Celer
Obsah
Celer - co o něm víme
(Apium graveolens)
Celer, přesněji miřík celer, je dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých. Pěstuje se zejména pro bulvy a také pro listy.
Pěstovat celer můžete i na své zahrádce, není to složité a navíc vám pomůže odpuzovat škůdce třeba z okurek – často se pěstuje mezi nimi.
Celer obsahuje mnoho užitečných látek, z vitamínů jsou to vitamín C, vitamíny skupiny B a vitamín PP, ze stopových prvků jsou to hlavně sodík, draslík, vápník, fosfor a hořčík.
Zajímavost
Listy celeru se používají jako léčivka, mají močopudné účinky, léčí nemoci ledvin a močového ústrojí a jsou také přírodním afrodiziakem. Ostatně afrodiziakální účinky se připisují i bulvám.
Řapíkatý celer
Řapíkatý celer je druh celeru, který je vyšlechtěn pro sklízení řapíků (natě, listů), zatímco kořeny (bulvy) jsou potlačeny. Řapíkatý celer je velmi oblíbený zejména ve středomořské kuchyni, ale také v kuchyni americké, protože má stejně jako klasický celer mnoho zdraví prospěšných látek (vitamíny C, B, K, kyselinu listovou, draslík, sodík, hořčík, fosfor, jod) a obecně se považuje za superpotravinu. Pomáhá totiž zlepšovat imunitu, napomáhá s hubnutím, uzdravuje trávicí soustavu, snižuje vysoký krevní tlak i škodlivý cholesterol…
Historie pěstování
Celer se pěstuje od starověku, znali jej staří Egypťané, Řekové i Římané. Tehdy byl smuteční rostlinou, která se jedla na pohřebních hostinách, dokonce se údajně dával do věnců na hroby.
Řekové a Římané znali i ušlechtilé pěstování celerových řapíků – přihrnovali natě zeminou, aby řapíky zůstaly bílé a byly více jemné a křupavé.
Do střední Evropy se celer dostal ve středověku, listy i bulvy se používaly do polévek, salátů nebo se pekly společně s hovězím.
V Čechách se bulvový celer prokazatelně pěstuje až v 19. století.
Pěstování celeru
Celer se u nás pěstuje ten bulvový, i když – pokud se vám podaří sehnat sazenice nebo semínka naťového, můžete se pokusit i o jeho pěstování, a to podobným způsobem.
Celer můžete pěstovat ze semínek, nebo koupit sazenice. Ze semínek jej může pěstovat pouze ten, kdo má k dispozici teplé pařeniště / vytápěný skleník, protože semínka potřebují výsev během února, vyšší teplotu pro klíčení (16 až 18 °C) a stabilní klima. Vyséváme cca 0,5 až 1 g osiva na 1 metr čtvereční.
Pro menší zahradu je lepší si pár sazenic koupit. Nakupujeme u ověřených obchodníků, dbáme na to, aby sazenice byly čerstvé, zdravé a silné.
Sazenice na zahradu vysazujte bezpodmínečně až po 15. květnu, aby nebyly ohroženy mrazem. Vysazujte je cca 40 cm od sebe, popř. do sponu 40 x 40 cm. Pokud vysazujete mezi okurky, řiďte se vzdáleností mezi okurkami.
Sazenice důkladně zalijte a může přidat přírodní organické hnojivo – viz Hnojení celeru.
Další péče
Celeru byste neměli během vývoje odstraňovat listy, protože to nepříznivě ovlivňuje tvorbu bulvy. Maximálně se doporučuje sbírat suché listy, aby u rostliny nezahnívaly.
Zálivka by měla být pravidelná, záhon s celerem by nikdy neměl zcela vyschnout. Jakmile se zastaví růst bulv, už nikdy jej nenastartujete.
Kromě zálivky je důležité i hnojení!
Kdy sklízet celer
Celer zůstává na zahradě jako jedna z posledních zelenin. Může zůstat do září/října, dokud nehrozí přízemní mrazíky.
Bulvy vyrýváme opatrně vidlemi nebo rýčem, abychom je nepoškodili – poškozené bulvy nevydrží uskladnění.
Celer nikdy nenecháme dlouho na záhoně, ale uskladníme jej buď v krechtu (jáma ve skleníku, kterou zasypeme hlínou), nebo ve sklepě – například v bednách s pískem. Menší množství se dá uchovávat v lednici.
POZOR: Celer před uskladněním nemyjte, pouze očistěte od hrubých nečistot.
Dobře uskladněný celer vydrží po celou zimu.
Celer choroby a škůdci
Ani celeru se bohužel nevyhnou choroby nebo škůdci. Mezi nejčastější patří septorióza a strupovitost bulv.
