Obsah
Česneková polévka recept
Ingredience:
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 lžička sušeného kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička mletého červeného pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička octa
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 1 litr hovězího vývaru
- 1/2 šálku smetany na vaření
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Česnek rozemněte nebo nastrouhejte.
- Rozpalte máslo v hrnci a osmažte cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek a brambory a vařte 5 minut.
- Přidejte kmín, mletý kmín, sladkou papriku, červený pepř, sůl, cukr a ocet. Zamíchejte a nechte vařit další 5 minut.
- Smíchejte mouku s olejem a přidejte do hrnce. Míchejte a vařte další 2 minuty.
- Postupně přilijte hovězí vývar a nechte vařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Přidejte smetanu a promíchejte.
- Polévku rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte s čerstvou petrželkou na ozdobu.
Babiččina česneková polévka
„Babiččina česneková polévka“ je často spojována s tradičními rodinnými recepty a má význačnou chuť. Každá babička může mít svůj vlastní způsob přípravy této polévky, a tak se může lišit v různých rodinách. Tato polévka je obvykle známá pro svoji výraznou česnekovou chuť, která dodává teplý a útěšný pocit.
Ingredience a postup přípravy „babiččiny česnekové polévky“ se mohou lišit, ale obvykle zahrnují česnek, cibuli, brambory, vývar a koření. Polévka je často servírována s křupavým chlebem nebo krutony.
V mnoha rodinách se babiččina receptura předává z generace na generaci, a tak má každá babička svůj vlastní tajný recept, který dodává polévce její unikátní charakter.
Je to oblíbená polévka pro chladné dny, která poskytuje výbornou chuťovou zkušenost a nostalgický pocit domova.
Krémová česneková polévka
Ingredience:
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 lžička sušeného kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička mletého červeného pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička octa
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 1 litr hovězího vývaru
- 1/2 šálku smetany na vaření
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Česnek rozemněte nebo nastrouhejte.
- Rozpalte máslo v hrnci a osmažte cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek a brambory a vařte 5 minut.
- Přidejte kmín, mletý kmín, sladkou papriku, červený pepř, sůl, cukr a ocet. Zamíchejte a nechte vařit další 5 minut.
- Smíchejte mouku s olejem a přidejte do hrnce. Míchejte a vařte další 2 minuty.
- Postupně přilijte hovězí vývar a nechte vařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Přidejte smetanu a promíchejte.
- Polévku rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Hlavním rozdílem mezi tradiční česnekovou polévkou a krémovou verzí je přidání smetany na vaření, která dodá polévce krémovou konzistenci a bohatou chuť. Tato úprava zachovává výraznou česnekovou chuť a přidává hladkou texturu.
Tímto způsobem můžete připravit lahodnou krémovou česnekovou polévku, která bude jemná a chutná.
Česneková polévka s bramborem
„Česneková polévka“ a „česneková polévka s bramborem“ jsou dvě různé varianty polévky, které se liší především v přidání brambor. Zde jsou hlavní rozdíly mezi nimi:
- Česneková polévka:
- Toto je tradiční česká polévka, která se vyrábí převážně z česneku, chleba nebo krutonek a někdy se přidává také strouhaný sýr nebo nakrájený klobás.
- Chutná výrazně po česneku a má silnou a aromatickou chuť.
- Obvykle nemá přídavek brambor, a proto má konzistenci spíše tekutou a není tak plná.
- Česneková polévka s bramborem:
- Tato varianta česnekové polévky obsahuje kromě česneku také brambory, které jsou oloupané a nakrájené na kostičky.
- Přidání brambor do polévky způsobuje, že má hustší konzistenci a je bohatší na sacharidy, což ji činí sýtější.
- Brambory přidávají polévce další texturu a podrobuji absorpci chuti česneku, což může polévce dodat jemnou sladkost.
Celkově řečeno, „česneková polévka“ je typická pro českou kuchyni a zaměřuje se na výraznou česnekovou chuť, zatímco „česneková polévka s bramborem“ je varianta této polévky, která má přidané brambory pro plnější konzistenci a výživnější pokrm.
Pěstování rostlin použitých v receptu
Kmín
Zjistěte, jak pěstovat kmín, jak jej správně hnojit a jak využít kmín v kuchyni. Návod na přípravu bedel na kmíně a vepřové na kmíně.
Brambory
Naučte se pěstovat brambory na trávě, v pytlích, nebo v nádobách. Hnojení, nemoci a tipy na úspěšnou úrodu.
Hnojení cibule
Hnojení cibule a její pěstování.
– Kdy se sází cibule – Pěstování cibule – Čím hojit cibuli a jak často – Sklizěň cibule + pár zajímavostí o cibuli
Hnojivo na česnek
Naučte se jak správně hnojit, pěstovat a chránit česnek před škůdci a nemocemi.
Hnojivo na papriky
Ekologické organické hnojivo na papriky, zeleninu, bobulovité ovoce ovocné a okrasné stromy a keře. Organické hnojivo s repelentním účinkem, vhodné pro každého zahrádkáře a pěstitele.