Baklažán
Obsah
Co je baklažán
(Solanum melongena)
Baklažán neboli lilek vejcoplodý patří do čeledi lilkovité, jako například brambory (lilek brambor) nebo rajčata (lilek rajče). Jedná se o jednoletou rostlinu, která může dorůst až 1 metru výšky, upoutá vás nachovými květy, ze kterých se pak vyvinou temně fialové plody.
Baklažán obsahuje vitamíny A, C a B, stopové prvky železo, mangan, hořčík, draslík a vápník.
Baklažán se také pěstoval jako léčivá rostlina, plody dokážou čistit krev, podporují činnost jater a snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.
Baklažán se nesmí konzumovat syrový, protože obsahuje jedovatý solanin.

Historie baklažánu
Baklažán pochází původně z východní Indie, postupem různých kolonizačních výprav se dostal do Evropy, zejména jižní, kde se mu daří i ve volné půdě. Časem se začal pěstovat i v příhodných oblastech Ameriky.
U nás se baklažán daří pěstovat ve sklenících nebo pařeništích, ve volné půdě jenom tam, kde je opravdu teplo – Polabí, jižní Morava, protože baklažán má dlouhou vegetační dobu a velké požadavky na teplo (vyšší než rajčata a papriky).
Baklažán pěstování

Do pěstování baklažánu se pusťte jen tehdy, bydlíte-li v teplejší oblasti, anebo máte skleník či pařeniště. Můžete si jej pak zkusit vypěstovat i ze semen. Semena vysévejte do malých květináčků či misek už během února, lilek má dlouhou dobu klíčení a celkově dlouhou vegetační dobu, tak abyste se dočkali plodů. Semena musí mít dostatečnou vláhu a teplotu kolem 18 °C, vyklíčené rostlinky i dostatek světla.
Rostlinky baklažánu vysazujte do skleníku během dubna, do volné půdy až po půlce května, nejlépe k jižní zdi. Je potřeba dodržet spon 50×50 cm, aby měly dost prostoru. Rostlinky důkladně zalijte, jednou za 14 dní přihnojujte (viz dále) a zajistěte, aby měly dostatečné teplo – v chladných dnech je potřeba dodatečně přikrýt i skleník nebo pařeniště.
Jak rostlinka roste, potřebuje ve skleníku i ve volné půdě oporu (stejně jako rajčata), i když neroste tak bujně.
Baklažán je třeba seříznout: Jakmile si vyrazí postranní výhony v červenci, odřízněte vrchní část hlavního výhonu a také ty postranní zkraťte za každým druhým nasazeným plodem – jen tak budete mít šanci, že rostlinka plody vyživí a plody dozrají. Všechny další výhony postupně vylamujte. Hlavní výhon i postranní výhony vyvazujte k opoře.
Baklažán sklízejte na podzim před začátkem prvních mrazíků, odřezávejte je i se stopkou a sklizené plody nechte aspoň týden odležet.
Baklažán recepty
- Pečený baklažán je pochoutka. Budete potřebovat: 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 papriku, 1 cibulku, 2 stroužky česneku, 1 hrnek kuskusu, sýr feta, sůl, pepř, olivový olej a čerstvou bazalku na ozdobu. Lilek omyjeme, rozkrojíme podélně na půl, vydlabeme dužinu, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 15 minut asi na 190 °C. Mezitím si zalijeme horkou vodou kuskus, aby nabobtnal. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, papriku, rajčata a vnitřek lilku. Připravenou směsí naplníme předpečené lilky, poklademe na kostičky nakrájenou fetou a dáme zapéct na dalších 15 minut na 180 °C. Podáváme ozdobené bazalkou.
- Grilovaný baklažán – oblíbený je i grilovaný lilek. Grilujeme na grilu stejně jako cukety, papriky apod. Jen nezapomeneme lilek nakrájet na kolečka, posolit a nechat vypotit. Před grilováním je můžeme potřít olivovým olejem a po ugrilování naopak česnekem.
- Smažený baklažán – Z italské kuchyně k nám přišel tento recept. Budete potřebovat: 800 g baklažánů, 4 stroužky česneku, sůl, olej a petrželku. Neloupané baklažány nakrájíme na asi 1cm velké kostičky. Osolíme, dáme do mísy a necháme stát. Poté scedíme, osušíme a opékáme na oleji asi 15 minut, až změknou. Před dohotovením přidáme utřený česnek, podáváme posypané čerstvou petrželkou.



Hnojení zeleniny
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Můžete dát při sadbě čajovou lžičku Hnojíku pod každou sazeničku.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte (můžete polít i bez cezení přes listy z konve).
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001
- Vlachová, Libuše: Italské pokrmy na českém stole, Svoboda, Praha 1994
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.abecedazahrady.cz
- www.toprecepty.cz