čočka

Obsah

Čočka - luštěnina, ze které uvaříte všechno

(Lens culinaris)

Čočka jedlá nebo také čočka kuchyňská patří k luštěninám z čeledi bobovitých.

Čočka je široce používána jako potravina po celém světě. Její pěstování a konzumace sahá až do starověku a dodnes je jednou z  nejvýznamnějších plodin.

Existuje několik druhů čoček, z nichž nejčastěji se konzumují hnědá, zelená a červená čočka. Hnědá čočka má jemnou chuť a je nejčastěji používána ve středozemní a indické kuchyni. Zelená čočka má mírně pikantní chuť a červená čočka mají sladkou chuť. Všechny druhy čoček jsou bohaté na živiny.

Všechny druhy č0čky jsou výživově bohaté. Obsahují vysoké množství bílkovin, vlákniny, vitamínů (zejména vitamínu B), minerálů (železo, draslík, hořčík) a antioxidantů. Jsou také nízkokalorické a mají nízký obsah tuku. Díky tomu jsou vhodnou součástí zdravé stravy.

Konzumace čočky přináší mnoho zdravotních výhod. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá udržovat trávicí systém zdravý a reguluje hladinu cukru v krvi. Čočka je také bohatá na železo, které pomáhá v prevenci anémie. Obsahuje také mnoho antioxidantů, které přispívají k ochraně proti oxidativnímu stresu.

Čočka je oblíbenou potravinou mezi vegetariány a vegany, protože je bohatá na bílkoviny a slouží jako plnohodnotná náhrada za maso.

Čočka - různé druhy

Jak se dá připravit čočka

Čočku lze připravit mnoha způsoby. Může být vařená, dušená, pečená nebo použitá jako ingredience v polévkách, salátech, omáčkách a přílohách. Je také důležitou součástí mnoha tradičních jídel různých kuchyní, například indické, středomořské, blízkovýchodní a asijské kuchyně. V dalším textu se budeme receptům z čočky věnovat podrobněji.

Červená čočka

Čočka červená

Červená čočka má světle červenou barvu a je malá a kulatá. Červená čočka je výživově bohatá stejně bohatá jako jiné druhy čoček. Obsahuje vysoké množství bílkovin, vlákniny, vitamínů (zejména vitamínu B), minerálů (železo, draslík, hořčík) a antioxidantů. Je nízkokalorická a má nízký obsah tuku.

Červená čočka má jemnou a mírně sladkou chuť. Po uvaření má na jazyku hebkou konzistenci. Je také snadno stravitelná, což z ní dělá oblíbenou volbu pro lidi se citlivým trávicím traktem.

Červená čočka má tu výhodu, že se vaří relativně rychle. Oproti jiným druhům čoček nemusí dlouho namáčet a je připravena k vaření během několika minut. To je skvělé pro přípravu rychlých a zdravých jídel.

Červená čočka se často používá ve vegetariánských a veganských jídlech jako náhražka masa díky jejímu vysokému obsahu bílkovin. Může být součástí polévek, salátů, příloh, omáček nebo plněných paprik. Je také často používána v indické kuchyni, zejména v pokrmu nazývaném „dal“.

Černá čočka aneb čočka belunga

čočka černá belunga

Černá čočka je další druh této luštěniny, který se často používá jako potravina. Má malá a kulatá semínka a tmavou černou barvu. 

Černá čočka je velmi výživná. Obsahuje vysoké množství bílkovin, vlákniny, vitamínů (zejména vitamínu B) a minerálů (železo, draslík, hořčík). Obsahuje také antioxidanty a další fytonutrienty, které jsou pro zdraví prospěšné.

Černá čočka je známá svým vysokým obsahem vlákniny, která podporuje zdraví trávicího systému a pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi stabilní. Je také bohatým zdrojem železa, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek a transport kyslíku v těle. Díky svému obsahu antioxidantů může také pomáhat ochránit tělo před volnými radikály a snižovat zánětlivé procesy.

Černá čočka má bohatou, ořechovou chuť, která se po vaření stává hebkou a má vláčnou konzistenci. Je oblíbenou volbou pro přípravu pokrmů, protože si zachovává svou tvarovou integritu i při vaření. Je široce využívána v různých kuchyních po celém světě. Může být použita v polévkách, salátech, přílohách, vegetariánských kaších apod. Díky své bohaté chuti a textuře přidává pokrmům hloubku a sytost.

Jak pěstovat čočku

Ačkoliv se to zdá nepravděpodobné, čočku je možné pěstovat na zahradě, a to zejména v oblastech s mírným a chladným podnebím. Pěstování čočky na zahradě má hned několik výhod:

Nízké nároky na pěstování: Čočka je relativně nenáročná rostlina, co se týče pěstování. Potřebuje plné slunce a dobře propustnou půdu. Je tolerantní vůči chudým půdám a snáší mírná sucha.

