pastinák
Obsah
Co je pastinák
(Pastinaca sativa)
Pastinák setý, lidově také pastiňák, nebo pastyňák, je vytrvalá byliny z čeledi miříkovitých, která se asi nejvíce podobá mrkvi nebo kořenové petrželi.
Od mrkve pastinák rozlišíte snadno – podle barvy: zatímco mrkev je oranžová nebo jinak barevná, pastinák je bílý. Ale co petržel?
Pastinák petržel rozdíl
Od petržele pastinák poznáte, když se budete řídit našimi radami. Jednak u petržele vyrůstá nať po celé vrchní části, u pastináku vyrůstá jen z důlku uprostřed. Když seříznete nať petržele, bude řez spíše nafialovělý, u pastináku světlý. A konečně, když ochutnáte petržel – bude chutnat prostě jako petržel, zatímco pastinák bude sladký.
Pastinák obsahuje mnoho látek – z vitamínů jsou to: C, B, karoten a niacin, z minerálních látek pak sodík, draslík, vápník, mangan či železo.
Zajímavost
Pastinák můžete pěstovat i jako léčivku. Má močopudné účinky, pomáhá rozpouštět ledvinové kamínky, uklidňuje nervovou soustavu (podobně jako třeba meduňka). Staří Římané jej používali jako afrodiziakum.
Historie pěstování pastináku
Historie pěstování pastináku je bohatá, i když jsme na něj poněkud zapomněli.
Pochází z celé Evropy a Asie, původně spíše z mírných či subtropických oblastí. Velmi často se pěstoval ve Středozemí, znali jej staří Řekové i Římané, kteří jej používali nejen jako zeleninu, ale i jako léčivku nebo afrodiziakum.
S kolonizátory se dostal pastinák do Ameriky, ale zde je považován spíše za invazivní druh plevele.
Pastinák pěstování dnes
Pěstování pastináku není náročné a můžete si jej vypěstovat prakticky na každé zahradě. Není potřeba osévat velké záhony, stačí si vysít nebo zasadit pár rostlin či řádků na spotřebu.
Pastinák nepěstujte tam, kde loni rostla, mrkev, petržel, celer, pastinák nebo fenykl.
Pastinák můžete vysévat rovnou na záhon, a to koncem března. Ideální vzdálenost mezi řádky je 8 až 10 cm, aby měly kořeny dostatek prostoru. V dubnu je pak třeba rostliny vyjednotit, a to na vzdálenost 3 až 4 cm. Po vyjednocení pastinák zalijte.
Pastinák potřebuje vůbec dostatečnou zálivku – větší než mrkev nebo petržel. Zalévejte jej vždy, když je půda na povrchu suchá. Mezitím také záhon okopávejte a odplevelujte. Nikdy nenechte po dešti na záhonu s pastinákem vytvořit škraloup!
Kdy sklízet pastinák
Pastinák je nejlépe sklízet – stejně jako mrkev a petržel – na podzim před prvními mrazíky. Většinou to vyjde na říjen.
Při sklizni použijte rýč nebo rycí vidle a dávejte je dál od kořenů, abyste je nepoškodili. Nať můžete použít jako krmivo pro zvířata či domácí mazlíčky.
Semínka
Pokud jste si nechali pár rostlinek vykvést a dozrát semínka, ustříhejte celá zralá květenství, zavěste je hlavou dolů a nechte uschnout.
TIP: Aby vám semínka nevypadala na zem, je možné každé květenství zabalit do plátěného sáčku – tím budete mít semínka rovnou uschovaná.
Skladování
Pastinák se dobře uchovává ve skleníku, kde mu vykopete dostatečnou jámu a zasypete zeminou – z ní jsou vidět jen vršky. Před mrazem pastinák zakryjte chvojím.
Nemáte-li skleník, můžete pastinák skladovat krátkodobě i ve sklepě v bedýnkách, pár kořenů se vejde i do lednice.
Pastinák použití
Pastinák není tak známou zeleninou, a tak možná nevíte, jak jej použít v kuchyni. Inspirujte se následujícími recepty.
Pastinákové pyré
Pár kořenů pastináku oškrábeme a omyjeme. Nakrájíme na kousky a dáme vařit do vroucí vody. Osolíme a uvaříme doměkka. Slijeme vodu, přidáme trošku teplého mléka a máslo. Rozmixujeme na kaši a podáváme k pečenému masu apod.
TIP: Do pastinákového pyré můžeme kromě pastináku přidat celer – bude méně sladké.
Pečený pastinák
Pastinák nakrájíme na podlouhlé kousky. Smícháme med a olej a pokapeme jím pastinák na plechu. Poté osolíme a přidáme tymián. Pečeme do změknutí. Hodí se jako příloha k masu pečenému, grilovanému, i jako samostatná pochoutka.
Pastinákové hranolky
Pastinák nakrájíme do tvaru hranolek, dáme do mísy, přidáme kari, sůl, pepř, popř. kurkumu nebo chilli. Přendáme na vymaštěný plech a pečeme na 180 °C asi 25 minut. Je to výborná pochoutka – jak samotná, tak jako příloha tam, kde běžně používáte hranolky.
Pastinák pečený na sladko
Pastinák nakrájíme na větší kousky, přidáme na kousky nakrájená jablka nebo hrušky (nebo obojí), přidáme vlašské nebo lískové ořechy, zakápneme medem a olejem. Pečeme do změknutí pastináku. Podáváme jako zákusek. Můžeme zdobit šlehačkou a lístkem máty.
Hnojení zeleniny
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Můžete dát při sadbě čajovou lžičku Hnojíku pod každou sazeničku.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte (můžete polít i bez cezení přes listy z konve).
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Vlachová, Libuše: Italské pokrmy na českém stole, Svoboda, Praha 1994.
- www.wikipedia.org
- www.agromanual.cz
- www.bylinkovo.cz
- www.ireceptar.cz
- www.toprecepty.cz
- www.srecepty.cz