Dýně
Obsah
Dýně - základní informace
(Cucurbita pepo)
Dýně obecná neboli tykev obecná, méně často nazývaná i tykev turek, je zelenina z čeledi tykvovité. Do stejné čeledi patří například i cukety a patizony.
Dýně jsou velmi různorodé, některé jsou jedlé, jiné se pěstují na okrasu nebo na vyrábění halloweenských dekorací.
Jedlé dýně obsahují mnoho vitamínů, jako např. C, E, B, karoten, a minerálních látek – železo, draslík, sodík, hořčík. Kromě toho mají hodně vody a vlákniny, jsou tedy vhodné do jídelníčku lidí, kteří se snaží zhubnout.
Dýně jsou snadno zpracovatelné a dají se z nich uvařit slané i sladké pokrmy. Většina pokrmů je velmi chutných a např. dýňová polévka nebo dýňové pyré mohou být i prvními příkrmy pro větší miminka.
Druhy dýní
Málokterá zelenina má tolik různých druhů jako dýně. Můžete se setkat s dýní Hokaido, máslovou dýní, muškátovou dýní, špagetovou dýní a velkoplodou dýní Goliáš – to jsou ty jedlé. A pak existují ještě nejedlé – Andělská křídla, labutěnky (podlouhlé), Sweet dumplings (zeleně pruhované).
Dýně Hokaido
Hokaido patří k nejoblíbenějším dýním, je poměrně malá, dobře zpracovatelná, můžete ji vařit i péct i se slupkou. Má sytě oranžovou barvu a pokrmy obarví dooranžova. Je vhodná na polévky, omáčky, jako pečená příloha k masu, ale i na koláče, buchty, marmeládu.
Máslová dýně
Máslová dýně má jemnou chuť, tvarově se podobá hrušce, obsahuje jen málo semínek. Je vynikající na grilování, ale můžete z ní připravit i polévku, pyré, nádivku do masa nebo sladké zákusky.
Muškátová dýně
Tato dýně pochází původně z Francie, má zelenou slupku, která se ale nedá uvařit a je třeba ji oloupat. Je poměrně velká, a tak kromě běžného zpracování ji můžete použít i na kompoty nebo marmeládu – bude vám stačit jedna.
Špagetová dýně
Špagetová dýně dostala svůj název od toho, že když je zralá a povaříte ji, rozpadne se její dužina na špagety, které můžete použít jako plnohodnotné jídlo (jako náhražku klasických špaget). Takto ji můžete i zapékat. Loupat se nemusí.
Velkoplodá dýně Goliáš
Výhodou této dýně je, že z jednoho plodu uvaříte i několik jídel. Nevýhodou je pak to, že nejde dlouho skladovat. Z této obrovské dýně můžete vyřezávat halloweenská strašidla.
Historie pěstování dýně
Dýně původně pochází ze Střední Ameriky, kde byla známá již v období 5000 let př. n. l. Indiáni měli tuto rostlinu velmi oblíbenou, protože jim dodávala všechny základní živiny.
Do Evropy se sice dýně dostala spolu s kolonizátory, ale příliš se neujala. Své postavení si vydobyla až 19. a později ve 20. století, kdy byly vyšlechtěny i další odrůdy.
Jak pěstovat dýně
Pastování dýní není vůbec složité. Stačí si předpěstovat semínka (jako u paprik, rajčat, okurek) v malých květináčcích. Dýně klíčí rychle, a tak stačí je vysévat začátkem května. Vyklíčené rostlinky pak sázejte na záhony po zmrzlých a dopřejte jim slunné stanoviště, maximálně polostín, dostatečné rozestupy (1 metr), propustnou a dostatečně humózní půdu, ideálně rostou třeba na kompostu. Tady vytvoří dokonalou symbiózu: kompost dýni vyživuje a dýně poskytuje zastínění kompostu.
Zasazené dýně zalijeme, ale vždy jen ke kořenům. Polité listy by měly tendenci plesnivět nebo uhnívat.
K dýním také můžete dát oporu, protože se mohou pnout. To se hodí, když pěstujete více dýní na záhonu, nebo kdybyste si chtěli vypěstovat jednu rostlinku třeba ve velké nádobě. Na kompostu se naopak vyplatí pěstovat dýně bez opor, aby se plazily po povrchu a zastiňovaly kompost.
Kdy sklízet dýně Hokaido a další druhy dýní
Dýně sklízíme průběžně během léta, když si z nich chceme připravit jakékoliv jídlo.
Na uskladnění sklízíme dýně během první poloviny podzimu, aby je nezastihly první mrazíky – plody by nevydržely. Dýně sklízíme i se stopkami, protože vylomená stopka by pak byla branou k infekcím.
