citrusy

Obsah

Citrusy - co o nich víme

Citrusy jsou stálezelené keře nebo stromy, většinou hustě větvené, dorůstající výšky maximálně 15 metrů. U některých se v úžlabích listů tvoří trny, některé jsou naopak zcela beztrnné. Listy mají střídavé a jednoduché, květy vyrůstají jednotlivě nebo v hroznech. Citrusy původně pocházejí z tropů a subtropů Asie, ale časem se rozšířily téměř po celém světě. Z citrusů se využívají plody, které se mohou přímo konzumovat, vyrábět z nich džusy, marmelády, dají se i kandovat, z některých se vyrábějí alkoholické nápoje, citrony se používají jako dochucovadlo pokrmů. Všechny plody citrusů mají výborný vliv na zdraví člověka, neboť obsahují vitamín C, kyselinu citronovou, flavonoidy, vlákninu a mnoho stopových prvků: draslík, vápník, hořčík. Citrusové plody jsou výborným prostředkem pro redukční dietu a také pomáhají předcházet ledvinovým kamenům

citrusy - madarinka

Historie citrusů

Citrusy se od pradávna pěstovaly v Asii, zejména v jejích subtropických a tropických oblastech, které jsou pro citrusy typické. Nejvíce se všechny druhy citrusů pěstovaly v Číně, tam je šlechtili již dávno před tím, než je vůbec objevili Evropané. Byly zde známé pomeranče, mandarinky, citroníky, kumkvaty. Všechny citrusy se pěstovaly v sadech a pěstitelé věděli i mnoho o jejich chorobách a škůdcích a jak se jim bránit. 

Do Evropy se jako první citrus dostal cedrát, a to již za starých Řeků. Od nich je převzali a pěstovali i starověcí Římané. V Itálii se prokazatelně pěstoval ve 3. století našeho letopočtu a pokoušeli se jej i šlechtit. Itálie byla pro citrusy výborným stanovištěm, protože tam je celoročně teplo a citrusy se dají pěstovat pod širým nebem.

Dalšími dvěma obdobími rozšíření citrusů po Evropě byly arabské vpády a křížové výpravy. Poměrně pozdě se však dostal do Evropy pomerančovník (asi až v 15. století) a mandarinkovník (asi 18. století). Citrusy byly po celou dobu hlavně dekorativními rostlinami, i když plody byly zřejmě také konzumovány. Protože v severnějších oblastech Evropy byla na citrusy zima, začaly se stavět tzv. oranžerie – skleníky pro pěstování citrusů.

Moderní oranžerie

Pěstování citrusů

Keř citronovníku

Pěstování citrusů v našich podmínkách je možné, ale musíte dodržet několik předpokladů. Lepší je koupit si vzrostlou rostlinku, která už je otužilá a má „něco za sebou“. Tu pak můžete pěstovat tak, jak vám doporučí v zahradnictví.

Můžete si také vypěstovat citrus ze semínka, jde to výborně z mandarinky, ale počítejte s tím, že se o něj budete muset mnohem více starat, dokud nezesílí. Je velká pravděpodobnost, že vám mladá sazenička odumře (suchem, přemokřením, průvanem apod.). K tomu, aby vám citrusy nejen dělaly dekoraci, ale i plodily, je zapotřebí ještě mnohem větší trpělivosti.

Citrusy potřebují pro zdárné pěstování zejména vhodné stanoviště. Mělo by být světlé a teplé, ideální je zimní zahrada nebo skleník, kde může být citrus umístěn celoročně. Pokud pěstujete citrusy na zahradě, pak jedině v nádobách, které na zimu zazimujete.

Pokud pěstujete citrusy v bytě/domě, pak je můžete v létě letnit, ovšem je potřeba je zvykat na přímé slunce a na podzim zase včas uklidit domů, aby je nepoškodily nízké teploty. Nádoby na citrusy by měly být dobře přenosné, mohou být dřevěné, hliněné i plastové, ale s dobrým odtokem, tedy nejlépe s kamínkovou či oblázkovou drenáží ve spodní části.

Keř limetky

Substrát pro citrusy

Citrusy jsou dlouhověké a poměrně nenáročné. Aby vám opravdu dlouho vydržely, je potřeba jim dát vhodný substrát. Ideální je buď koupit substrát přímo pro citrusy, anebo si namíchat vlastní směs z poloviny písku a poloviny kvalitní zahradní půdy (drnová, listová nebo rašelinová zemina). Vespod květináče by měla být drenáž, jak bylo uvedeno výše. Na povrchu substrátu může být mulč (sláma, seno, posekaná tráva), který chrání půdu před vysycháním, brání růstu plevele a napomáhá vzniku humusu.

Hnojivo na citrusy

Hnojení citrusů je nezbytné zejména v nádobách, protože zde se zásoba živin rychle vyčerpá. Citrusy potřebují dusík k růstu zelených částí a fosfor a draslík k nasazení květů a plodů. Hnojíme tedy 1x za 14 dní suchým nebo ve vodě rozpustným hnojivem, ideální je hnojivo na citrusy na přírodní bázi, jako je Hnojík.

Samostatnou kapitolou je pak přesazování citrusů. Vždy bychom měli citrusy přesazovat do stejné zeminy, v jaké byly pěstovány dosud. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, vzrostlé jednou za 2 až 3 roky. Vždy volíme o něco větší květináč, který vespod vybavíme drenáží, navrstvíme substrát, přesadíme citrus i s kořenovým balem, můžeme odstranit část kořenů. Na povrch dáme mulč (pokud je tak citrus zvyklý). Ihned po přesazení rostlinu důkladně zalijeme a nepřihnojujeme.

Kumquat - pěstování citrusů

Kdy zastřihnout citrusy

Citrusy, a to zejména ty v nádobách, musíme pravidelně zastřihávat, abychom podpořili růst, násadu květů i dozrávání plodů. Jako doba řezu je ideální konec zimy, protože je to období, kdy rostliny ještě neraší ani nenakvétají.

Nepoužíváme nůžky, ale ostrý nůž, a výhony řežeme na vnější pupen – tj. poslední pupen, který nám zbyde na větvičce směřuje ven. Nejvyšší výhon (tzv. terminální) ponecháme o něco delší než ostatní. Snažíme se o pravidelnost, abychom podpořili tvorbu koruny. Pokud si nejste jistí, je určitě lepší požádat o radu zkušeného pěstitele, který vám rež jednou ukáže, a vy si pak už v následujících letech poradíte sami.

Citrus - zastřižení

Hnojivo na citrusy

Skvělé hnojivo na citrusy je bezesporu Hnojík. Jeho používání prokazatelně prospívá výživě rostliny, tak zamezí výskytu nemocí a tipických škůdců jako jsou svilušky. Jeden takový test popsal zákazník  na FB skupině ZDE. Při běžném hnojení aplikujte Hnojík zálivkou 1-2x za měsíc. Pokud jste s Hnojíkem nehnojili celou sezónu a řešíte problém se škůdci, tak bude dobré aplikovat výluh z Hnojíku a Svlečků 3x v jednom týdnu. Poté problém zmizí.

české organické hnojivo HNOJÍK 1.3L

Roubování citrusů

Pomerančovník

Roubování citrusů, stejně jako roubování jiných rostlin, patří k vegetativnímu množení,  a to s cílem vypěstovat novou odrůdu, nebo přenést vhodné vlastnosti roubu na podnož. K roubování tedy potřebujeme podnož (také citrus) a roub. Podnož si připravíme tak, že ji podélně rozřízneme. Roub seřízneme z obou stran do klínu. Klín zasuneme do rozříznuté podnože. Místo roubování stáhneme roubovací páskou, případně ještě zamažeme štěpařským voskem.

Je to z toho důvodu, aby se do místa roubování nedostal vzduch či vlhkost. Rostlinka by měla být ve skleníku, nebo jí musíme zajistit vyšší vzdušnou vlhkost, než se roub uchytí.  

Mrazuvzdorné citrusy

V poslední době jsou hodně oblíbené, skoro až módní, mrazuvzdorné citrusy. Ovšem – citrusy jsou stále původně tropické či subtropické rostliny, takže ani vyšlechtění mrazuvzdorných variet není dokonalé. Nejvíce vydrží asi -15 °C, a to ještě jen pokud napadne sněhová pokrývka, anebo jsou dobře zazimované u kořenů (nastýlka).

Mrazuvzdorné jsou určitě odrůdy Eremocitrus glauca, Citrus inchangensis, Citrus reticulata a Citrus unschiue – hledejte podle latinských názvů, protože české zatím nemají. Do zahrady vysazujte alespoň tříleté rostliny, předtím je v nádobách otužujte. Přesto se někdy může stát, že jsou citrusy mrazem poškozeny.

Zdroje: