Vlastní sazenice jednoduše
Obsah
Vlastní sazenice
Nadcházející jaro je pro pěstitele a zahrádkáře nejdůležitějším obdobím z hlediska úspěšné výsadby. Bez ohledu na to, jak ideální jsou podmínky v jiných ročních obdobích, bez pečlivé přípravy na jaře bychom nedosáhli požadovaného výsledku.
Rostliny s dlouhou vegetační dobou a teplomilné rostliny, jako jsou rajčata, papriky, okurky, melouny, lilky, pór a celer, stejně jako některé druhy letniček, se obvykle nepěstují přímým výsevem do řádků. Pro zajištění dobré úrody je proto důležité myslet na sazenice včas. Jejich předpěstováním je možné snížit náklady na pěstování a zároveň urychlit sklizeň plodin o 2 až 4 týdny. Pěstování vlastních sazenic nám dává jistotu zdravých, výživných a dobře rostoucích rostlin.
Semena
Prvním základním krokem je výběr rostlin, které chcete v daném roce pěstovat. Na tom závisí vše ostatní. Po výběru rostlin se musíte zaměřit na kvalitní semena. Samozřejmostí by měla být semena s vysokým procentem klíčivosti. Před výsevem můžete semena určená k výsadbě namočit na jednu hodinu do vody, abyste urychlili jejich klíčení.
Světlo
Ideálním prostorem pro pěstování vlastních sazenic je skleník, foliovník nebo pařeniště. V interiéru můžete použít parapetní desky, ale musíte zajistit dostatečné množství světla a tepla.
Nároky klíčících rostlin na světlo jsou poměrně vysoké. V době předpěstování je ještě poměrně málo světla, což často způsobuje, že stonky jsou dlouhé, tenké a slabé. Při nižší svítivosti můžete použít speciální lampy určené pro pěstování rostlin v interiéru.
Voda
Pro klíčení a růst je nezbytnávlhkost. Zpočátku můžeme dodávat vlhkost kropením a ta se bude v minipařeništích přirozeně udržovat. Pokud je nepoužíváte, je dobré zajistit jiné prostředky pro udržení potřebné vlhkosti. Nezapomeňte však, že nedostatečné a dlouhodobé zamokření může vést k rozvoji houbových chorob a úpadku sazenic. Teplota vody, která dodává potřebnou vlhkost, by měla odpovídat teplotě vzduchu.
Teplota
Semena potřebují v období klíčení vyšší teplotu než v následném období růstu. Požadavky na teplo pro klíčení se však u jednotlivých rostlin liší. Jejich teplota se může pohybovat od 10 °C do 25 °C až 28 °C. Plodová zelenina 25 °C, kapustovité rostliny 18 až 20 °C, salát kolem 20 °C.
Po vyklíčení semen je třeba snížit teplotu přibližně o 5 °C. Snížením teploty zajistíte, že stonky budou pro rostliny dostatečně silné a odolné, čímž se vyhnete mnoha problémům při pozdějším pěstování. Jakmile vyrostou pravé listy, můžete mírně zvýšit teplotu, ale nezapomeňte, že rozdíl denní a noční teploty by v tomto období měl být 3 °C. Nezapomeňte také na každodenní provzdušňování a postupné otužování rostlin po dobu 2 týdnů před výsadbou na zahradu.
Půda pro sazenice
Aby z klíčících semen vyrostly zdravé a silné rostliny, potřebují správnou půdu. Běžná půda není pro klíčení vhodná, protože klíčení má specifické požadavky. Pokud chcete použít vlastní zeminu, musíte ji sterilizovat, abyste odstranili choroboplodné zárodky a semena plevelů, rovnoměrně promíchat s vyzrálým kompostem a pískem, takédostatečně prosít, aby byla dostatečně propustná. Nejjednodušší volbou jsou hotové výsevní substráty, které jsou již k dispozici v různých formách.
Hnojivo pro plodiny
Ačkoli jsou půdy pro výsev obecně obohaceny o určité živiny, pro zdravý růst semenáčků je nezbytné zajistit dobrou rovnováhu živin pro klíčící semena a zároveň je chránit před škůdci a patogeny.
Takéto doporučenéorganické hnojivo na sadbu, které se snadno aplikuje, je Hmyzí trus HNOJÍK. Obojí můžete získat na adrese Slovensku, stejně jako v Čechách. Díky svému neutrálnímu PH nepálí kořeny ani listy rostlin a je vhodný pro aplikaci do půdy jak před výsevem osiva, tak při následném pěstování.
Vyvážené živiny uvolňuje postupně a po dlouhou dobu, čímž přispívá k rozvoji správného kořenového systému, zdravé imunitě a zajišťuje správnou výživu rostliny, čímž podporuje vyšší výnos v dospělosti. Je bezpečný pro lidi, zvířata, rostliny a užitečný hmyz a zároveň odpuzuje škůdce a patogeny. Je to možné díky Chitínukterá odlišuje Hnojíkod ostatních hnojiv a ochranných prostředků.
Jak pěstovat sazenice
V pokynech na obalu osiva najdete konkrétní informace o tom, jak správně vysévat jednotlivá semena. Termín výsevu však pečlivě naplánujte podle klimatické oblasti, ve které se nacházíte. Nepřeceňujte dobu před výsadbou a raději si ponechte několikadenní rezervu pro případ špatného počasí v plánovaném termínu výsadby.
Obecně však platí, že 6 až 8 týdnů před posledními mrazy ve vaší oblasti. Tedy v únoru nebo v první polovině března. Ve vytápěných sklenících můžete vysévat semena rajčat a paprik již v lednu, v nevytápěných sklenících v polovině února. Vložte semena do 5 až 8 cm hlubokých zakořeňovacích misek naplněných vhodnou zeminou, přikryjte je tenkou vrstvou substrátu a jemně utužte. Nezapomeňte na zalévání.
Pikýrování
Mladé sazenice některých druhů zeleniny se dvěma nebo více pravými listy je třeba pikýrovat, tj. přepichovat mladé sazenice. Před pikýrováním nezapomeňte do půdy přimýchat Hnojík a v dalších fázích vegetačního období jej pravidelně doplňujte, abyste získali silné a zdravé rostliny s bohatou úrodou.
Výsadba na zahradě
Každá sazenice potřebuje zdravý a nepoškozený kořenový bal se zdravou, silnou nadzemní částí bez známek napadení od škůdců a chorob.
Výsadbě venku musí předcházet tzv. otužování rostlin za účelem jejich aklimatizace na venkovní podmínky. Dva týdny před výsadbou na zahradu umístěte sazenice venku, chráněné před přímým slunečním světlem a větrem. Začněte s 1 hodinou a postupně prodlužujte čas strávený venku. Po skončení otužování je na noc uložte dovnitř.
Pokračujte v péči o své rostliny pravidelnou zalivkou a hnojením. 100krát se vám vaše péče vrátí.