Čočka patří mezi rychle rostoucí plodiny. Semena čočky se obvykle vysévají na jaře a během 90 až 120 dní od výsevu může dozrát sklizeň.

Hnojení čočky

Čočka stejně jako ostatní luštěniny je sama dobrým zeleným hnojivem. Ovšem potřebuje také trochu přihnojovat během vegetace, zvláště když roste na chudých půdách. Optimální je přírodní organické hnojivo, jako je kompost nebo Hnojík, které dodají čočce hlavně draslík a fosfor.

Obohacení půdy: Čočka je luštěnina a jako taková má schopnost vázat dusík z atmosféry a obohacovat jím půdu. To znamená, že pěstování čočky na zahradě může přispět k přirozenému hnojení půdy. Stačí ji zarýt po sklizni do půdy.

Při pěstování čočky na zahradě je důležité zajistit dostatečné množství slunce, správnou zálivku a péči o půdu. Semena čočky se vysévají do země ve vhodné době podle místního klimatu a pěstitelských podmínek – většinou to bývá konec jara nebo začátek léta. Je také dobré vědět, že čočka je rostlina, která se běžně pěstuje jako roční plodina, nikoli trvalka.

Před zahájením pěstování čočky se doporučuje seznámit se s místními pěstitelskými podmínkami a zvolit vhodný druh čočky pro vaši oblast. Místní zahradnictví nebo odborné zdroje vám poskytnou konkrétní informace o pěstování té které odrůdy.

Sklizeň čočky probíhá po jejím úplném dozrání – koncem léta, nebo začátkem podzimu. Sklízejte lusky postupně, jak dozrávají. Buď je ihned spotřebujte, nebo je nechte v bedýnkách usušit, poté vyloupejte semínka a ta skladujte ve sklenicích, dózách nebo plátěných sáčcích v suchu a temnu.

Čočka na kyselo

Vaření čočky na kyselo je tradiční způsob přípravy čočky, který je populární v mnoha světových kuchyních. Podle našeho receptu se vám toto jídlo určitě podaří:

Příprava čočky: Nejprve opláchněte čočku pod tekoucí vodou, abyste odstranili případné nečistoty. Není nutné čočku před vařením namáčet.

Vaření čočky: Přidejte čočku do hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody, které pokryje čočku o pár centimetrů. Přidejte také trochu soli podle chuti. Vodu přiveďte k varu a snižte teplotu na střední stupeň. Vařte čočku přikrytou po dobu 15 až 20 minut, dokud nezměkne. Čočka by měla být měkká, ale stále se držet tvar.

Příprava omáčky: Zatímco se čočka vaří, můžete si připravit omáčku. V závislosti na vašem receptu a chuti můžete použít různé přísady jako cibuli, česnek, rajčata, koření a bylinky. Nejčastěji se používá cibule a česnek, které se osmahnou na oleji nebo másle a přidají se rajčata nebo rajčatový protlak.

Smísení čočky s omáčkou: Jakmile je čočka uvařená, slijte přebytečnou vodu (pokud je) a přidejte ji k připravené omáčce. Dobře promíchejte, aby se čočka spojila s omáčkou a absorbovala její chuť.

Dochucení: Podle chuti můžete přidat další koření a bylinky, jako je koriandr, kmín, červená paprika nebo citronová šťáva, a to pro zvýraznění chuti a vůně.

Podávání: Čočku na kyselo můžete podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k různým pokrmům. Tradičně se podává s rýží, plackami, chlebem nebo chapati (indický chléb).

Čočka na kyselo

Červená čočka na kyselo

Ze stejného receptu jako výše vyjděte při vaření červené čočky na kyselo. Použijte stejné ingredience, jen čočku stačí vařit asi 5 minut. Po uvaření čočku smíchejte s omáčkou a podávejte s pečivem, chlebem, rýží, plackami nebo jako přílohu k masu. Červená čočka na kyselo může být také vhodným doplňkovým salátem při grilování.

Červená čočka hezky vypadá na talíři, rychle se připravuje a přitom má stejné výživové hodnoty jako jiné druhy čočky. Proto se vyplatí mít vždy v zásobě balíček červené čočky (nebo vlastní vypěstovanou čočku), abyste z ní mohli kdykoliv uvařit lahodná jídla a přílohy.

