zelí

Obsah

Zelí - základní informace

(Brassica)

Zelí je dvouletá byliny z čeledi brukvovité. Existuje několik druhů zelí:

Hlávkové zelí

Bílé zelí – hlávkové zelí bílé je asi nejznámějším druhem. Bylo vyšlechtěno z brukve zelné, stejně jako například kapusta. Má světle zelené listy, velmi hustě narostlé do tzv. hlávky. Konzumuje se syrové i tepelně upravené.

Červené zelí – odrůda hlávkového zelí s červenými listy. Bylo vyšlechtěno později než bílé zelí.

Další druhy zelí

Čínské zelí (Brassica chinensis) není odrůdou hlávkového zelí, ale samostatným druhem. Poznáte jej podle toho, že má nehlávkující listovou růžici, která není tak pevná. Listy má tmavozelené. Někdy se plete s pekingským zelím, kterému lidé mylně říkají čínské. Toto „pravé“ čínské zelí se pěstuje hlavně v Číně a Japonsku a má mnoho odrůd.

Pekingské zelí (Brassica rapa) – říká se mu také rapa, nebo rapa zelí, pochází z Číny a stejně jako čínské zelí má nehlávkující listovou růžici, které je ale o poznání jemnější než u čínského. Má také světle zelenou až žlutozelenou barvu, listy jsou bez řapíků se silnými bílými žebry, která se před konzumací odstraňují.

Zatímco bílé a červené zelí se dá konzumovat syrové i tepelně upravené, pak čínské a pekingské zelí se konzumuje převážně syrové (i když i čínské můžete zapékat, grilovat apod., jen počítejte s tím, že si nezachová tolik vitamínů).

Co se týká vitamínů, nejvíce je jich samozřejmě v syrovém stavu.

Bílé zelí má velký obsah vitamínu C, E, B, karoten a sodík, draslík, železo a hořčík z minerálních látek.

Červené zelí obsahuje také vitamín C, B, karoten a hořčík, draslík, železo a selen z minerálních látek.

Čínské zelí obsahuje vitamín C, B1, B2, niacin a karoten.

Pekingské zelí obsahuje vitamín C, B1, B2, karoten, niacin, vápník, hořčík, sodík, síru a železo. Má příznivé účinky na léčbu zažívacího ústrojí.

Zelí bílé
Červené zelí
Čínské zelí
Pekingské zelí

Zajímavost

Červené zelí prospívá našim játrům, dokonce je někdy považováno za jednu z potravin, která dokáže játra odtučnit.

Historie pěstování

Zelí hlávkové

Čínské a pekingské zelí bylo pěstováno v Číně již kolem roku 3000 před naším letopočtem. Poté se – zřejmě přes Vietnam – dostalo i do dalších zemí. V Čechách se více pěstuje až ve 20. století. 

Ale ani hlávkové zelí nemá historii nijak krátkou. Už v pravěku rostlo v oblasti Středomoří a vypadalo tehdy jako malý keřík. Bylo využíváno tamními národy, ale brzy se pro své snadné pěstování a hlavně uchovávání přes zimu rozšířilo do celé Evropy i na ostatní kontinenty. 

Obrovské rozšíření zelí poznáme především podle kuchyní, kde se setkáváme s recepty se zelím – je to nejen kuchyně česká a slovenská, ale i ruská, ukrajinská, polská, německá aj.

Jak pěstovat zelí

Hlávkové zelí pěstujte vždy tam, kde předtím nerostla žádná brukvovitá zelenina (zelí, kapusta, květák, brokolice). 

Rané odrůdy zelí (např. Dita, Zora) potřebují lehkou až střední půdu, dobře záhřevnou, dobře zásobenou humusem. Rané odrůdy vysazujeme v dubnu, vegetační doba je cca 4 až 5 měsíců.

Pozdní odrůdy zelí (Midor, Pluto) potřebují spíše střední až těžkou půdu, více hlubokou, ale rovněž dobře zásobenou humusem.  Pozdní odrůdy vysazujeme v květnu až červnu. Vegetační doba je 5 měsíců.

Zelí sázejte do sponu 50 x 50 cm, ať mají hlávky dostatek místa. Sazenice sázejte stejně hluboko, jak rostly dosud. Menší sazenice je dobré opatřit ochranou – poklopem, aby vám je neozobávali ptáci.

Zelí je potřeba během horkého léta zalévat, aby hlávky dobře rostly. Suché zelí by bylo jen vhodnou půdou pro choroby a škůdce. Hlávky zalévejte ke kořenům, nikoliv přes listy, ve kterých by voda mohla zahnívat.

Zelí sklízejte během září, velké hlávky můžete zpracovat na kysané zelí apod., menší šťavnaté hlávky se dají dobře skladovat ve sklepě. 

Nikdy nenechte zelí přemrznout, protože by se rychle kazilo.

Čínské a pekingské zelí

V teplejších oblastech se můžete pokusit i o pěstování čínského a pekingského zelí.

Je potřeba je vysít během května, června nebo července do tzv. hnízd po několika semínkách, a po vzejití vyjednotit na jednu rostlinku ve hnízdě. Oba druhy zelí mají vegetační dobu jen 42 až 50 dní. Musíte je však důkladně zalévat a přihnojovat stejně jako hlávkové zelí.

Čínské a pekingské zelí pěstujte jen v takovém množství, abyste jej stihli spotřebovat, nehodí se k uskladnění.

Choroby a škůdci zelí

Zelí bohužel klade na pěstitele nároky i z pohledu chorob a škůdců.

Choroby

Asi jedinou chorobou zelí je alternáriová skvrnitost košťálovin. Jedná se o chorobu, která napadá mladé listy rostliny a způsobuje hnědočervené až černé skvrny, které postupně splývají. Rostliny mohou zcela uhynout, protože se nevyvíjejí. Nejlepší prevencí je nakupovat zdravé osivo/sadbu bez známek poškození, dodržovat osevní postup (nesázet košťáloviny po košťálovinách) a sázet zelí v dostatečných rozestupech.

Škůdci

Nejčastějšími škůdci na hlávkách zelí jsou mšice zelná, bělásek zelný a dřepčíci. Mšice může ohrozit dokonce veškerou úrodu, protože napadá zelí ve všech vrstvách. Při napadení malých rostlin zelí rychle uvadá, opožďuje se jeho růst, až mohou být rostliny zcela zlikvidovány. Prevencí je prohlížet rostlinky/hlávky zelí a kontrolovat jejich kondici. Dobré je pořídit si do zahrady přirozené nepřátele mšic – slunéčka, ptáky apod. V případě napadení můžete použít insekticidy, ale vždy takové, které nezabijí ostatní živý hmyz na zahradě.

Bělásek zelný je motýl, který jako dospělec na zelí neparazituje, ale samička dokáže naklást až 100 vajíček na jednu rostlinu – rubu listů, ze kterých se vylíhnou housenky, které ožírají listy. Nejlepší je kontrolovat rostliny a vajíčka ihned ničit. Je to účinnější než použití insekticidů, které se většinou pod listy nedostanou. 

Dřepčíci, zejména dřepčík olejkový, který škodí i na řepce, okusují listy rostlin. Škodí jak dospělci, tak larvy, a jsou aktivní dokonce i v zimě, když nejsou velké mrazy. Na zahradě není potřeba používat insekticidy jako při pěstování zelí na poli. Stačí procházet rostliny a případné škůdce ihned sesbírat a zničit.

 

Zelí v kuchyni

Zelí v syrovém stavu

Salát ze zelí

Jako salát ze zelí je většinou považován salát Coleslaw, tedy salát z bílého zelí. Budete potřebovat: 1/2 hlávky bílého zelí, 2 mrkve, 1 malá cibule, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 skleničky majonézy, 1/2 kelímku bílého jogurtu, pár kapek citronu, lžičku hořčice, trošku cukru, sůl a pepř. Postup: Zelí nakrouháme, osolíme, zakápneme olivovým olejem a necháme chvíli odstát. Mezitím si nastrouháme mrkev, nadrobno nakrájíme cibuli a přidáme k zelí. Z ostatních surovin si připravíme zálivku, kterou do salátu vmícháme. Nejlépe chutná asi 1 den odleželý.

Salát z červeného zelí

Ještě jednodušší, a přitom na vitamíny bohatý, je salát z červeného zelí. Budete potřebovat: 1/2 hlávky červeného zelí, 1 malou cibuli, 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř, cukr, ocet. Zelí nakrouháme, osolíme, přidáme olivový olej a necháme uležet. Přidáme půlkolečka nakrájenou cibuli, dochutíme solí, cukrem, pepřem a octem. Podáváme odleželý.

Salát z pekingského zelí / Salát z čínského zelí

Vzhledem k běžné záměně pekingského a čínského zelí používáme oba názvy. Budete potřebovat: 1 pekingské zelí, 1 malou cibuli, sůl, pepř, cukr, olivový olej, citronovou šťávu. Pekingské zelí rozdělíme na listy a vyřízneme bílé části. Nakrájíme nadrobno. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu a olivový olej. Dobře promícháme. Můžeme servírovat.

Jak uvařit zelí

Aby bylo zelí dobré jako příloha třeba ke kachně, je potřeba jej správně uvařit. Zelí nakrouhané na nudličky vložíme do hrnce, podlijeme vodou, osolíme a vaříme ne zcela doměkka. Poté zelí přecedíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme povařené zelí, ochutíme kmínem, cukrem, dovaříme doměkka. Nakonec zahustíme světlou jíškou, provaříme a dochutíme solí, octem nebo cukrem (podle chuti). Takto můžeme připravit bílé i červené zelí.

Kysané zelí

Na kysané zelí, které vám vydrží po celou zimu, budete potřebovat: Na 1 kg zelí asi 2 dkg soli, špetku kmínu, 2 dkg cibule, půl jablka, 1 dkg cukru. Povrchové listy odlomíme, hlávky rozpůlíme a odstraníme košťály. Zelí nakrouháme na jemné nudličky. Osolíme, okmínujeme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, jemně nastrouhané jablko. Důkladně promícháme, plníme do čistých vymytých kameninových hrnců. Ponecháme volný vršek nádoby, zelí zatěžkáme prkénkem a kamenem. Necháme v chladu (ne v mrazu). Vydrží po celou zimu, musíme však prkénko i kámen občas omýt.

Salát ze zelí
Salát z červeného zelí
Salát z pekingského zelí
Kysané zelí

Hnojení zeleniny

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: