(Allium porrum)
Pórek nebo také pór zahradní je kořenová nebo spíše cibulová zelenina, která se snadno pěstuje i na zahradě.
Pokud si chcete pórek předpěstovat, pak byste jej měli vysévat během března do skleníku, a pak během dubna vysazovat na záhon. V tom případě je potřeba, aby půda už byla dostatečně vyhřátá, nakypřená, zbavená plevele a dostatečně vlhká. Pórek vysazujte do sponu 30 x 10 cm, musí být zasazen tak, aby kořeny byly zcela pokryté zeminou, a hojně zalit. Při předpěstování a následném vysazení pórku se dočkáte větších rostlin a vyšších výnosů. Sklízet budete koncem léta nebo v září.
Pórek se nejlépe skladuje ve skleníku nebo pařeništi v tzv. krechtu, tzn., že je zakryt zeminou, jako by rostl v zemi. Takto vám vydrží po celou zimu.
Pokud nemáte skleník nebo pařeniště, můžete pórek také skladovat v chladném sklepě, v bedýnkách, nebo v bedýnkách s pískem.
V lednici pórek vydrží asi 20 dní, záleží na jeho kondici před skladováním.
Teoreticky můžete pórek také zamrazit, ale doporučujeme ho předem povařit, aby zabíral méně místa. Můžete jej také dát do krabiček, abyste měli vždy odpovídající množství po ruce.
Zapečený pórek je jednoduchý předkrm nebo lehká večeře.
Budete potřebovat:
– 8 menších pórků – jen bílé části,
– 100 g šunky,
– 100 g strouhaného sýra,
– dijonskou hořčici, zakysanou smetanu,
– sůl a pepř.
Postup:
Pórek povařte v osolené vodě asi 5 minut, aby zkřehnul, nesmí se však rozvařit. Ihned jej dejte zchladit do studené vody.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Pórek obalte v plátcích šunky, naskládejte do vymazaného pekáče a zalijte směsí sýra, hořčice, smetany, které jste osolili a opepřili.
Zapékejte, dokud nebude sýr dozlatova.