pórek
Obsah
Pórek - všestranná zelenina
(Allium porrum)
Pórek nebo také pór zahradní je kořenová nebo spíše cibulová zelenina, která se snadno pěstuje i na zahradě.
Pórek účinky
Pórek pěstování aneb jak pěstovat pórek
Hnojení pórku
Pórek je plodina druhé trati. Do půdy by se během vegetace mělo dodat dusíku, fosfor a draslík, hnojivo bychom měli dodávat alespoň třikrát během vegetační doby. Můžete samozřejmě použít chemická hnojiva (draselnou sůl apod.), ale stejnou službu vám udělají i přírodní hnojiva, jako je kompost nebo Hnojík, protože obsahují přesně ty látky, které pórek potřebuje.
Jak sázet pórek
Pokud si chcete pórek předpěstovat, pak byste jej měli vysévat během března do skleníku, a pak během dubna vysazovat na záhon. V tom případě je potřeba, aby půda už byla dostatečně vyhřátá, nakypřená, zbavená plevele a dostatečně vlhká. Pórek vysazujte do sponu 30 x 10 cm, musí být zasazen tak, aby kořeny byly zcela pokryté zeminou, a hojně zalit. Při předpěstování a následném vysazení pórku se dočkáte větších rostlin a vyšších výnosů. Sklízet budete koncem léta nebo v září.
Pórek skladování
Pórek se nejlépe skladuje ve skleníku nebo pařeništi v tzv. krechtu, tzn., že je zakryt zeminou, jako by rostl v zemi. Takto vám vydrží po celou zimu.
Pokud nemáte skleník nebo pařeniště, můžete pórek také skladovat v chladném sklepě, v bedýnkách, nebo v bedýnkách s pískem.
V lednici pórek vydrží asi 20 dní, záleží na jeho kondici před skladováním.
Teoreticky můžete pórek také zamrazit, ale doporučujeme ho předem povařit, aby zabíral méně místa. Můžete jej také dát do krabiček, abyste měli vždy odpovídající množství po ruce.
Pórek recepty - pórková polévka
Vepřové maso s pórkem
Zapečený pórek
Zapečený pórek je jednoduchý předkrm nebo lehká večeře.
Budete potřebovat:
– 8 menších pórků – jen bílé části,
– 100 g šunky,
– 100 g strouhaného sýra,
– dijonskou hořčici, zakysanou smetanu,
– sůl a pepř.
Postup:
Pórek povařte v osolené vodě asi 5 minut, aby zkřehnul, nesmí se však rozvařit. Ihned jej dejte zchladit do studené vody.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Pórek obalte v plátcích šunky, naskládejte do vymazaného pekáče a zalijte směsí sýra, hořčice, smetany, které jste osolili a opepřili.
Zapékejte, dokud nebude sýr dozlatova.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Vlachová, Libuše: Italské pokrmy na českém stole, Svoboda, Praha 1994.
- www.wikipedia.org
- www.konev.cz
- www.ireceptar.cz
- www.bylinkovo.cz