Špenát

Obsah

Špenát setý

(Spinacea oleracea)

Špenát setý je jednoletá bylina z čeledi laskavcovitých. Je to velmi důležitá zelenina, kterou si můžete vypěstovat na své zahradě, a to dokonce i vícekrát do roka, protože má relativně krátkou vegetační dobu.

Špenát obsahuje vitamíny –  C, E, B, karoten a minerální látky: sodík, draslík, vápník, hořčík, železo.

Špenát snižuje vysoký krevní tlak, ale pozor by si na něj měli dát lidé užívají warfarin (lék na ředění krve) – ti by ho měli užívat jen v malých dávkách a pod dozorem lékaře. Špenát je také vhodný pro léčbu zácpy. Kromě toho se jedná o nízkokalorickou zeleninu vhodnou do jarního jídelníčku – nejen pro redukci váhy, ale i pro pročištění organismu.

Špenát setý

Zajímavost

To, že je špenát nejlepším zdrojem železa mezi zeleninou vzniklo zřejmě matematickou chybou – chybným zapsáním desetinné čárky, tj. 21 mg/100 g, místo 2,1mg/100 g špenátu.

Historie pěstování

Pěstování špenátu

Historie pěstování špenátu je poměrně dlouhá. Jeho kořeny najdeme v jihozápadní Asii. Kultivovat jej začali již staří Peršané. Odtud se dostal nejprve do severní Afriky a dále pak přes Španělsko do Evropy – cca kolem roku 1100.

Kuchařka, která obsahuje recepty i ze špenátu, je prokazatelně doložena kolem roku 1390.

V Čechách se špenát začíná pěstovat od 16. století.

 

Pěstování špenátu

Vypěstovat si domácí špenát nevyžaduje žádné zvláštní dovednosti a zvládne to opravdu každý. Zkuste to také, protože špenát vám poskytne velkou dávku vitamínů, kterými můžete bojovat proti jarní únavě.

Půda

Špenát neklade nároky na půdu, vyroste na jakékoliv, která bude mít dostatek humusu, a tedy živin. Nesnáší trvalé přemokření. 

Vegetační doba

Vegetační doba špenátu je pouhých 60 dnů, proto jej můžete pěstovat jako předplodinu např. před okurkami nebo fazolemi. 

Výsev

Vysévejte v březnu, do řádků vzdálených od sebe 15 cm, použijte asi 5 g osiva na 1 m čtvereční. Sít byste měli do hloubky 2 cm. Dřívější výsev je lepší proto, že špenát rád vybíhá do květu během května a pak již není upotřebitelný (je totiž hořký).

Výsev v létě

Pro podzimní sklizeň vysévejte špenát stejným způsobem jako na jaře, ale koncem července. V létě je potřeba špenát více zalévat než na jaře a také mu prospěje přihnojení. 

Výsev na podzim

Podzimní výsev (aby byl špenát ke sklizni na jaře) můžete provádět během září. Špenát dobře přezimuje, pokud jej před zimou zazimujete např. chvojím. 

Odrůdy špenátu

Pro dobrou úrodu si vyberte z následujících odrůd:

Matador – je výborná odrůda na jarní i podzimní výsev, má bohatou sklizeň.

Alice – je odrůda hlavně pro jarní výsev, má velmi krátkou vegetační dobu – 40 až 45 dní.

Monores – odrůda hlavně jarní, ale dá se i na podzim. Nevybíhá do květů.

Neptun – odrůda na jarní i podzimní výsev, má také kratší vegetační dobu (do 50 dnů) a má vysoké výnosy.

Jak udělat špenát

Když se vám podařilo vypěstovat si úrodu špenátu, vyzkoušejte také následující recepty.

Listový špenát

Čerstvý špenát, který si natrháte na své zahradě, můžete přidávat do salátů, zdobit jím salátové mísy i obložené chleby. Ale také si z něj můžete vyrobit smoothie – stačí 2 hrsti čerstvého špenátu rozmixovat s troškou vody, popř. přidat i jinou jarní zeleninu.

Jak uvařit špenát

Na klasický špenát jako přílohu použijte také listy. Je to mnohem lepší než špenát koupený v protlaku. Máte totiž jistotu, že ve vašem špenátu bude opravdu jen špenát, a to kvalitní. Budete potřebovat: 1 malou cibuli, olej, 4 hrsti špenátu (listů), sůl, pepř, vajíčko, 2 stroužky česneku, popř. smetanu. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno, osmahněte na oleji, přidejte pokrájené listy špenátu, nechte zavadnout, osolte, opepřete, přidejte utřené stroužky česneku, 1 vejce, chvíli povařte, aby se vejce srazilo. Ke konci varu můžete přidat trošku smetany. Vejce a/nebo smetana se přidávají proto, aby byl špenát lépe stravitelný.

Špenátové palačinky

Palačinky si připravíme podobným způsobem jako klasicky, ale do těsta nepřidáme cukr. Odložíme je stranou. Špenát si připravíme podle návodu výše. Každou palačinku pomažeme špenátovou náplní a zabalíme. Jednotlivé palačinky obalíme ve vajíčku a strouhance a opečeme na pánvi. Podáváme např. se zakysanou smetanou nebo se salátem z čerstvého špenátu a sýra Fety.

Špenátový koláč

Na koláč budeme potřebovat: 240 g hladké mouky, 120 g tuku, 1 lžíce studené vody, sůl, na náplň: špenát připravený podle návodu výše, strouhaný sýr a smetana. Ze surovin na těsto uhněteme rychle těsto, které necháme v chladničce aspoň 0,5 hodiny odležet. Mezitím si připravíme špenát. Těstem poté vyložíme kulatou zapékací mísu a předpečeme v troubě dozlatova. Poté necháme mírně vychladnout, naplníme špenátem, který posypeme sýrem a zalijeme trochou smetany. Dopečeme asi 30 v troubě na 200 °C.

Jak zmrazit špenát

Špenát zmrazíme uvařený, protože: 1. bude mít menší objem, 2. déle vydrží. Natrhaný listový špenát pokrájíme, vhodíme do vroucí vody, necháme přejít varem, přecedíme a necháme okapat a vychladnout. Abychom si ušetřili práci s pozdějším rozdělováním zmrzlého špenátu, rozdělíme si ho do malých mističek (např. od paštik apod.), nebo do malých mrazicích sáčků. Dáme zamrazit – vydrží určitě 1 rok. Až budeme špenát potřebovat, jen jej vyjmeme z mrazáku a připravíme jako obvykle.

Čerstvý špenát - salát
Čerstvý špenát - smoothie
Špenátové palačinky
Špenátový koláč

Hnojení zeleniny

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: