rozmarýn
Obsah
Rozmarýn lékařský
(Salvia rosmarinus, dříve Rosmarinus officinalis)
Rozmarýn lékařský je stálezelený, dřevnatějící aromatický polokeřík z čeledi hluchavkovitých, který ve své domovině, Středomoří umí klidně dorůst výšky až dva metry.
V květnu až červnu rozkvétá drobnými nafialovělými kvítky. Není plně mrazuvzdorný, takže v našich podmínkách jej pěstujeme převážně jako přenosnou rostlinu, které je od jara do podzimu nejlíp venku, na plném slunci, díky kterému její lístky obsahují velké množství silic. V zimě jeale nutné ji přenést na světlé, chladné, ale bezmrazé místo a zalévat jen minimálně, aby si odpočinula.
V současné době však existují i kultivary, které snesou dokonce i nevlídné zimní počasí včetně mrazů, takže tyto vyšlechtěné otužilce můžete mít na záhonu celoročně. Půda však musí být dobře propustná, protože jinak jej zimní mokro zahubí. Aby se mu u vás dobře dařilo, ocení zhruba od března do konce léta jednou za dva týdny kvalitní hnojivo na bylinky, ideálně organické, například Hnojík.
Rozmarýn v gastronomii
Rozmarýn je jednou z hlavních součástí kořenicí směsi zvané provensálské koření, takže své využití má hlavně ve středomořské kuchyni. Báječně ladí s masem, hlavně s jehněčím, což oceníte třeba o Velikonocích, ale také s telecím a rybím. Pokrmy, zvlášť ty masité, které jím okořeníte, budou nejen chutnější a voňavější, ale také lépe stravitelné. Kafrová vůně lístků rozmarýnu, které připomínají spíš jehličky, báječně souzní také s pokrmy z brambor, se sýry, funguje i v pizze či s těstovinami. Čerstvého rozmarýnu bude stačit jen troška, jeho chuť, vůně i účinky jsou hodně intenzivní. Využívá se rovněž na ochucení octů a olejů.
Nejlepší pro použití vkuchyni jsou jeho mladé nedřevnaté výhonky. Ty starší se hodí použít spíš do léčivého nálevu.
Rozmarýn účinky
Rozmarýn se sklízí průběžně během vegetace od května do srpna. Účiné látky, které obsahují jeho listy jsou hlavně silice, například kafr či limonen, dále pak flavonoidy, třísloviny a další cenné látky. Nálev z rozmarýnových lístků (čerstvých i sušených) v podobě čaje posiluje nervy, paměť, usnadňuje soustředení a mírně zvyšuje tlak. A stejně jako v pokrmech pomáhá i při nadýmání, podporuje normální trávení, činnost jater a vylučování žluči. Působí také jako přírodní antioxidant, takže posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Nedoporučuje se však těhotným ženám a dětem. Zevně pak poslouží jako posilující oplach na vlasy. Čistí pleť, funguje proti ekzémům a posiluje krevní oběh. Koupel zase pomáhá při bolestech zad, páteře a svalovém napětí.
Hnojení bylinek a koření
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte.
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.