Septorióza celeru, neboli septoriová skvrnitost celeru, je houbovitá choroba. Poznáte ji tak, že na okrajích listů celeru vznikají hnědé skvrny se žlutým okrajem plným černých teček. Listy zasychají a odumírají, zdravé jsou jen mladé srdíčkové listy. Choroba se vyskytuje zvláště za deštivého počasí. Je možné preventivně ošetřit rostliny fungicidy, např. Champion 50 WP.
Strupovitost bulev celeru – tato choroba napadá bulvy, vytváří na nich hnědé skvrny, které způsobují, že uskladněný celer v zimě hnije. Prevencí je dezinfekce sadbovačů i nářadí a pro uskladnění celeru raději zvolit pozdní výsadbu.
Celer recepty
Možná se vám zdá, že celer se hodí maximálně do polévky, ale my vám dokážeme, že zpracování celeru je neskutečné množství.
Celerový salát
Budete potřebovat:
- 1 velkou bulvu celeru,
- 3/4 l vody
- 1/4 l octa
- 120 g cukru
- 10 g soli
- špetku tymiánu
Postup:
Celer oloupejte, omyjte a nakrájejte na plátky.Dejte do hrnce s vodou, octem, solí, cukrem a tymiánem. Vařte, dokud celer není měkký. Bez sterilace vydrží několik dní v lednici nebo ve spíži. Pokud jej ve sklenicích sterilujete 30 minut při 85 °C, vydrží přes celou zimu.
TIP: Podávat můžeme s mořskými plody, další zeleninou a citronem
Celerová pomazánka
Budete potřebovat:
- 1 menší bulvu celeru
- sůl
- pepř
- cca 100 g majolky a 100 g bílého jogurtu
- bazalku
- rajče nebo papriku na ozdobu
Postup:
Celer oloupejte, umyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ihned smíchejte s ostatními surovinami, aby nezhnědl. Natírejte na chléb, chlebíčky z veky nebo jednohubky z rohlíků a zdobte lístkem bazalky, kouskem rajčete nebo kouskem červené papriky.
Celerové pyré
Budete potřebovat:
- 0,5 kg celeru
- 0,5 kg brambor
- 150 ml smetany
- 50 g másla
- sůl a pepř.
Postup:
Celer oloupejte, omyjte a nakrájejte na kousky. Povařte v osolené vroucí vodě cca 20 minut. Mezitím oloupejte, omyjte a nakrájejte brambory, přidejte k celeru a vařte dalších 20 minut. Sceďte, rozmixujte na kaši, osolte a opepřete, vmíchejte smetanu s máslem a ihned podávejte.
TIP: Hodí se k pečenému masu (kachna, husa, telecí, zvěřina).
Celerová polévka
Budete potřebovat:
- 1/2 bulvy celeru,
- cca 2 mrkve
- 1 cibuli
- 1 vejce
- 150 ml smetany
- 700 ml vývaru (může být z masoxu)
- kousek másla
- sůl
- pepř
- nasekanou petrželku
Postup:
Celer a mrkev očistěte, nastrouhejte na hrubém struhadla. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a zpěňte na másle. Přidejte celer a mrkev, orestujte, zalijte vývarem a vařte do změknutí. Pak odebereme část zeleniny na ozdobu, zbytek rozmixujeme, vrátíme na plotnu a chvíli povaříme se smetanou a rozšlehaným vejcem. Dochutíme solí a pepřem, podáváme ozdobené uvařenou zeleninou a posypané petrželkou.
Obměna: Rozmixujeme celou zeleninu a zdobíme krutonky z housky a bylinkami.
Celerové hranolky
Budete potřebovat:
- 1 až 2 bulvy celeru
- olej
- sůl, popř. bylinky (tymián, rozmarýn aj.)
Postup:
Celer oloupejte a nakrájejte na asi 1 cm silné proužky, aby vypadaly jako hranolky. Povařte je 1 až 2 minuty v osolené vroucí vodě. Poté přendejte na pečicím papírem vyložený plech, přidejte bylinky, pokapejte olejem a pečte ve slabé vrstvě při 220 °C dozlatova. Solte až nakonec a rovnou podávejte.
Hnojení zeleniny
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Můžete dát při sadbě čajovou lžičku Hnojíku pod každou sazeničku.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte (můžete polít i bez cezení přes listy z konve).
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Havelková, Marie: Ovoce a zelenina ve skle, Merkur, Praha 1975.
- Peukertová, Drahomíra: Francouzská kuchařka, Merkur, Praha 1988.
- www.wikipedia.org
- www.zdravezdravi.cz
- www.ireceptar.cz
- www.sazenicka.cz
- www.toprecepty.cz
- www.recepty.cz