Artyčok zeleninový (Cynara scolymus)

Víceletá bodlákovitá rostlina až 2 m vysoká; dužnatá lůžka květních úborů se zákrovními listeny se připravují jako zelenina.

  • Stanoviště: v teplých oblastech, slunné místo s výživnou půdou
  • Prostor pro rostlinu: 0,8 × 1 m
  • Doba pěstování: výsadba v květnu
  • Doba sklizně: před vykvetením
  • Množení: výsevem nebo dělením
Nejznámější odrůdy:
 
  • ‚Grosse Grüne von Laon‘

  • ‚Green Globe‘
Artyčok zeleninový (Cynara scolymus)
K lahůdkovým zeleninám patří artyčoky (Cynara scolymus) s chutnými zákrovními listeny a lůžky květních úborů.

Pěstování

Pěstování artyčoků má dlouhou historii, začalo již ve starém Egyptě. Dnešní pěstitelsky významné oblasti jsou ve Francii, Itálii a ve Španělsku. Artyčoky pocházejí ze Středomoří a náležejí k čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Jsou teplomilné, bez zimní ochrany přezimují jen v oblastech s mírnou zimou.

Po výsevu v březnu až dubnu se sazenice vysazují v druhé polovině května ve vzdálenostech 0,8 × 1 m. Starší rostliny lze množit dělením. Tříletá až čtyřletá kultura vyžaduje dobrou základní přípravu půdy. Květní úbory se vyvíjejí v letních měsících. Když se vyvinou poupata, ale ještě se neukazují fialové květy, je vhodný čas ke sklizni květních úborů.

Sušené úbory lze použít k dekoracím. Artyčoky netrpí chorobami ani škůdci. Jedlé jsou spodní ztlustlé části zákrovních listenů a dužnatá lůžka úborů. Vaří se ve slané vodě s troškou citronové šťávy a podávají se s různými omáčkami teplé nebo studené. Artyčoky obsahují vedle jiných hořčinových látek cynarin, a tím jsou významné i pro farmaceutické účely.