Maliník
Obsah
Maliník - to nejsou jen maliny
(Rubus ideaeus)
Kdo by neměl rád maliny? Jsou slaďoučké, dobré, mohou být červené nebo žluté. Dají se sušit, mrazit, vyrábí se z nich marmeláda, šťáva, zákusky. Ale maliník nám dává ještě listy, ze kterých se dá uvařit čaj. Maliníkový čaj je výborným prostředkem pro ženy v konečné fázi těhotenství, pro přípravu na porod a i po něm.
Maliník, správně ostružiník maliník, je keř z čeledi růžovité. Listy má střídavé s jemnými chloupky, kvete drobnými bílými kvítky a plodem jsou již zmíněné maliny, které nejsou ničím jiným než souplodím drobných peckovic.
Zajímavost - žluté maliny
Žluté maliny se od těch červených neliší jen barvou, ale jsou také sladší. Z odrůd, které jsou dostupné na českém trhu, si můžete zvolit třeba „Golden Queen“, která patří mezi středně rané a má středně velké žluto-oranžové plody. Ty jsou vhodné k přímému konzumu.
Historie pěstování maliníku
Historie pěstování maliníku není dlouhá. Ačkoliv byl keř maliníku velmi pravděpodobně rozšířen po celé Evropě i Asii od starověku, maliny se ani příliš nekonzumovaly, ani nebyly pěstovány či šlechtěny. Pravděpodobně to bylo jejich nakyslou chutí.
Až v 17. století vznikl katalog Johna Tradescanta, který popsal kromě jiných rostlin i mnoho odrůd maliníku, dokonce byly známy i žluté maliny.
Od té doby se maliníku začali věnovat pěstitelé a šlechtitelé a vyšlechtili mnoho sladkých odrůd tak, jak je známe dnes.
Maliník pěstování aneb jak pěstovat maliny
Pěstování maliníku není složité, pokud dodržíte následující pokyny.
Maliníky potřebují spíše lehčí půdu než těžší, a to neutrální či slabě kyselá. Půda by měla být propustná, aby maliník nebyl trvale zamokřený. Potřebuje ale dost vláhy i živin. Půda, kam budete vysazovat maliník, musí být dokonale zbavena plevele, jinak se kořeny maliníku a plevelů propletou a již se jich nezbavíte. Plevel pak bude maliníkům odebírat živiny.
Výsadba maliníku
Maliník můžete vysazovat na jaře i na podzim. Maliník by měl být sázen cca 50 cm od sebe, a pokud sázíte více maliníků v řádcích, pak by jednotlivé řádky měly být dokonce 1,5 metru od sebe. Kořenový krček by měl být zasazen několik centimetrů pod povrch. Sazenice maliníku důkladně zalijte, seřízněte výhony na 20 až 30 cm a kolem sazenic přidejte nastýlku z kompostu (ve výšce cca 6 cm). Ke každému keři také přidáme oporu a přivážeme.
V tomto ohledu je péče stejná jako o jednouplodící, tak o remontantní odrůdy (2x plodící). Péče se liší při řezu zakořeněných a starších keřů.
TIP: Jednouplodící odrůdy jsou ty, které plodí jen jednou do roka. Na výběr máte z těchto odrůd: Rubín, Zeva II, Mája, Polana, Veten a žlutá Porana Rossa.
TIP II: Remontantní odrůdy plodí 2x do roka, obvykle poprvé v červenci, podruhé v září a v říjnu. U keřů, které vysadíte na jaře, se můžete první sklizně dočkat již ten samý rok na podzim. Nejlepší z těchto odrůd jsou: Ada, Medea, Heritage a Ljulin, ze žlutých pak Apricot.
Péče o maliník
Péče o maliník je již vcelku jednoduchá. Stačí maliník pravidelně zalévat a přihnojovat, zbavovat okolí rostlin plevele a kontrolovat, zda se u maliníku nevyskytla nějaká choroba nebo jej nenapadli škůdci – viz dále. Pruty také vyvazujeme k opoře.
Na podzim je pak po odplození potřeba maliník seříznout.
Řez maliníku
Maliník zásadně seřízneme již po zasazení (20 až 30 cm). Další zásadní řez nás čeká po odplození. Většina maliníků odplodí na podzim – v září nebo v říjnu. Tehdy je nejlepší čas na řez. Ten vypadá tak, že odřízneme odplozené dvouleté výhony u země a ponecháme jen mladé výhony, které budou plodit příští rok.
Stejně tak odřežeme všechny slabé a nadbytečné pruty, ideální je ponechat cca 8 až 10 silných výhonů na jednom keři. Výhony vždy řežeme celé, protože kdybychom uřízli jen jejich vrcholky, dočkali bychom se sice na zbytcích starých výhonů pár plodů, ale vždy na úkor celkové sklizně, tj. ostatní výhony by neměly takovou násadu plodů. A to ani při správném hnojení – proto se takové šetření nevyplatí.
Choroby maliníku
Maliník nám může nejspíše trpět poškození mrazem, a to zejména pokud jej pěstujeme v chladnějších oblastech. Prevencí je nakopčit zeminu zespodu ke keřům a jednotlivé keře (pokud jich nemáme příliš mnoho) zabalit do bílé netkané textilie. Je také možné ohnout větvičky směrem k zemi a zasypat je buď hlínou, nebo bukovým listím. Na jaře však musíte rychle keře zase odkrýt, aby se pod ochrannou vrstvou nezapařily.
Jednou z nejúpornějších chorob maliníku je houbovitá choroba metlovitost maliníku způsobovaná houbou Didymella applanata. Poznáte ji podle stříbřitých nebo modrých míst či skvrn na prutech. Houba se šíří v příliš hustých porostech. Prevencí tedy je – kromě toho, že budete kupovat jen zdravou sadbu – vysazovat maliník v doporučených odstupech a důkladně jej prořezávat každý rok. Prořezané výhony spalte nebo odvezte do bioodpadu, kdybyste je přidali do kompostu, tak se houby nezbavíte.
Využití malin nejen v kuchyni
Nejlepší maliny jsou čerstvé. Dají se jimi zdobit i zákusky, zmrzlinové poháry, můžete si připravit ovocný salát, maliny se dají i máčet do čokoládového fondue.
Horké maliny
Horké maliny jsou skvělým způsobem, jak si užít čerstvé maliny s teplým a sladkým nádechem. Zde je recept na přípravu horkých malin:
Suroviny:
- 2 šálky čerstvých malin (můžete také použít zmražené maliny)
- 1/4 šálku cukru (lze přizpůsobit podle své chuti)
- 1/4 šálku vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce rumu (volitelné)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu (volitelné)
- Špetka soli
- Čerstvě nastrouhaná kůra z citronu (pro ozdobu)
- Zmrzlá zmrzlina nebo šlehačka (volitelné, pro podávání)
Postup:
Nejprve omyjte a osušte maliny. Pokud používáte zmražené maliny, nechte je rozmrazit.
Ve střední hrnci smíchejte cukr, vodu, citronovou šťávu a sůl. Přiveďte k varu a vařte 2-3 minuty, nebo dokud se cukr úplně nerozpustí.
Přidejte maliny do hrnce a snižte plamen na střední. Vařte maliny asi 5-7 minut, občas míchejte, dokud nezměknou a vytvoří se hustá, sirupovitá omáčka. Pokud máte rádi hladší konzistenci, můžete omáčku rozmixovat a poté znovu přidat do hrnce.
Pokud používáte rum a vanilkový extrakt, přidejte je nyní do omáčky a míchejte.
Omáčku s malinami přendejte do hlubokých misek. Ozdobte nastrouhanou citronovou kůrou.
Horké maliny podávejte okamžitě, buď samotné nebo s kopečkem zmrzliny nebo šlehačky.
Toto jídlo je skvělé jako dezert na chladné zimní dny, a jeho sladkost se krásně doplňuje s kyselostí citronu a svěžestí malin. Užijte si horké maliny!
Malinová marmeláda
Chceme-li, aby nám maliny vydržely i na zimu, uvaříme si malinovou marmeládu. Budeme potřebovat 1 kg malin a želírovací cukr (2:1). Maliny očistíme, prolisujeme (abychom se zbavili semínek), dáme do hrnce a přivedeme k varu. Když se vaří, ztlumíme, přidáme želírovací cukr a vaříme dál podle návodu. (Můžeme přidat i šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou k lepší konzervaci, ale i cukr sám má konzervační účinky).
Hotovou marmeládu poznáme tak, že kápneme lžičkou na talířek a ona želíruje. Plníme do čistých skleniček, dáme dnem vzhůru, poté otočíme zpět a necháme vychladnout. Skladujeme v temnu a chladu. Malinová marmeláda se hodí na slepování lineckého cukroví i do dortů.
Čaj z maliníku
Čaj z maliníku můžeme popíjet téměř po celý rok a je povzbudivý pro náš organismu. Obsahuje vitamíny A, E, C a stopové prvky železo, vápník a mangan. Prý je dokonce účinný v boji proti rakovinným buňkám.
Maliník v těhotenství
Ženám se doporučuje pít maliník před porodem. Posiluje totiž děložní svalstvo a připravuje tělo ženy na porod. Pravděpodobně vám o pár minut zkrátí průběh porodu a možná se díky němu vyhnete i komplikacím. Doporučené množství je pít 3 šálky maliníkového čaje denně, a to zejména ve 3. trimenstru. Pokud jste musely během těhotenství užívat magnézium (hořčík), pak vám čaj z maliníku více než doporučujeme!
Hnojení keřů a stromů
- Můžete posypat Hnojík okolo kmene stromu na šířku jeho koruny. Posypte tak, aby to nebyla silná vrstva, ale jemné poprášení.
- Na stromy a keře, které mají listy je vynikající postřik. Rozmíchejte čajovou lžičku Hnojíku v 1L vody a proceďte.
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Schulz, Bernd – Grossmann, Gerd: Ovocné dřeviny. Řez a tvarování, Knižní klub, Praha 2004.
- Havelková, Marie: Ovoce a zelenina ve skle, Merkur, Praha 1975.
- www.wikipedia.org
- www.zahradnictví-spomysl.cz
- www.ireceptar.cz
- www.sazenicka.cz
- www.agromanual.cz
- www.bylinkovo.cz