viŠNĚ

Obsah

Višně - co o nich víme

(Prunus cerasus)

Višeň obecná je ovocný strom z čeledi růžovitých, podobně jako třešeň ptačí/obecná. 

Višně mají tmavočervené plody, které dozrávají během léta. Nejčastější druhy višní jsou: amarelky, skleněnky a kyselky, které se dále dělí do odrůd.

Amarelky jsou světle zbarvené a jsou nejpodobnější třešním, mají také světlou šťávu.

Skleněnky jsou světle zbarvené a nakyslé.

Kyselky jsou jsou tmavě zbarvené a mají většinou srdcovitý tvar a tmavou šťávu.

Višně obecně obsahují mnoho vitamínů – C a B, dále obsahují jód, vápník, draslík.

 

 

Višně

Zajímavost

Z višní se zdaleka nezpracovávají jen plody. Ceněné je višňové dřevo, a to zejména v nábytkářském průmyslu.

Historie pěstování višní

Květy višně

Višně je původem z mírného až subtropického pásu Evropy a Asie. První višně zřejmě rostly kolem Kaspického moře.

Zde je také původní obyvatelé začaly pěstovat a šlechtit.

Později se višně rozšířily po celé Evropě a značné části Asie. Šlechtitelé vypěstovali velkou škálu odrůd, jen v Čechách si můžete vybrat z 12 schválených.

Odrůdy višně

Následující odrůdy jsou ty nejznámější a můžete si mezi nimi vybrat tu, která se nejvíc bude hodit do vaší zahrady. Všechny višně jsou samoprašné, tj. nepotřebují jinou višeň k tomu, aby květy byly opyleny.

Morela pozdní – asi nejznámější odrůda vůbec, jedná se o kyselku, která má středně velké, tmavě hnědočervené plody, kyselou šťávu, která silně barví. Plody jsou vhodnější pro zpracování než na přímý konzum. Má velmi vysoký výnos, který je stálý a pravidelný. Strom má střední, později slabý růst, koruny jsou malé, spíše kulovité, převislé (podobně jako smuteční vrba). Je odolná vůči chorobám, roste na všech typech půd.

Morava – je to také kyselka, středně kulatá, tmavočervená, vhodná ke zpracování i přímému konzumu. Má pravidelný výnos, nejvíce plodů bývá ve spodní části koruny, což usnadňuje sklizeň. Růst stromu je zpočátku silnější, později slabší. Je velmi odolná vůči monilióze i mrazu. Není náročná na stanoviště ani půdu.

Favorit – je to amarelka, má velké ploše kulovité plody, velmi šťavnaté, vhodné pro přímý konzum. Má střední, později slabší růst. Nevýhodou je, že při dlouhotrvajících deštích trpí moniliózou.

Fanal – je kyselka, středně velká, tmavě hnědočervená, dužina je kyselá a málo vhodná pro přímý konzum. Zpočátku roste bujně, později méně, v mládí zahušťuje a je nutný řez. Odrůda je velmi odolná vůči mrazu i monilióze.

Jak pěstovat višně

Višně potřebují ke zdárnému růstu stanoviště, které je chráněné před mrazem, větrem a studenými dešti. Nejlépe se pěstují ve vyšší nadmořské výšce a na jižních svazích. 

Co se týče půdy, nejvhodnější je propustná písčitá nebo hlinito-písčitá půda.

Na jaře je třeba zkontrolovat, zda višně nenapadla monilióza. Poznáte to tak, že jsou konce výhonů zaschlé. Nejlepší první pomoc je všechny nemocné konce bez milosti uříznout, a to tak, že říznete do zdravého dřeva – aby nezůstal ani kus napadeného. 

Hnojení višní

Višně ocení zelené hnojivo během jara, potom mohou být přihnojovány dusíkatým hnojivem, v létě i hnojivem s obsahem fosforu. Když sáhnete po Hnojíku, máte všechny důležité složky pohromadě.

Sklizeň – zatímco třešně se mají trhat se stopkou, višně se trhají zásadně bez stopky, protože utržením stopky (zvláště neopatrným) byste poškodili plodonoš (pupen umístěný na bázi stopky) na stromě.

TIP: Pokud potřebujete plody na delší uskladnění a je potřeba mít aspoň část stopky, pak je jedinou možností stopky v polovině ustřihnout.

Řez – prořezat potřebuje zejména višeň Morela pozdní, která roste převisle. Je nutné ji prořezat během srpna. Seřežeme větvičky, které převisí. Uřežeme všechny větve, které rostou dovnitř stromu a zbytečně jej zahušťují. 

Řez u vřetene – pokud pěstujete jen nízký stromek (vřeteno), ponecháme postranní výhony a dáme je do vodorovné polohy (vyvážeme). Každý rok odřežeme odplozené výhony a nové výhony vypěstujeme jako plodonosné. Jakmile strom dosáhne výšky, kterou požadujeme, seřízneme prodloužený kmen na úroveň vodorovného postranního výhonu.

Višně recepty

Nakládané višně – budeme potřebovat 1 kg vypeckovaných višní a 1 kg cukru. Višně i se šťávou promícháme s cukrem, naplníme do sklenic, pokryjeme látkou, zavážeme a dáme na sluníčko. Necháme 14 dní uležet – občas zkontrolujeme, že jsou višně stále ponořené do cukru. Poté uložíme do studena, hodí se na zdobení dortů, cukrovinek, v zimě můžeme přidávat do čaje.

Višně v rumu – recept: Tady budeme potřebovat 1 kg višní, 400 g cukru a 500 ml rumu. Višně (mohou být vypeckované) promícháme s cukrem a zalijeme rumem ve sklenicích. Nemusíme sterilizovat, protože alkohol s cukrem udělají tuto práci za nás. Vydrží v chladu i několik let.

Višně zavařování – višně se dají i zavařovat, podobně jako třešně. Budeme potřebovat 1 kg višní, 1 l vody a 500 g cukru. Višně naskládáme do sklenic, vodu přivedeme k varu a rozpustíme v cukr. Ještě teplým nálevem zalijeme višně. Sterilujeme 20 minut při 85 °C.

Pečený čaj višně – tento pečený čaj si můžete vyrobit z jakéhokoliv ovoce, ale višňový je na dlouhé zimní večery nejlepší. Budete potřebovat: 1 kg višní, 500 g cukru, hřebíček, skořici, popř. další zimní koření. Všechny suroviny dáme na plech a zalijeme trochou vody. Pečeme v troubě na 150 °C asi 20 minut. Potom plníme do čistých skleniček a uchováváme v chladu. Příprava čaje: 1 lžičku směsi zalijeme vroucí vodou v šálku, zbytek čaje uchováváme v lednici.

Sušené višně – kdo chce uchovat višně na zimu, může je i usušit. Višně se dají sušit v sušičce na ovoce i v troubě. Je potřeba je vypeckovat, propláchnout, nechat oschnout a poté vyskládat na mřížky sušičky nebo na pečicím papírem vyložený plech. V sušičce sušíme podle návodu, v troubě na 110 °C asi 4 hodiny (i více, podle obsahu vody), přitom mezi dvířka dáme vařečku, aby unikala pára.

Zavařování třešní
Pečený čaj višně
Sušené višně

Zdroje:

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Hnojení ovoce a zeleniny

Ve skleníku nebo na venkovních záhonech můžete zeleninu hnojit různými způsoby s použitím Hnojíku. Stačí si vybrat, která metoda je pro dané prostředí nejpohodlnější. Pro rozsáhlejší plochy, jako jsou venkovní záhony ovlivněné deštěm, je velmi praktický prostý posyp Hnojíku přímo na zem. Například posypání jahodníků nebo záhonů s paprikami umožní dešti a zavlažování hadicí efektivně rozložit hnojivo. Ve skleníku, kde používáte kapkovou závlahu a nepoužíváte hadice, je vhodnější volit postřik rostlin. Pokud máte, stejně jako my, systém kapkové závlahy, můžete výluh z Hnojíku a případně další látky, jako jsou minerály nebo vápník, přidávat přímo do nádrže pro zavlažování. Rozhodnutí záleží na vás, aby bylo hnojení co nejméně náročné.

Jak často aplikovat Hnojík