Česneková polévka

Obsah

Česneková polévka recept

Ingredience:

  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 lžička sušeného kmínu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého červeného pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1/2 šálku smetany na vaření
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

 

Postup:

  1. Česnek rozemněte nebo nastrouhejte.
  2. Rozpalte máslo v hrnci a osmažte cibuli dozlatova.
  3. Přidejte česnek a brambory a vařte 5 minut.
  4. Přidejte kmín, mletý kmín, sladkou papriku, červený pepř, sůl, cukr a ocet. Zamíchejte a nechte vařit další 5 minut.
  5. Smíchejte mouku s olejem a přidejte do hrnce. Míchejte a vařte další 2 minuty.
  6. Postupně přilijte hovězí vývar a nechte vařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  7. Přidejte smetanu a promíchejte.
  8. Polévku rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  9. Podávejte s čerstvou petrželkou na ozdobu.

Babiččina česneková polévka

„Babiččina česneková polévka“ je často spojována s tradičními rodinnými recepty a má význačnou chuť. Každá babička může mít svůj vlastní způsob přípravy této polévky, a tak se může lišit v různých rodinách. Tato polévka je obvykle známá pro svoji výraznou česnekovou chuť, která dodává teplý a útěšný pocit.

Ingredience a postup přípravy „babiččiny česnekové polévky“ se mohou lišit, ale obvykle zahrnují česnek, cibuli, brambory, vývar a koření. Polévka je často servírována s křupavým chlebem nebo krutony.

V mnoha rodinách se babiččina receptura předává z generace na generaci, a tak má každá babička svůj vlastní tajný recept, který dodává polévce její unikátní charakter.

Je to oblíbená polévka pro chladné dny, která poskytuje výbornou chuťovou zkušenost a nostalgický pocit domova.

Krémová česneková polévka

Ingredience:

  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 lžička sušeného kmínu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého červeného pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1/2 šálku smetany na vaření
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka na ozdobu
krémová česneková polévka
garlic soup with croutons spring onions and chives 1 1

Postup:

  1. Česnek rozemněte nebo nastrouhejte.
  2. Rozpalte máslo v hrnci a osmažte cibuli dozlatova.
  3. Přidejte česnek a brambory a vařte 5 minut.
  4. Přidejte kmín, mletý kmín, sladkou papriku, červený pepř, sůl, cukr a ocet. Zamíchejte a nechte vařit další 5 minut.
  5. Smíchejte mouku s olejem a přidejte do hrnce. Míchejte a vařte další 2 minuty.
  6. Postupně přilijte hovězí vývar a nechte vařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  7. Přidejte smetanu a promíchejte.
  8. Polévku rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem podle chuti.

Hlavním rozdílem mezi tradiční česnekovou polévkou a krémovou verzí je přidání smetany na vaření, která dodá polévce krémovou konzistenci a bohatou chuť. Tato úprava zachovává výraznou česnekovou chuť a přidává hladkou texturu.

Tímto způsobem můžete připravit lahodnou krémovou česnekovou polévku, která bude jemná a chutná.

Česneková polévka s bramborem

„Česneková polévka“ a „česneková polévka s bramborem“ jsou dvě různé varianty polévky, které se liší především v přidání brambor. Zde jsou hlavní rozdíly mezi nimi:

  1. Česneková polévka:
    • Toto je tradiční česká polévka, která se vyrábí převážně z česneku, chleba nebo krutonek a někdy se přidává také strouhaný sýr nebo nakrájený klobás.
    • Chutná výrazně po česneku a má silnou a aromatickou chuť.
    • Obvykle nemá přídavek brambor, a proto má konzistenci spíše tekutou a není tak plná.
  2. Česneková polévka s bramborem:
    • Tato varianta česnekové polévky obsahuje kromě česneku také brambory, které jsou oloupané a nakrájené na kostičky.
    • Přidání brambor do polévky způsobuje, že má hustší konzistenci a je bohatší na sacharidy, což ji činí sýtější.
    • Brambory přidávají polévce další texturu a podrobuji absorpci chuti česneku, což může polévce dodat jemnou sladkost.

Celkově řečeno, „česneková polévka“ je typická pro českou kuchyni a zaměřuje se na výraznou česnekovou chuť, zatímco „česneková polévka s bramborem“ je varianta této polévky, která má přidané brambory pro plnější konzistenci a výživnější pokrm.

Pěstování rostlin použitých v receptu

Kmín kořenný

Kmín

Zjistěte, jak pěstovat kmín, jak jej správně hnojit a jak využít kmín v kuchyni. Návod na přípravu bedel na kmíně a vepřové na kmíně.

Brambory

Brambory

Naučte se pěstovat brambory na trávě, v pytlích, nebo v nádobách. Hnojení, nemoci a tipy na úspěšnou úrodu.

položená cibule

Hnojení cibule

Hnojení cibule a její pěstování.
– Kdy se sází cibule – Pěstování cibule – Čím hojit cibuli a jak často – Sklizěň cibule + pár zajímavostí o cibuli

stroužky česneku

Hnojivo na česnek

Naučte se jak správně hnojit, pěstovat a chránit česnek před škůdci a nemocemi.

papriky

Hnojivo na papriky

Ekologické organické hnojivo na papriky, zeleninu, bobulovité ovoce ovocné a okrasné stromy a keře. Organické hnojivo s repelentním účinkem, vhodné pro každého zahrádkáře a pěstitele.