Baklažán

Obsah

Co je baklažán

(Solanum melongena)

Baklažán neboli lilek vejcoplodý patří do čeledi lilkovité, jako například brambory (lilek brambor) nebo rajčata (lilek rajče). Jedná se o jednoletou rostlinu, která může dorůst až 1 metru výšky, upoutá vás nachovými květy, ze kterých se pak vyvinou temně fialové plody. 

Baklažán obsahuje vitamíny A, C a B, stopové prvky železo, mangan, hořčík, draslík a vápník. 

Baklažán se také pěstoval jako léčivá rostlina, plody dokážou čistit krev, podporují činnost jater a snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.

Baklažán se nesmí konzumovat syrový, protože obsahuje jedovatý solanin.

Baklažán - plody

Historie baklažánu

Baklažán pochází původně z východní Indie, postupem různých kolonizačních výprav se dostal do Evropy, zejména jižní, kde se mu daří i ve volné půdě. Časem se začal pěstovat i v příhodných oblastech Ameriky. 

U nás se baklažán daří pěstovat ve sklenících nebo pařeništích, ve volné půdě jenom tam, kde je opravdu teplo – Polabí, jižní Morava, protože baklažán má dlouhou vegetační dobu a velké požadavky na teplo (vyšší než rajčata a papriky).

Baklažán pěstování

Baklažán - rostlina

Do pěstování baklažánu se pusťte jen tehdy, bydlíte-li v teplejší oblasti, anebo máte skleník či pařeniště. Můžete si jej pak zkusit vypěstovat i ze semen. Semena vysévejte do malých květináčků či misek už během února, lilek má dlouhou dobu klíčení a celkově dlouhou vegetační dobu, tak abyste se dočkali plodů. Semena musí mít dostatečnou vláhu a teplotu kolem 18 °C, vyklíčené rostlinky i dostatek světla.

Rostlinky baklažánu vysazujte do skleníku během dubna, do volné půdy až po půlce května, nejlépe k jižní zdi. Je potřeba dodržet spon 50×50 cm, aby měly dost prostoru. Rostlinky důkladně zalijte, jednou za 14 dní přihnojujte (viz dále) a zajistěte, aby měly dostatečné teplo – v chladných dnech je potřeba dodatečně přikrýt i skleník nebo pařeniště. 

Jak rostlinka roste, potřebuje ve skleníku i ve volné půdě oporu (stejně jako rajčata), i když neroste tak bujně.

Baklažán je třeba seříznout: Jakmile si vyrazí postranní výhony v červenci, odřízněte vrchní část hlavního výhonu a také ty postranní zkraťte za každým druhým nasazeným plodem – jen tak budete mít šanci, že rostlinka plody vyživí a plody dozrají. Všechny další výhony postupně vylamujte. Hlavní výhon i postranní výhony vyvazujte k opoře.

Baklažán sklízejte na podzim před začátkem prvních mrazíků, odřezávejte je i se stopkou a sklizené plody nechte aspoň týden odležet.

Baklažán recepty

  • Pečený baklažán je pochoutka. Budete potřebovat: 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 papriku, 1 cibulku, 2 stroužky česneku, 1 hrnek kuskusu, sýr feta, sůl, pepř, olivový olej a čerstvou bazalku na ozdobu. Lilek omyjeme, rozkrojíme podélně na půl, vydlabeme dužinu, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 15 minut asi na 190 °C. Mezitím si zalijeme horkou vodou kuskus, aby nabobtnal. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, papriku, rajčata a vnitřek lilku. Připravenou směsí naplníme předpečené lilky, poklademe na kostičky nakrájenou fetou a dáme zapéct na dalších 15 minut na 180 °C. Podáváme ozdobené bazalkou.
  • Grilovaný baklažán – oblíbený je i grilovaný lilek. Grilujeme na grilu stejně jako cukety, papriky apod. Jen nezapomeneme lilek nakrájet na kolečka, posolit a nechat vypotit. Před grilováním je můžeme potřít olivovým olejem a po ugrilování naopak česnekem.
  • Smažený baklažán – Z italské kuchyně k nám přišel tento recept. Budete potřebovat: 800 g baklažánů, 4 stroužky česneku, sůl, olej a petrželku. Neloupané baklažány nakrájíme na asi 1cm velké kostičky. Osolíme, dáme do mísy a necháme stát. Poté scedíme, osušíme a opékáme na oleji asi 15 minut, až změknou. Před dohotovením přidáme utřený česnek, podáváme posypané čerstvou petrželkou. 
Baklažán pečený s fetou
Grilovaný baklažán
Smažený baklažán

Hnojení zeleniny

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: