melouny
Obsah
Melouny - základní informace a druhy
(Citrullus x Cucumis)
Melouny se kupodivu dají pěstovat i na našich zahradách, a to oba základní druhy.
Druhy melounů
Meloun vodní (Citrullus lanatus) – správně se jmenuje lubenice obecná, má červenou dužinu a zelenou tvrdou slupku.
Meloun cukrový (Cucumis melo) – patří do stejné skupiny jako okurka setá a dělí se na další poddruhy:
– meloun Kantalup / meloun cantaloupe – pochází z Asie, slupka je popraskaná jako kůra stromu, dužina je oranžová sladká a chutná po ananasu,
– meloun Gallia – další druh pocházející z Asie, rovněž s popraskanou slupkou, slupka se mění zráním – málo zralá je zelená, vyzrálý meloun má barvu zlatožlutou,
– meloun Charentais – meloun se sladkou a oranžovou dužinou a typicky zelenobílou slupkou,
– meloun Honeydew – má světle zelenou dužinu, jemnou chuť a žlutou slupku, někdy můžete narazit na pojmenování žlutý meloun.
Melouny (vodní meloun i cukrový meloun) obsahují vitamíny C, B, P, draslík, železo a vápník, hodně sacharidů a hodně vody. Jsou močopudné, pomáhají při zácpě a vůbec upravují zažívání.
Je meloun ovoce, nebo zelenina
Ačkoliv zodpovězení této otázky nemá vliv ani na zdravotní účinky melounů, ani na jejich pěstování mnoho lidí to zajímá. Tak tedy: melouny patří k plodové zelenině, jako např. tykve. Protože však plody jsou botanicky bobule a jsou převážně sladké, někdy se řadí i do ovoce.
Historie pěstování
Melouny mají velmi zajímavou historii. Dodnes se zcela jistě neví, zda se poprvé objevily v Africe, nebo v Asii, ale v obou těchto světadílech měly své zastoupení již během starověku.
Neznali je však starověcí Egypťané, Řekové ani Římané.
Do Středomoří se melouny dostaly až v 6. století se stěhováním národů a s islámskými bojovníky – jednalo se totiž o skvělé postní jídlo.
Do západní Evropy se dostaly až v 15. století, a protože se pěstovaly na papežském hradě Cantalupe, dostaly od něj i své jméno – viz jeden z druhů cukrového melounu.
Jak pěstovat meloun
Na pěstování melounu musíte mít teplé a slunné stanoviště, dostatek trpělivosti, výhodou je skleník nebo menší pařeniště, ve kterém mohou plody dozrávat, i když není příznivé počasí.
Melouny se dají pěstovat ve vinařských oblastech, tedy v Polabí, na Litoměřicku nebo na jižní Moravě. Menší a sladké plody však vypěstujete i ve středních Čechách.
Meloun pěstujte na jižní straně, na jižním svahu, nejlépe na humózní půdě, která bude mít dostatek živin. Možné je pěstování přímo na kompostu (podobně jako dýně nebo cukety).
Hnojivo na meloun
Melouny pěstované na kompostu nemají potřebu dalšího přihnojování. Melouny na zahradě nebo ve skleníku je dobré přihnojit jednou za 14 dní během vegetačního období, a to nejlépe přírodním organickým hnojivem Hnojík, které má všechny důležité složky - dusík na růst zelených částí, draslík a fosfor na kvetení a násadu plodů.
Meloun si můžete vypěstovat ze semínek. Je potřeba je zasít do malých květináčků během března/dubna, klíčí při teplotě 22 °C, od května dávat vyklíčené rostlinky otužovat, po 15. květnu je možné vysazení do zahrady/skleníku/pařeniště.
Sázíme do sponu 1 x 1 m, protože rostlina opravdu naroste a každá bude mít několik plodů. Je třeba velmi vydatné zálivky, zejména v horkých dnech, zaléváme raději večer než ráno a nejlépe odstátou nebo dešťovou vodou.
Další péče spočívá v okopávání a odplevelování záhonu.
Jak zaštipovat melouny
Ve většině případů není zaštipování nutné, ale pokud chcete podpořit kvetení a nástup plodů, můžete hlavní výhon zaštípnout, jakmile dosáhne cca 50 cm. Také květy, které již nemají šanci proměnit se v plody a dozrát, můžeme zaštípnout, aby se rostlina zbytečně nevysilovala.
Sklizeň melounů aneb jak poznat zralý meloun
Melouny sklízíme na konci léta, můžeme je sklízet postupně, jak dozrávají. Zralý meloun poznáme hlavně podle uschlé stopky, která je hnědá, tvrdá a typicky zakroucená. Také můžeme na meloun poklepat, a když je zvuk dunivý, je meloun zralý.
Využití melounů v kuchyni
Melouny se nejlépe konzumují čerstvé, syrové, je to výborná svačina, pochutina na oslavy, oblíbená dobrota pro děti. Pro dospělé se pak dá použít jako ozdoba na okraj skleničky s alkoholem.
Melouny můžeme použít na letní osvěžující saláty i dorty jen z ovoce. Fantazii se meze nekladou. TIP: Nakrájejte melouny na trojúhelníčky a ozdobte je dalším ovocem (jahody, banány, maliny) tak, aby to vypadalo jako pizza.
Melounová zmrzlina
Tuto zmrzlinu vyrobíte nejlépe z vodního melounu, ale můžete vyzkoušet i jiné druhy. Meloun nakrájejte na malé kousky, rozmixujte, přidejte vanilkový cukr a smetanu a důkladně promíchejte. Hmotu vlijte do tvořítek na nanuky, dejte do mrazáku a nechte důkladně zmrazit.
Melounový salát
Tento salát vyrobíte z cukrového melounu (např. Kantalup). Meloun oloupejte, odstraňte semínka, nakrájejte na kostky. Mango oloupejte, nakrájejte na kousky, zakapejte limetkou, přidejte na kousky nadrobený cottage sýr, posypte semínky a oříšky, podávejte ozdobené lístkem máty.
Cukrový meloun se sušenou šunkou
Výbornou chuťovkou třeba na letní párty k vínu je cukrový meloun (Kantalup i jiný) nakrájený na kousky a zabalený do plátků sušené šunky.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Vlachová, Libuše: Italské pokrmy na českém stole, Svoboda, Praha 1994.
- www.wikipedia.org
- www.zahrada-centrum.cz
- www.agromanual.cz
- www.jaktak.cz
- www.semo.cz
- www.toprecepty.cz