tuřín
Obsah
Co je tuřín
(Brasicca napus)
Tuřín je velmi zajímavou zeleninou, a proto je škoda, že je v současnosti trochu opomíjený. Až si o něm přečtete více, jistě ho rádi zařadíte do svého jídelníčku. A možná se ho pokusíte i pěstovat.
Tuřín neboli celým jménem brukev řepka tuřín, lidově také dumlík, kolník nebo kvak, je dvouletá rostlina z čeledi brukvovité. Dvouletá znamená, že v prvním roce vyroste bulva, která se konzumuje, ale až ve druhém roce nesklizené rostliny vykvetou a vytvoří semena.
Tuřín obsahuje mnoho užitečných látek: vitamíny A, B, C, P, minerální látky vápník, draslík a síru, a také dostatek vlákniny.
Turín můžeme považovat za zeleninu, která účinně bojuje proti rakovinným buňkám a také posiluje obranyschopnost organismu.
Tuřín zelenina i krmivo aneb historie pěstování
Tato zelenina je známá od starověku, kdy se prokazatelně pěstovala ve Středomoří. Pravděpodobně vznikla zkřížením jiných dvou brukvovitých zelenin, a to brukve zelné a brukve řepáku. Zajímavé je, že o tuřínu se zmiňují tak slavní autoři jako Hérodotos (starověké Řecko) nebo Plinius starší (starověký Řím). Zřejmě měl tuřín opravdu vysokou důležitost.
Ve středověku se tato zelenina rozšířila po celé Evropě, oblíbili si ji ve Francii i v severní Evropě, mimo jiné proto, že se dobře pěstuje i v chladných oblastech.
Od 18. století se pěstuje i v Americe, kam byla dovezena, ale zde výhradně jako krmivo.
Tuřín pěstování
Tuřín si můžete na zahradě vypěstovat ze semínek, ideální doba k výsevu je během května. Záhon můžete před mrazem chránit netkanou textilií.
Jakmile tuřín vzejde a zesílí, je potřeba jej přesadit, a to během července. Potřebuje spon 40 x 30 cm, tedy asi 8 sazenic na jeden metr čtvereční.
Vybírejte sazenice, které jsou opravdu kvalitní, tj. tak akorát velké, mladé, bez přebujelé natě.
Zemina pro tuřín
Tuřín není příliš náročný. Tuřín poroste na hlinito-písčité, písčito-hlinité, hlinité, i hlinito-jílovité půdě. Nesnáší jen samotný písek, nebo naopak samotný jíl. Potřebuje dostatek vody a živin, ale nesnáší čerstvý chlévský hnůj.
Kdy sklízet tuřín
Tuřín by měl zůstat v zemi co nejdéle, ale zase ne do prvních mrazíků. Sklízejte za suchého počasí a opatrně vyrývejte jednotlivé bulvy, abyste je nepoškodily – začaly by zahnívat.
Jak tuřín uskladnit
Nejlepším uskladněním je krecht (jako u ostatní podobné zeleniny). Jámy pro tuřín vykopejte asi 10 až 15 cm hluboké, bulvy poskládejte do pyramidy a zakryjte slámou.
Menší množství se dá skladovat ve sklepě, ale musí zde být chladno.
Tuřín semínka
Pokud si chcete vypěstovat vlastní semínka, ponechte pár rostlin na zahradě přes zimu. Tuřín je celkem mrazuvzdorný, a tak nepotřebuje zazimovat. Ve druhém roce tuřín vykvete a nechte dozrát semínka. Neměli byste vedle pěstovat jinou brukvovitou zeleninu na semena, aby se vám nesprášily a nezkřížily. Semínka sklízejte během září, za slunného počasí, můžete celá květenství odříznout, zavěsit do chráněného prostoru, aby semínka uschla. Je také dobré dát každou kytici do plátěného sáčku, aby se semínka nevysypala na zem.
Tuřín recepty
Polévka z tuřínu – budete potřebovat: 1/2 tuřínu nebo jeden menší, 1 střední brambor, 1 mrkev, 1/4 celeru, kousek pórku nebo několik jarních cibulek, sterilovaný zelený hrášek, kousek másla, 100 ml smetany, 1 l vývaru, špetku muškátového oříšku, sůl, opečenou klobásu na ozdobu (nemusí být).
Tuřín, brambor, mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na kostky. Na másle orestujeme nakrájený pórek nebo jarní cibulky, vložíme ostatní zeleninu (krom hrášku), osolíme, přidáme muškátový oříšek a zalijeme vývarem. Vaříme doměkka, ke konci přidáme sterilovaný hrášek. Poté část zeleniny vyjmeme, zbytek rozmixujeme. Přidáme nerozmixovanou zeleninu, smetanu a popř. dochutíme. Podáváme ozdobené opečenou klobásou.
K této polévce se budou výborně hodit domácí slané tyčinky. Na ně budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 140 g tuku, 2 lžíce octa, špetku soli, 1 lžičku sladké papriky, 1 vejce do těsta, 1 vejce na potření, kmín a sůl na posypání. Postup je takovýto: Mouku prosejeme na vál, přidáme sůl, papriku, rozdrobíme tuk, přidáme vejce rozšlehané v octu a rychle zaděláme těsto. To pak rozválíme na placku, kterou rádýlkem nakrájíme na tyčinky. Potřeme je vejce, posypeme solí a kmínem a upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C do zlatova.
Hranolky z tuřínu – patří k oblíbeným náhražkám bramborových hranolek a jsou navíc velmi zdravé. Budete potřebovat: 1 tuřín, 1 lžíci oleje, bylinky (tymián, rozmarýn atd.), špetku sušeného česneku a sůl. Postup: Tuřín oloupejte a nakrájejte na cca 1 cm široké plátky, ty pak na hranolky. Vhoďte do osolené vroucí vody a povařte asi 5 minut. Sceďte, dejte do misky, pokapejte olejem, posypte bylinkami a solí, prohoďte, aby byly dobře obalené. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při teplotě 220 °C dozlatova.
Hnojení zeleniny
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Můžete dát při sadbě čajovou lžičku Hnojíku pod každou sazeničku.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte (můžete polít i bez cezení přes listy z konve).
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Štěpánová Soňa: 100 a 1 domácích polévek. Merkur, Praha 1976.
- www.wikipedia.org
- www.zahrada-centrum.cz
- www.agromanual.cz
- www.ireceptar.cz
- www.toprecepty.cz