například v omáčkách nebo jako ingredience do salátů.

Oregano - čerstvé a sušené

Oregano koření

Jako koření používáme zejména sušené oregano. Přidáváme jej přiměřeně, protože má výraznou chuť, a tak musíme dávat pozor na to, aby jídlo nebylo příliš kořeněné.

Sušené oregano se hodí do rajské omáčky, ragú, do marinád na grilované maso, na omáčky na pizzu nebo na pizzu jako poslední ingredience, na grilované maso přímo, nebo ke grilovanému masu a zelenině, do polévek, do salátů, pomazánek.

Oregano koření

Oregano pizza

Oregano je klasickou přísadou na pizzu a může být použito různými způsoby:

  1. Jako součást kořenící směsi: Oregano můžete použít jako součást kořenící směsi, která je vytvořena spolu s jiným kořením, jako je bazalka, tymián a rozmarýn.

  2. Nasypané přímo na pizzu: Oregano můžete nasypat (rozdrobit) přímo na pizzu po pečení nebo přidat na pizzu krátce před koncem pečení.

  3. V omáčce: Oregano můžete přidat do rajčatové omáčky, kterou použijete na pizzu, abyste získali výraznou chuť.

Mějte na paměti, že oregano má silnou chuť, takže byste měli použít pouze malé množství, abyste nepřehlušili chutě ostatních suroviny použitých na pizzu. Pokud používáte sušené oregano, můžete ho před použitím nechat několik minut namočit v oleji nebo vodě, aby se uvolnilo aroma.

Hnojení bylinek a koření

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: