Rychle rostoucí zeleniny, které lze ještě vysít v srpnu

I v srpnu je možné vysít rychle rostoucí zeleniny a dočkat se chutné a bohaté sklizně ještě před příchodem zimy. Správným výběrem druhů získáte čerstvou zeleninu i v období, kdy většina plodin už pomalu končí.

Srpen je měsíc, kdy půda stále drží teplo a zároveň už není tak přesušená jako v červenci. Kratší dny a mírnější teploty podporují lepší klíčení a růst některých druhů. Díky tomu mohou rychle rostoucí zeleniny poskytnout úrodu ještě během podzimu. Výhodou je i to, že většina těchto druhů nepotřebuje mnoho prostoru, a lze je tedy vysévat i do míst po již sklizených plodinách.

Rychle rostoucí listová zelenina

Listové zeleniny patří mezi nejvhodnější druhy pro pozdní výsevy.

  • Ředkvičky – patří k nejrychleji rostoucím plodinám. Pokud je vysejete začátkem srpna, budete sklízet už za 4–6 týdnů.

  • Špenát – rychle klíčí a poskytuje kvalitní listy na saláty i tepelnou úpravu. Je odolný proti chladu a lze jej sklízet až do podzimu.

  • Polníček – nenáročná listová zelenina vhodná pro podzimní sklizeň. Vysévá se v srpnu a sklízí na podzim nebo začátkem zimy.

  • Salát – rychle rostoucí odrůdy listového a hlávkového salátu poskytují úrodu během 6–8 týdnů.
Špenát (Spinacia oleracea)
Špenát (Spinacia oleracea)
Mrkev (Daucus carota ssp. sativus)
Mrkev (Daucus carota ssp. sativus)

Kořenová zelenina vhodná k pozdnímu výsevu

  • Řepa – menší odrůdy červené řepy lze vysévat i v srpnu. Úrodu malých bulviček stihnete sklidit ještě před mrazy.

  • Mrkev – rychle rostoucí rané odrůdy mohou poskytnout menší, ale chutné kořeny do podzimních polévek.

  • Vodnice – má velmi krátkou vegetační dobu, takže ji lze snadno vysévat i v srpnu a sklízet na podzim.

Zeleniny pro sklizeň mladých rostlin

Některé druhy zeleniny lze pěstovat i jen do fáze mladých listů:

  • Hořčice – rychle klíčí a její mladé listy se hodí do salátů nebo jako koření.

  • Ředkev – kromě kořenů lze sklízet i mladé listy do zeleninových směsí.

  • Mangold – poskytuje jemné listy už po několika týdnech od výsevu.
Černá hořčice (Brassica nigra)
Semena černé hořčice (Brassica nigra) se používají jako koření, jako léčivý prostředek, a také k výrobě stolní hořčice.

Jak pečovat o rychle rostoucí zeleniny v srpnu

Pravidelně zalévejte, aby půda nevysychala. Při výsevu využijte místa po sklizených plodinách, například po bramborách nebo cibuli. Pokud plánujete pozdější sklizeň, vyplatí se chránit záhony netkanou textilií proti prvním mrazíkům. Pro rychlý růst a vyšší úrodu se vyplatí přihnojovat organickým hnojivem, například přírodním Hnojíkem, který podporuje vitalitu rostlin a zlepšuje půdu.

Hnojení ovoce a zeleniny

Ve skleníku nebo na venkovních záhonech můžete zeleninu hnojit různými způsoby s použitím Hnojíku. Stačí si vybrat, která metoda je pro dané prostředí nejpohodlnější. Pro rozsáhlejší plochy, jako jsou venkovní záhony ovlivněné deštěm, je velmi praktický prostý posyp Hnojíku přímo na zem. Například posypání jahodníků nebo záhonů s paprikami umožní dešti a zavlažování hadicí efektivně rozložit hnojivo. Ve skleníku, kde používáte kapkovou závlahu a nepoužíváte hadice, je vhodnější volit postřik rostlin. Pokud máte, stejně jako my, systém kapkové závlahy, můžete výluh z Hnojíku a případně další látky, jako jsou minerály nebo vápník, přidávat přímo do nádrže pro zavlažování. Rozhodnutí záleží na vás, aby bylo hnojení co nejméně náročné.

Jak často aplikovat Hnojík