Vinná réva

Obsah

Vinná réva - základní informace

(Vitis vinifera)

Vinná réva nebo také réva vinná, réva ušlechtilá či réva evropská – to všechno jsou názvy pro rostlinu z čeledi révovitých, která se pěstuje kvůli bobulím, z nichž se kromě přímé konzumace vyrábí hlavně víno (jako nápoj).

Réva je dřevnatá liána, které potřebuje oporu, po které se pne. To je základ pro její pěstování. Kromě toho bude potřebovat teplé a slunné oblasti, řez, vyvazování a důkladnou péči během roku i při zazimování.

Bobule révy vinné, známé jako hroznové víno, obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, z vitamínů je to C, vitamíny skupiny B, ze stopových prvků mangan, vápník, železo a hořčík, pak také pektin a flavonoidy.

 

 

 

Vinná réva - hroznové víno

Zajímavost

Z révy se kromě vína vyrábí i vinný ocet nebo rozinky. Z hroznových jadérek se pak připravuje olej.

Historie pěstování vinné révy

Vinná réva - rostlina

Vinná réva se pěstovala odpradávna, její původní oblastí byla střední a jižní Evropa, jižnější části Asie až po Kavkaz a severní Afrika.

Vinná réva tak, jak ji známe dnes, pravděpodobně vznikla z planě rostoucí révy vinné lesní, která pak byla v průběhu staletí vyšlechtěna do mnoha odrůd. 

Jméno jí dala latina, tedy staří Římané, když „vitis“ znamená úponek a „vinifera“ značí nesoucí víno. Starověcí Řekové a Římané také patřili k největším spotřebitelům vína.

Víno bylo i ve středověku oblíbenější než voda, protože se v něm nemohly vyskytovat bakterie způsobující např. průjmy a další nemoci.

Odrůdy vinné révy

Než se rozhodnete pěstovat vinnou révu, vyberte si odrůdu, která se na vaši zahradu hodí. Vězte ale, že veškeré odrůdy potřebují teplé a slunné stanoviště, polohu max. 300 m n. m.

Solaris – zajímavá odrůda původem z Německa. Pěstuje se na mošt a na burčák. Má středně velké zelené plody s muškátovým aroma, sklízí se v březnu. Tato odrůda je mrazuvzdorná, samozřejmě potřebuje oporu. Jediným škůdcem, který by se na ní mohl objevit, je padlí révové.

Tereza – někdy se můžete setkat i s názvem „Terez“, je velmi odolná odrůda s velkými plody, světle zelené barvy, dobře se zpracovává i převáží. Není náročná na stanoviště, je plně mrazuvzdorná.

Sultanina – podle názvu odrůda vhodná na rozinky (sušené plody), je nenáročná, sklízí se v září, plody neobsahují semena.

Supernova – je odrůda s červenými plody, velkými, bez pecek, odrůda poměrně silně roste, bude potřebovat řez, výnosy jsou vysoké.

Jak pěstovat vinnou révu

Vinná réva potřebuje určitě teplé a slunné stanoviště v nadmořské výšce max. 300 m. Vyplatí se tedy pěstovat v Polabí, na Litoměřicku, na jižní Moravě. Vybírejte rané odrůdy a vždy sázejte na jižní svah nebo k jižní zdi, kde mají hrozny šanci dozrát.

Sazenice vinné révy

Sazenice nakupujte u ověřených prodejců / zahrádkářů / vinařské školce a vždy si ověřte, zda je odrůda vhodná pro pěstování na zahradě a v podmínkách, které jí můžete nabídnout. Kromě výše uvedených je pro naše podmínky možné doporučit André, Aurelius, Irsai Olive či Zweigeltrebe. Sazenice by měly být zdravé (včetně kořenů).

Sázení vinné révy

Sázet vinnou révu je optimální v druhé půlce března. V první polovině března byste měli půdu dokonale připravit – zejména zrýt do velké hloubky a zarýt kompost nebo uleželý chlévský hnůj (čerstvý hnůj není vhodný). 

Sazenice sázejte 2,5 až 3 metry od sebe, velmi narostou a budou se pnout po opěrné konstrukci. Tu byste měli mít umístěnou na pozemku ještě před sázením a od ní by měly být sazenice vzdáleny asi 40 cm. 

