fusariová hniloba brambor
Obsah
Fusariová hniloba brambor - další typická choroba brambor
(Fusarium)

Fusariová hniloba obecně
Fusariová hniloba je choroba rostlin způsobená houbou z rodu Fusarium. Tato choroba postihuje širokou škálu rostlin, včetně zemědělských plodin, okrasných rostlin a lesních dřevin. Fusariová hniloba je známá svou schopností infikovat semena, kořeny, stonky, listy a plody rostlin.
Existuje mnoho druhů hub rodu Fusarium, které mohou způsobit fusariovou hnilobu. Některé z nejčastěji napadnutých plodin zahrnují:
Obilniny: Pšenice, ječmen, kukuřice a další obilniny jsou náchylné k napadení fusariem. Infikované rostliny mohou mít vadná semena, hnědé skvrny na stoncích a poškozené klasy.
Brambory: Fusariová hniloba může postihnout brambory a způsobit hnědnutí a rozklad bramborové tkáně. To může mít za následek ztrátu kvality brambor a jejich nevhodnost pro lidskou spotřebu.
Rajčata: Rajčata jsou náchylná k fusariové hnilobě, zejména na kořenovém systému. Infikované rostliny mohou mít vadné kořeny, hnědé skvrny na stoncích a poškozené plody.
Okrasné rostliny: Fusariová hniloba může postihnout různé druhy okrasných rostlin, včetně květin, keřů a stromů. Napadené rostliny mohou mít vadlé kořeny, vadlé listy a usychání.
Fusariová hniloba se šíří především prostřednictvím půdy, semen a zbytků rostlin. Může být také přenášena hmyzem a vodou. Prevence a kontrola fusariové hniloby zahrnuje použití zdravého osiva, dobrou hygienu při pěstování plodin (desinfekce nástrojů), střídání plodin, správnou zemědělskou praxi a v některých případech chemické fungicidy.

Fusariová hniloba brambor prevence
Nejlepší ochranou proti fusariové hnilobě brambor je prevence.
Doporučuje se nakupovat zdravou sadbu od ověřených prodejců, sklízet jen plně vyzrálé hlízy, omezit mechanické poškození při sklízení (vykopávání), skladování i převážení brambor.
Dále je nutné skladovat jen suché brambory, tj. ponechat je asi měsíc v teplejším prostředí okolo 15 °C pak skladovat při teplotě 3 až 5 °C a relativní vlhkosti 70 až 85 % – toho nejlépe dosáhnete v izolovaném sklepě nebo menší množství můžete skladovat i v lednici.

Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Rod, Jaroslav: Choroby a škůdci na zahradě. Grada, Praha 2017
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.abecedazahrady.cz
- www.sazenicka.cz
- www.agromanual.cz