Černý kořen - Scorzonera hispanica, hadí mord španělský
Užití:
Ceněná kuchyňská zelenina, známá jako „zimní chřest“.
Stanoviště:
hluboká, kyprá, nekamenitá, alkalická půda.
Spon:
25–30 cm × 6–8 cm.
Doba pěstování:
přímý výsev v půli března – půli dubna.
Doba sklizně:
od konce října.
Množení:
semeny.
Černý kořen, patřící do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), pochází z jižní Evropy, je vytrvalý a kvete v druhém roce žlutě. Až do středověku byl znám pouze jako planě rostoucí léčivá rostlina. Dnes se pěstuje převážně v Evropě pro konzervárenský průmysl, méně pro čerstvý konzum. Až 30 cm dlouhý kořen je pokryt tmavou korkovou vrstvou, uvnitř se nacházejí četné mléčnice. Lepkavá žlutavě bílá mléčná šťáva barví při čištění pokožku dohněda.
Černý kořen se daří jen na hluboké, kypré půdě s dostatečnou vlhkostí, především v červenci a v srpnu. Doba pěstování je velmi dlouhá. Výsev od poloviny března, kdy půda oschne.
Hloubka setí:
2–3 cm.
Množství osiva:
1,5–2 g/m².
14 dnů po vzejití (3–4 týdny) příliš husté výsevy vyjednotíme. Během pěstování porost vícekrát okopáme, abychom prokypřili půdu a odstranili plevel. V suchém období od července až do září dostatečně zaléváme.
Při nízkých teplotách na jaře může černý kořen již 1. rokem vykvést. Pro zajištění dobré kvality kořenů květenství ihned otrháváme.
Sklizeň:
od konce října až do příštího jara. Kořeny vyhrabáváme opatrně, protože se snadno lámou. Kořeny rychle vysychají, musejí se skladovat při vysoké vzdušné vlhkosti (v hliněném květináči nebo zapuštěné do vlhkého písku).
Doporučené odrůdy:
‚Hoffmanns Schwarzer Pfahl‘, ‚Einjährige Riesen‘ se selekcemi jako ‚Duplex‘, ‚Pilotis‘, ‚Prodola‘, ‚Negro‘.