Necháme je venku nebo pod střechou dosušit a uskladníme na chladném místě (třeba ve sklepě). Uskladnit můžeme jedlé i nejedlé druhy (ty nejedlé pak využijeme na podzimní dekorace.
Jediná dýně, která nejde dlouhou skladovat, je velkoplodá dýně Goliáš – tu raději zpracujeme: na marmeládu, kompot, zamrazíme apod.
Dýně recepty
Dýně je tak všestranně využitelná, že by si zasloužila celou publikaci – kuchařku. Uvedeme aspoň nejlepší a nejzajímavější recepty.
Dýňové pyré
Toto pyré je všestranně použitelné na další vaření, takže se vyplatí znát na něj recept. Pak už jen sáhnete do lednice a vaříte. Použijeme dýni Hokaido nebo velkoplodou. Dýni omyjeme, zbavíme semen, nakrájíme na kousky, podlijeme troškou vody, osolíme a vaříme do změknutí. Poté tyčkovým mixérem uvařenou dýni rozmixujeme. A je hotovo. Toto pyré se hodí jako základ pro polévky, omáčky, zákusky… A když jej zjemníte máslem a troškou mléka, máte dýňovou kaši místo té bramborové.
Polévka z pečené dýně
Když nechcete použít pyré a máte raději výraznějších chuť, zkuste tuto polévku. Budete potřebovat: 1 dýni Hokaido, sůl, bylinky, olivový olej, vývar (cca 0,5 l), smetanu (100 ml). Dýni Hokaido neloupanou rozkrojíme na poloviny, vydlabeme semínka a nakrájíme na větší kousky. Ty naskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Osolíme, přidáme podle chuti bylinky a zakápneme olejem, nejlépe olivovým. Pečeme v troubě při 200 °C asi 30 minut. Poté necháme vychladnout, rozmixujeme, vložíme do hrnce, přivedeme k varu, přidáme trochu vývaru a ke konci vaření zjemníme smetanou.
Marmeláda z dýně
Ač se to na první pohled nezdá, marmeláda z dýně je slaďoučká a chutná i dětem. Je výborná na palačinky, lívance, na zákusky, dorty apod.
Na marmeládu budete potřebovat: 1 kg dýně (Hokaido), 1 kg jablek či jiného ovoce (hrušky), želírovací cukr 2:1, citron, pár kapek rumu. Dýni zbavíme semen a nakrájíme na kousky, jablka zbavíme jádřinců a také nakrájíme. Vložíme do hrnce, přivedeme k varu, přidáme želírovací cukr a šťávu z jednoho citronu. Vaříme, dokud nejsou dýně a jablka měkké, poté rozmixujeme tyčovým mixérem, ještě povaříme, ke konci varu přidáme pár kapek rumu, rovnou plníme do čistých sklenic a otočíme na chvíli dnem vzhůru. Poté obrátíme a necháme vychladnout. Popíšeme a uložíme do chladu (spíž, sklep).
Vyřezávaná dýně
A teď se konečně dostáváme k tomu, na co se těší všechny děti a vyznavači amerického svátku Halloween. Dýně přímo charakterizují tento svátek a strašidla vyřezaná z dýní se pevně usadila i na našich zahradách, plotech, zádveří…
Pokud si tedy nevystačíte z ozdobnými druhy dýní položenými třeba v květináčích nebo na miskách, vyřežte si s námi halloweenské strašidlo.
Budete potřebovat: Velkou dýni Goliáš (Hokaido nepoužívejte, je příliš tvrdá na vyřezávání a mohli byste se zranit), ostrý nůž, popř. fixu na předmalování řezů, další ozdoby, aby to bylo skutečně děsivé.
Nejprve dýni seřízněte vršek – bude později sloužit jako čepice, ale s dýní se vám bude lépe manipulovat a dovnitř dávat svíčka. Dýni si otočte tou nejhezčí stranou k sobě a namalujte, kde budou oči, nos a pusa a jaký budou mít tvar. Potom opatrně vyřízněte všechny otvory. Čím víc, tím líp, protože v noci bude lépe svítit. Vydlabejte semínka a dovnitř dýně vložte svíčku. Večer potom svíčku zapalte.
TIP: Ti, kteří se bojí vyřezávání, mohou strašidelný obličej na dýni jen namalovat.
Hnojení zeleniny
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Můžete dát při sadbě čajovou lžičku Hnojíku pod každou sazeničku.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte (můžete polít i bez cezení přes listy z konve).
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- www.toprecepty.cz
- www.wikipedia.org
- www.zahrada-centrum.cz
- www.jaktak.cz
- www.ceskestavby.cz