Česneková polévka

Obsah

Česneková polévka recept

Ingredience:

  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 lžička sušeného kmínu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého červeného pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1/2 šálku smetany na vaření
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

 

Postup:

  1. Česnek rozemněte nebo nastrouhejte.
  2. Rozpalte máslo v hrnci a osmažte cibuli dozlatova.
  3. Přidejte česnek a brambory a vařte 5 minut.
  4. Přidejte kmín, mletý kmín, sladkou papriku, červený pepř, sůl, cukr a ocet. Zamíchejte a nechte vařit další 5 minut.
  5. Smíchejte mouku s olejem a přidejte do hrnce. Míchejte a vařte další 2 minuty.
  6. Postupně přilijte hovězí vývar a nechte vařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  7. Přidejte smetanu a promíchejte.
  8. Polévku rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  9. Podávejte s čerstvou petrželkou na ozdobu.

Babiččina česneková polévka

„Babiččina česneková polévka“ je často spojována s tradičními rodinnými recepty a má význačnou chuť. Každá babička může mít svůj vlastní způsob přípravy této polévky, a tak se může lišit v různých rodinách. Tato polévka je obvykle známá pro svoji výraznou česnekovou chuť, která dodává teplý a útěšný pocit.

Ingredience a postup přípravy „babiččiny česnekové polévky“ se mohou lišit, ale obvykle zahrnují česnek, cibuli, brambory, vývar a koření. Polévka je často servírována s křupavým chlebem nebo krutony.

V mnoha rodinách se babiččina receptura předává z generace na generaci, a tak má každá babička svůj vlastní tajný recept, který dodává polévce její unikátní charakter.

Je to oblíbená polévka pro chladné dny, která poskytuje výbornou chuťovou zkušenost a nostalgický pocit domova.

Krémová česneková polévka

Ingredience:

  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 lžička sušeného kmínu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého červeného pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1/2 šálku smetany na vaření
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka na ozdobu
krémová česneková polévka
garlic soup with croutons spring onions and chives 1 1

Postup:

  1. Česnek rozemněte nebo nastrouhejte.
  2. Rozpalte máslo v hrnci a osmažte cibuli dozlatova.
  3. Přidejte česnek a brambory a vařte 5 minut.
  4. Přidejte kmín, mletý kmín, sladkou papriku, červený pepř, sůl, cukr a ocet. Zamíchejte a nechte vařit další 5 minut.
  5. Smíchejte mouku s olejem a přidejte do hrnce. Míchejte a vařte další 2 minuty.
  6. Postupně přilijte hovězí vývar a nechte vařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  7. Přidejte smetanu a promíchejte.
  8. Polévku rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem podle chuti.

Hlavním rozdílem mezi tradiční česnekovou polévkou a krémovou verzí je přidání smetany na vaření, která dodá polévce krémovou konzistenci a bohatou chuť. Tato úprava zachovává výraznou česnekovou chuť a přidává hladkou texturu.

Tímto způsobem můžete připravit lahodnou krémovou česnekovou polévku, která bude jemná a chutná.

Česneková polévka s bramborem

„Česneková polévka“ a „česneková polévka s bramborem“ jsou dvě různé varianty polévky, které se liší především v přidání brambor. Zde jsou hlavní rozdíly mezi nimi:

  1. Česneková polévka:
    • Toto je tradiční česká polévka, která se vyrábí převážně z česneku, chleba nebo krutonek a někdy se přidává také strouhaný sýr nebo nakrájený klobás.
    • Chutná výrazně po česneku a má silnou a aromatickou chuť.
    • Obvykle nemá přídavek brambor, a proto má konzistenci spíše tekutou a není tak plná.
  2. Česneková polévka s bramborem:
    • Tato varianta česnekové polévky obsahuje kromě česneku také brambory, které jsou oloupané a nakrájené na kostičky.
    • Přidání brambor do polévky způsobuje, že má hustší konzistenci a je bohatší na sacharidy, což ji činí sýtější.
    • Brambory přidávají polévce další texturu a podrobuji absorpci chuti česneku, což může polévce dodat jemnou sladkost.

Celkově řečeno, „česneková polévka“ je typická pro českou kuchyni a zaměřuje se na výraznou česnekovou chuť, zatímco „česneková polévka s bramborem“ je varianta této polévky, která má přidané brambory pro plnější konzistenci a výživnější pokrm.

Pěstování rostlin použitých v receptu

Kmín kořenný

Kmín

Zjistěte, jak pěstovat kmín, jak jej správně hnojit a jak využít kmín v kuchyni. Návod na přípravu bedel na kmíně a vepřové na kmíně.

Brambor (Solanum tuberosum)

Brambor

Brambor (Solanum tuberosum) je cenná trvalka s jedlými hlízami, která patří k základním potravinám. Naučte se správné pěstování, výběr odrůd a ochranu proti škůdcům.

stroužky česneku

Hnojivo na česnek

Naučte se jak správně hnojit, pěstovat a chránit česnek před škůdci a nemocemi.

papriky

Hnojivo na papriky

Objevte tajemství úspěšného pěstování papriky s naším průvodcem! Naučte se, jak správně hnojit, aby vaše rostliny měly dostatek živin a zdravě rostly. Zjistěte, jaké hnojivo je nejlepší pro vaši papriku a jak se vyhnout častým problémům, jako jsou choroby a škůdci. S našimi tipy na výsev, přesazování a hnojení dosáhnete bohaté úrody a chutných plodů. Nechte se inspirovat a přineste do své zahrady barvy a chuť, které si zamilujete! Přečtěte si více a staňte se mistrem pěstování paprik!

Hnojení stromů a keřů je ideální postřikem z Hnojíku

Rozpusťte 1 čajovou lžičku (5 ml) našeho Hnojíku ve sklenici vody (1 l). Pokud používáte postřikovač vybavený sítkem, doporučujeme přefiltrovat výluh pomocí kávového filtru, nylonové punčochy, látky, nebo našeho speciálního filtračního sítko pro zajištění čistoty roztoku.

Výroba Hnojík koncentrátu dle jednoho ze zákazníků

Můj způsob hnojení starých velkých stromů.
V nádobách, nejčastěji 90-ti litrových rozmíchám hnojík a nechám odležet, asi tak den, občas pořádně promíchám. Na poslední fotce je odležený hnojík v kyblících a rozmíchávání nového. Před použitím zálivku hodně zamíchám, aby se logr pěkně rozvířil a rozlévám v kyblících pod koruny stromů. Počet kyblíků podle velikosti a nemoci stromu. Zalévám při deštivém počasí a raději poloviční koncentraci a dvakrát. Naposledy jsem takhle rozléval kolem 1200l hnojíku-roztoku. Tato metoda se mi osvědčila.