chřest

Obsah

Co je to chřest

(Asparagus officinalis)

Chřest lékařský, který můžete znát také pod lidovým názvem špargl, je rostlina z čeledi chřestovité. Je vytrvalá, dorůstá výšky až 150 cm a je charakteristická zejména krátkým dřevnatým stonkem. Kvete v červenci a srpnu, plodem je bobule. Nás ale bude zajímat především ten stonek, který se konzumuje brzy na jaře.

Největším producentem chřestu na světě je Čína. Ale je mnohem lepší koupit si český chřest u lokálních farmářů, anebo si jej vypěstovat. Jde to totiž i v našich podmínkách.

Zelený chřest

Jistě víte, že chřest se dělí na zelený a bílý. Je to ale stále tentýž chřest, jen s tím rozdílem, že zelený se pěstuje na slunci, probíhá v něm fotosyntéza, a proto je zelený.

Bílý chřest

Bílý chřest se naopak pěstuje zakrytý, aby k němu sluneční světlo nemohlo, neprobíhá fotosyntéza a chřest je bílý. Rozdíl je zejména v tom, že bílý chřest je měkčí a jemnější a sklízí se dříve.

Zelený chřest

Zajímavost

Chřest se pěstuje i jako okrasná rostlina, která je ozdobná především svými listy. Máte-li na zahradě dostatek prostoru, můžete si vypěstovat 150 cm vysokou rostlinu, která bude pěkným solitérem.

Historie pěstování

Chřest - pěstování

Historie pěstování chřestu sahá až do doby před naším letopočtem. Již tehdy – zejména panovníci – ocenili jemnou chuť chřestu, ale lékaři zároveň používali chřest jako léčivku – má totiž diuretické účinky. 

První zmínku o chřestu nemáme sice písemnou, ale zato obrazovou a k tomu navíc umělecky zpracovanou – chřest je zobrazen na egyptské fresce z 3. tisíciletí před naším letopočtem, kde je tato rostlina obětována bohům. I to svědčí o její důležitosti. 

Antika vynesla chřest na výsluní, pěstovat se a konzumoval v Řecku, Římě i Sýrii. Po pádu římské říše upadl na čas v zapomnění, ale ve středověku se jeho sláva obnovila. 

Nejvíce si chřest oblíbil nejslavnější z francouzských králů Ludvík XIV., řečený také Král slunce, který jej nechal pěstovat ve svých sklenících. Nejpozději se tato zelenina dostala do Ameriky, asi v polovině 19. století. Dnes už není pochoutkou králů, ale vychutnávají si ji gurmáni po celém světě.

 

Jak pěstovat chřest

Chcete-li si chřest vypěstovat na své zahrádce, musíte mu poskytnou správné stanoviště i podmínky k růstu. Chřest vyžaduje humózní písčitou záhřevnou půdu, aby co nejrychleji pustil výhony. Chřest vysazujeme na jaře – v březnu, a to nejlépe jednoleté sazenice. Pokud se vám podaří záhon s chřestem správně ošetřovat, bude vám poskytovat časnou jarní úrodu klidně i 20 let!

Přesný postup, jak se pěstuje chřest, je pak jednoduchý. Na dobře zoraném pozemku vyhlubte v březnu hluboké rýhy, které budou mít rozestupy asi 150 cm. Rýhy by měly být 30 cm široké a cca 30 cm hluboké. Na spod rýh byste měli dál ideálně 20 cm uleželého chlévského hnoje. Pokud nemáte chlévský hnůj, můžete použít kompost, slepičince apod. Na tuto vrstvu dejte asi 5 cm zeminy. 

Chřest pak vysazujte od konce března do poloviny dubna. Raději vybírejte jednoleté sazenice – rychleji se ujmou a rychleji rostou než dvouleté. Dávejte také pozor na to, abyste si zakoupili kvalitní sadbu!

Sazenice sázejte 10 cm pod původní úroveň terénu. Nad každou sazenicí vytvořte tzv. hrůbek (jako když se sázejí brambory) a důkladně zalijte. Pokud chcete zelené výhony, nechte záhony nezakryté, ať s sazenicím může sluníčko. Chcete-li výhony bílé, zakryjte záhon např. netkanou textilií, anebo spolu s růstem rostlinek přihrnujte zeminu do stále vyššího hrůbku. Můžete si také záhon rozdělit na dvě poloviny a mít oba druhy chřestu. 

V dalších letech po výsadbě je již nutné sazeničky chřestu přihnojit – viz dále.

Chřest sklízejte v dubnu (bílý) až květnu (zelený). Záhon je potřeba prohlédnout brzy zrána, a to zejména u bílého chřestu, protože nejlepší je ten s bílou hlavičkou. Jakmile se ale hlavička dostane na slunce, zezelenala by a chřest by nebyl tak kvalitní. Sklízení chřestu je tak trochu alchymie, protože musíte každý výhon „prohmatat“ až k jeho základu a pak ostrým nožem odříznout, aniž byste poškodili další výhony, nebo konce základ rostliny. 

TIP: K dostání jsou i speciální nože na chřest, takže jestli to myslíte s pěstováním této zeleniny vážně, měli byste si jej pořídit. 

Jakmile výhony sklidíte, upravte hrůbky na záhoně do původního stavu. Sklízejte denně a poslední sklizeň proveďte na konci května. 

Pak udržujte záhon chřestu bez plevele, a pokud chcete půdu mezi řádky chřestu využít, můžete jako meziplodinu vysít keříčkové fazole.

Choroby a škůdci chřestu

Bohužel ani chřest není uchráněn různých chorob a škůdců, kteří nám mohou zničit celou úrodu. Je to tím, že je v našich podmínkách u docela zdomácnělý, a tak se mu i choroby a škůdci přizpůsobili. 

Choroby

Pro chřest jsou nejvíce zničující houbové choroby. Ať už je to Fusarium, Rhizoctonia, či Pythopthora, vždy můžeme přijít o celou sklizeň. Houba Fusarium způsobuje fuzariové vadnutí, což znamená opožděný růst, vadnutí výhonků a jejich žloutnutí, navíc se na kořenech objevují červenohnědé nekrózy, rostliny vadnou, uhnívají a odumírají. Nejlepší prevencí proti houbovým chorobám je kupovat jen zdravou sadbu, nevysazovat chřest v oblastech, kde se houbové choroby vyskytly (mohou přežívat v půdě až 25 let!) a používat kvalitní hnojivo, např. Hnojík.

Další nemocí je rez chřestová (přesněji rez jednobytná makrocystická), která způsobuje rezavě hnědé skvrny s purpurovým lemem, způsobuje také předčasné odumírání výhonů a dokáže na rostlině i přezimovat. I pro rez platí kupovat jen zdravou sadbu a kontrolovat sazenice – jakmile objevíte ložisko rzi, ihned nemilosrdně zasáhněte a napadené výhony odstraňte.

Škůdci

Nejhorším škůdcem pro chřest je vrtule chřestová (Platyparea poecipoptera). Je to „muška“, která klade vajíčka do špiček výhonů, larvy pak ničí výhony tím, že je požírají, rostlina se nemůže vyvíjet. Nejlepší biologickou zbraní je vytvořit si na zahradě hmyzí domeček, kde se zabydlí užitečný hmyz, který se živí těmito škůdci. Vhodné je také přilákat do zahrady ptáky, kteří se živí larvami (připravit jim pítko, přikrmování…)

Využití chřestu v kuchyni

Chřest je doopravdy pochoutkou a nepotřebuje příliš přídavných ingrediencí. Nejlepší a nejchutnější jsou velmi jednoduché recepty.

Vařený chřest s citronovou šťávou a máslem

Na tento recept se více hodí jemný bílý chřest, ale při delším vaření můžete použít i ten zelený. Budete potřebovat:

800 g chřestu,

sůl, olej

citronovou šťávu,

rozehřáté máslo.

Z chřestu odkrojte dřevnaté konce, spodní tuhé části oškrabejte, chřest opláchněte a svažte nití do pár svazečků. Vložte do vroucí osolené vody, na mírném plameni dovaříme. Chřest musí být měkký, ale ne rozvařený. Vyjměte, nechte okapat, osušte a rozdělte na talíře, pokapejte olejem, citronovou šťávou a polijte rozehřátým máslem. Podávejte s bramborem a bílým vínem.

 

Vařený chřest bílý

Hnojení zeleniny

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: