tymián
Obsah
Tymián obecný
(Thymus vulgaris)
Tymián, celým názvem tymián obecný, je aromatická rostlina s malými zelenými lístky a fialovými květy. Je využíván jako koření při vaření a pečení (zejména mas), ale také se používá jako bylinkový čaj nebo v aromaterapii.
Tymián obsahuje silice, které mu dávají jeho charakteristickou vůni a chuť, ale díky nim má také tato bylinka protizánětlivé a antibakteriální účinky. Pomáhá totiž při léčbě respiračních onemocnění, používá se jako přírodní prostředek proti kašli a bolestem v krku.
Tymián citronový
Tymián účinky
Tymián (Thymus vulgaris) je aromatická bylina, která má mnoho léčivých vlastností a účinků. Některé z nich jsou:
Antiseptický účinek: Tymián obsahuje silice, které mají antiseptické vlastnosti a pomáhají bojovat proti bakteriím, virům a houbám. Proto se často používá jako přírodní lék proti infekcím dýchacích cest.
Expektorační účinek: Tymián má schopnost ředit a uvolňovat hleny, což pomáhá při kašli a léčí záněty dýchacích cest. Proto se často používá v přípravcích proti kašli a nachlazení.
Antioxidační účinek: Tymián obsahuje flavonoidy, které působí jako antioxidanty a chrání tělo před volnými radikály. Tyto látky také podporují imunitní systém.
Podpora trávení: Tymián napomáhá trávení tím, že podporuje produkci trávicích šťáv a snižuje záněty v gastrointestinálním traktu. Také pomáhá při nadýmání a zažívacích potížích.
Vnější účinky: Tymián obsahuje látky, které pomáhají léčit drobná poranění a kožní infekce, jako jsou akné, ekzémy a lupénka.
Je důležité si uvědomit, že používání tymiánu jako přírodního léku by mělo být konzultováno s lékařem nebo lékárníkem, zejména pokud máte nějakou chronickou nemoc nebo trvale užíváte určité léky.
Tymián pěstování
Tymián v těhotenství
Tymián koření - využití tymiánu v kuchyni
Tymián se nejvíce hodí k pečenému nebo grilovanému masu, a to nejlépe v kombinaci s dalšími bylinkami, jako je například rozmarýn a šalvěj nebo estragon.
Tymián používáme čerstvý i sušený, snítky tymiánu (a ostatních bylinek) klademe na maso nebo podél masa a před konzumací odstraníme.
Tymián se přidává hlavně do rajské omáčky a rajské polévky, protože zvýrazňuje chuť rajčat.
Tymiánový čaj
Hnojení bylinek a koření
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte.
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Staňková-Kröhnerová, Magdalena: Bylinky pro děti a maminky, Grada, Praha 2010.
- www.wikipedia.org
- www.zahrada-centrum.cz
- www.bylinkopedie.cz
- www.bylinkovo.cz