Špenát

Špenát (Spinacia oleracea)

Jednoletá rostlina dlouhého dne; oblíbená listová zelenina.

Stanoviště:
Hluboká, humózní půda s dobrým odvodem vody.

Spon rostlin:
20–25 × 10 cm.

Doba pěstování:
Výsev od února/března v následných sadách.

Doba sklizně:
Kontinuální česání větších listů, než rostliny vyběhnou do květu.

Množení:
Semeny.

Špenát byl přivezen patrně Araby a křižáky do Španělska a odtamtud se šířil dále do střední Evropy. Rostlina z čeledi merlíkovitých (Chenopodiaceae) je bohatá na vitamíny a minerální látky. Listy se mohou jíst syrové jako salát nebo se připravují vařené jako zeleninová příloha.

Špenát se pěstuje převážně na jaře a na podzim, neboť většina odrůd začíná kvést v období dlouhého dne. Klíčí již při 0 °C. Vysévá se od února, jakmile půda oschne, až do konce dubna, pro podzimní sklizeň v srpnu a pro přezimování v září. Pro letní pěstování se hodí jen speciální odrůdy.

Špenát setý

Odrůdy

  • Jarní a podzimní pěstování: ‚Hermes‘, ‚Monnopa‘, ‚Carambole‘, ‚Summic‘, ‚Vitesse‘, ‚Attica‘, ‚Taurus‘, ‚Trio‘.
  • Letní pěstování: ‚Carambole‘, ‚Nordic‘, ‚Solar‘.
  • Pěstování na přezimování: ‚Subito‘, ‚Vitesse‘, ‚Hiverna‘, ‚Monnopa‘.

Špenát novozelandský – Tetragonia tetragonioides

27 

Špenát novozelandský

Tetragonia tetragonioides

Semena: 40

Špenát setý – Spinacia oleracea – WINTERRIESEN

16 

Špenát setý

Spinacia oleracea/WINTERRIESEN

Semena: 250

Špenát setý – Spinacia oleracea – GRETA F1

27 

Špenát setý

Spinacia oleracea/Greta F1

Semena: 350

Špenát jahodový

34 

Špenát jahodový

Chenopodium foliosum

Semen: 130

Pěstování

Pěstování špenátu

Hloubka výsevu:
2–4 cm. Lépe vzchází po přitlačení půdy. Za sucha zaléváme, aby se zvýšil výnos a zabránilo se vybíhání do květu.

Choroby a škůdci:
Špenát je náchylný na nepravé padlí, napadení mšicemi a na virové choroby. Při hnojení Hnojíkem, případně při zapravení svleček do půdy se těmto problémům spolehlivě vyhnete.

Sklizeň:
Perioda sklizně je krátká. Sklízejí se vždy největší listy. Krátce před rozkvětem se špenát sklidí a zmrazí. Vyběhlé rostliny chutnají hořce.

Zajímavost

To, že je špenát nejlepším zdrojem železa mezi zeleninou vzniklo zřejmě matematickou chybou – chybným zapsáním desetinné čárky, tj. 21 mg/100 g, místo 2,1mg/100 g špenátu.

Jak udělat špenát

Když se vám podařilo vypěstovat si úrodu špenátu, vyzkoušejte také následující recepty.

Listový špenát

Čerstvý špenát, který si natrháte na své zahradě, můžete přidávat do salátů, zdobit jím salátové mísy i obložené chleby. Ale také si z něj můžete vyrobit smoothie – stačí 2 hrsti čerstvého špenátu rozmixovat s troškou vody, popř. přidat i jinou jarní zeleninu.

Jak uvařit špenát

Na klasický špenát jako přílohu použijte také listy. Je to mnohem lepší než špenát koupený v protlaku. Máte totiž jistotu, že ve vašem špenátu bude opravdu jen špenát, a to kvalitní. Budete potřebovat: 1 malou cibuli, olej, 4 hrsti špenátu (listů), sůl, pepř, vajíčko, 2 stroužky česneku, popř. smetanu. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno, osmahněte na oleji, přidejte pokrájené listy špenátu, nechte zavadnout, osolte, opepřete, přidejte utřené stroužky česneku, 1 vejce, chvíli povařte, aby se vejce srazilo. Ke konci varu můžete přidat trošku smetany. Vejce a/nebo smetana se přidávají proto, aby byl špenát lépe stravitelný.

Špenátové palačinky

Palačinky si připravíme podobným způsobem jako klasicky, ale do těsta nepřidáme cukr. Odložíme je stranou. Špenát si připravíme podle návodu výše. Každou palačinku pomažeme špenátovou náplní a zabalíme. Jednotlivé palačinky obalíme ve vajíčku a strouhance a opečeme na pánvi. Podáváme např. se zakysanou smetanou nebo se salátem z čerstvého špenátu a sýra Fety.

Špenátový koláč

Na koláč budeme potřebovat: 240 g hladké mouky, 120 g tuku, 1 lžíce studené vody, sůl, na náplň: špenát připravený podle návodu výše, strouhaný sýr a smetana. Ze surovin na těsto uhněteme rychle těsto, které necháme v chladničce aspoň 0,5 hodiny odležet. Mezitím si připravíme špenát. Těstem poté vyložíme kulatou zapékací mísu a předpečeme v troubě dozlatova. Poté necháme mírně vychladnout, naplníme špenátem, který posypeme sýrem a zalijeme trochou smetany. Dopečeme asi 30 v troubě na 200 °C.

Jak zmrazit špenát

Špenát zmrazíme uvařený, protože: 1. bude mít menší objem, 2. déle vydrží. Natrhaný listový špenát pokrájíme, vhodíme do vroucí vody, necháme přejít varem, přecedíme a necháme okapat a vychladnout. Abychom si ušetřili práci s pozdějším rozdělováním zmrzlého špenátu, rozdělíme si ho do malých mističek (např. od paštik apod.), nebo do malých mrazicích sáčků. Dáme zamrazit – vydrží určitě 1 rok. Až budeme špenát potřebovat, jen jej vyjmeme z mrazáku a připravíme jako obvykle.

Čerstvý špenát - salát
Čerstvý špenát - smoothie
Špenátové palačinky
Špenátový koláč

Hnojení ovoce a zeleniny

Ve skleníku nebo na venkovních záhonech můžete zeleninu hnojit různými způsoby s použitím Hnojíku. Stačí si vybrat, která metoda je pro dané prostředí nejpohodlnější. Pro rozsáhlejší plochy, jako jsou venkovní záhony ovlivněné deštěm, je velmi praktický prostý posyp Hnojíku přímo na zem. Například posypání jahodníků nebo záhonů s paprikami umožní dešti a zavlažování hadicí efektivně rozložit hnojivo. Ve skleníku, kde používáte kapkovou závlahu a nepoužíváte hadice, je vhodnější volit postřik rostlin. Pokud máte, stejně jako my, systém kapkové závlahy, můžete výluh z Hnojíku a případně další látky, jako jsou minerály nebo vápník, přidávat přímo do nádrže pro zavlažování. Rozhodnutí záleží na vás, aby bylo hnojení co nejméně náročné.

Jak často aplikovat Hnojík