Révu zastřihněte na jeden výhon a sázejte asi 30 cm hluboko. Sázejte šikmo, vrchol výhonu by měl směřovat směrem k opoře. Po výsadbě zalijte a mulčujte kompostem nebo slámou – umožní sazenicím přežít i při pozdních mrazících.

Hnojení vinné révy

Vinná réva vám bude vděčná za mulčování kompostem, protože z něj bude moci brát živiny po celou vegetační dobu. Nemáte-li dostatek kompostu, využijte organické přírodní hnojivo Hnojík - dodá révě živiny v poměrech, které potřebuje.

Konstrukce na pěstování vinné révy

Opora pro vinnou révu je nepostradatelným pomocníkem. Můžete si ji koupit nebo i vyrobit sami. Nejjednodušší stěna vznikne tak, že do jedné roviny umístíte sloupky/tyčky a mezi ně napnete dráty (pozinkované) ve vzdálenostech 25 až 30 cm. Můžete také použít laťkovou mříž. Někdo pěstuje vinnou révu dokonce na pergole – opět je potřeba mezi sloupky napnout drát.

Kdy stříhat vinnou révu

Řez vinné révy nebo také stříhání vinné révy provádíme již během února. Týká se to starších rostlin, ne nově zasazených. Je to potřeba, protože míza vinné révy začíná proudit velmi brzy, tak aby nám při pozdějším řezu réva „nekrvácela“. Řez provedeme na 3 až 4 oka (pupeny), protože i když přijde ještě mráz, poničí max. poslední pupen. Nesmíme nechat jen 1 pupen, ale ani příliš mnoho pupenů a dlouhý výhon. 

Během června pak vylamujeme předčasné výhony (tzv. fazochy), vylamujeme je vždy před květem, nebo až s nasazením plodů, abychom neponičili květy. 

Další péče

Vyvazovat výhony můžeme během celého vegetačního období. 

Nasazená plodenství také probírejte již od června, aby jich nebylo příliš mnoho. Dosáhnete tak velkých plodů.

Zazimování

Pokud víte, že v oblasti, kde pěstujete révu, hrozí silné mrazy, je možné celé rostliny vinné révy opatrně sejmout z konstrukce, každou rostlinu zvlášť svázat, položit na zem a obalit např. slámou. Větší a dřevnatější rostliny je možné také ověsit chvojím. 

Konstrukce na pěstování vinné révy

Choroby vinné révy

Choroby listů vinné révy

Plíseň révová – houbovité onemocnění napadá listy i plody, listy jsou nejprve se žlutozelenými skvrnami, později schnou a opadávají s bílou plísní, plody také mají bílou plíseň. Prevencí je pěstovat vinnou révu na suchých místech, kde nehrozí tolik deště, dále vybírat rezistentní odrůdy, prevencí i řešení již vzniklé choroby je postřik fungicidy.

Padlí révové – napadá listy a výhony, mají na sobě bílý moučnatý povlak. Je to rovněž houbovitá choroba způsobená nejčastěji deštivým počasí. Prevencí je totéž co u plísně + pomáhá dostatek draslíku ve výživě.

Choroby plodů vinné révy

Plíseň šedá – začne se projevovat po odkvětu, náchylné jsou zejména odrůdy, které mají jemnou slupku u svých plodů. Prevencí je důkladný a důsledný řez vinné révy, vhodné stanoviště, odolné odrůdy a dostatek draslíku, vápníku a hořčíku v půdě. 

 

Využití hroznového vína v kuchyni

Hroznový koláč podle francouzské kuchyně

Na koláč budete potřebovat: na těsto – 300 hl. mouky, špetka soli, 150 g změklého másla, 120 ml vody; dále 1 kg hroznového vína, 3 lžíce rybízového želé, 2 lžíce třešňovice. Ze surovin na těsto rychle uhněteme těsto a necháme 30 minut odležet v lednici. Pak jej rozválíme, vyložíme formu asi 25 cm, propícháme vidličkou a předpečeme 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím omyjeme víno. V malém hrnku za stálého míchání rozpustíme rybízové želé a vmícháme třešňovici. Koláč vyjmeme z trouby, dno potřeme rybízovým želé, poklademe kuličkami vína, potřeme zbytkem želé. Ihned podáváme, aby koláč nezvlhl.

 

Hroznový koláč

Zdroje:

Nákup na eshopu

Další zajímavé články