 

Červená čočka na kyselo

Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky
Polévka z červené čočky - 2. varianta

Polévka je velmi jednoduchá:

Přísady:

  • 1 šálek červené čočky,
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky,
  • 2 stroužky česneku, nasekané,
  • 1 mrkev, nakrájená na kostičky,
  • 1 brambora, nakrájená na kostičky (volitelné),
  • 1 plechovka rajčat nebo 2 rajčata, oloupaná a nasekaná,
  • 4 šálky zeleninového vývaru nebo vody,
  • 1 lžička mletého kmínu,
  • 1 lžička mletého koriandru,
  • 1/2 lžičky mletého kurkumy,
  • sůl a pepř dle chuti,
  • olej nebo máslo na smažení,
  • smetana nebo jogurt na dochucení (volitelné),
  • čerstvé bylinky na ozdobení (např. koriandr nebo petrželka)

Postup:

Červenou čočku důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili nečistoty.

Na středně silném ohni zahřejte hrnec a přidejte olej nebo máslo. Smažte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět.

Přidejte nakrájenou mrkev a bramboru a smažte je krátce, dokud nezezlátnou.

Přidejte mletý kmín, koriandr a kurkumu a promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.

Přidejte opláchnutou červenou čočku a promíchejte s ostatními přísadami.

Pak přidejte strouhaná rajčata nebo nakrájená rajčata a zeleninový vývar nebo vodu. Přiveďte směs k varu.

Po dosažení bodu varu snižte teplotu na střední stupeň a nechte polévku vařit 20-25 minut.

Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody, aby se dosáhlo požadované konzistence. Případně ji můžete rozmixovat tyčovým mixérem, abyste získali hladší konzistenci.

Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

Salát z červené čočky

Příprava salátu z červené čočky je velmi jednoduchá a hodí se k večeři, lehkému obědu i ke grilování.

Přísady:

  • 1 šálek uvařené červené čočky,
  • 1 paprika, nakrájená na drobné kostičky,
  • 1 okurka, nakrájená na drobné kostičky,
  • 1 rajče, nakrájené na drobné kostičky,
  • 1/2 červené cibule, nakrájená na tenké plátky,
  • čerstvé bylinky podle chuti (např. petrželka, koriandr)
  • sůl a pepř dle chuti

Dressing:

  • 3 lžíce olivového oleje,
  • 2 lžíce citronové šťávy,
  • 1 lžička dijonské hořčice,
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný,
  • sůl a pepř dle chuti.

 

Postup:

Červenou čočku uvařte podle pokynů na obalu, dokud není měkká, ale stále pevná. Nechte ji vychladnout.

V míse smíchejte uvařenou červenou čočku, nakrájenou papriku, okurku, rajče a červenou cibuli. Přidejte také nasekané bylinky podle chuti.

V malé misce smíchejte ingredience na dressink – olivový olej, citronovou šťávu, dijonskou hořčici, jemně nasekaný česnek, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny přísady spojily.

Dressing přidejte do mísy s čočkou a zeleninou. Dobře promíchejte, aby se všechny přísady obalily dressingem.

Ochutnejte salát a případně ho dochuťte solí a pepřem podle své chuti.

Salát nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě spojily.

Před servírováním ozdobte salát čerstvými bylinkami a podávejte jako předkrm nebo jako lehký hlavní chod.

Salát z červené čočky

Salát z černé čočky

Salát z černé čočky

Příprava salátu z černé čočky je skvělým způsobem, jak využít chuťové a výživové vlastnosti této čočky. Následuje základní postup pro jeho přípravu:

Přísady:

  • 1 šálek uvařené černé čočky,
  • 1 okurka, nakrájená na drobné kostičky,
  • 1 rajče, nakrájené na drobné kostičky,
  • 1/4 dýně uvařené a nakrájené na kostičky,
  • 1/2 šalotky, nakrájené na tenké plátky
  • čerstvé bylinky podle chuti (např. petrželka, koriandr),
  • sůl a pepř dle chuti.

Dressing:

  • 3 lžíce olivového oleje,
  • 2 lžíce citronové šťávy,
  • 1 lžička dijonské hořčice,
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný,
  • sůl a pepř dle chuti.

 

Postup:

Černou čočku uvařte podle pokynů na obalu, dokud není měkká, ale stále pevná. Nechte ji vychladnout.

V míse smíchejte uvařenou černou čočku, uvařenou dýni, okurku, rajče a šalotku. Přidejte také nasekané bylinky podle chuti.

V malé misce smíchejte ingredience na dressink – olivový olej, citronovou šťávu, dijonskou hořčici, jemně nasekaný česnek, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny přísady spojily.

Dressing přidejte do mísy s černou čočkou a zeleninou. Dobře promíchejte, aby se všechny přísady obalily dressinkem.

Salát nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě spojily a salát získal na své chuti. Před servírováním ozdobte salát čerstvými bylinkami a podávejte jako předkrm nebo jako lehký hlavní chod.

Můžete také experimentovat s přídavkem dalších ingrediencí, jako je avokádo, feta sýr, ořechy nebo semínka, aby jste přizpůsobili salát svému vkusu.

Zdroje:

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zajímavé odkazy

Čočka jedlá – Wiki

Čočka beluga – Women only