Plodová zelenina

Obsah

Plodová zelenina - co to je

Plodová zelenina je skupina zeleniny, u které se konzumuje plod. Plody plodové zeleniny se vyvíjejí z oplodí květu, jsou zpravidla dužnaté a obsahují semena, která jsou také jedlá. Ze zralých semen si můžete vypěstoval vlastní zeleninu v dalším roce.
 
Mezi plodovou zeleninu patří různé druhy rajčat, okurky, dýně, cukety, papriky, lilek a další druhy.
 
Plodová zelenina se pěstuje po celém světě a je oblíbenou součástí mnoha kuchyní. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, což ji činí důležitou součástí zdravé stravy. Plodovou zeleninu lze konzumovat syrovou, pečenou, dušenou nebo smaženou a může být součástí salátů, polévek, pokrmů s rýží nebo těstovinami.
Plodová zelenina - rajče

Plodová zelenina druhy

Plodová zelenina zahrnuje velké množství druhů. Některé z těch nejčastějších a nejoblíbenějších jsou:
 
Rajčata – asi nejznámější plodová zelenina, dají se pěstovat na zahradě i v nádobách, rozlišujeme keříčková a tyčková rajčata.
Okurky – další oblíbená plodová zelenina, mají krátkou dobu klíčení, mohou vám dát obrovské výnosy, když se o ně budete pečlivě starat.
Papriky – plodová zelenina náchylná na chlad, potřebuje slunné a teplé stanoviště.
Lilek – poněkud exotická plodová zelenina, ale dá se s úspěchem pěstovat i u nás, také se mu říká baklažán.
Dýně – někdy se řadí do specifické skupiny dýňové zeleniny, dobře se jim daří na kompostu.
Cukety – stejně jako dýně jsou někdy řazeny pod specifickou skupinu, potřebují málo živin, ale dost vody.
Hrášek na lusk – hrášek patří k luštěninám, hrášek pěstovaný kvůli luskům se řadí spíše k plodové zelenině.
Melouny – pokud máte teplé a slunné stanoviště, může se vám podařit v našich podmínkách vypěstovat vodní i žlutý meloun.
Avokádo – tuto zeleninu si asi spíše koupíte v obchodě, rostlinu avokádo lze doma vypěstovat z pecky, většinou ale neplodí.
Olivy – i olivovník můžete pěstovat doma v teplém prostředí nebo třeba v zimní zahradě.
Plodová zelenina - dýně

Plodová zelenina pěstování

Pěstování plodové zeleniny se může lišit podle konkrétního druhu a podnebí, ale zde vám přinášíme několik obecných kroků a tipů, které platí prakticky pro všechny druhy:
 
1. Vyberte vhodné místo: Plodová zelenina potřebuje slunce a dostatek tepla, proto je nejlepší ji pěstovat na slunných a teplých místech. Pokud to není možné, můžete zvolit polostinné místo, které ocení třeba okurky nebo cuketa.
 
 

Hnojivo na plodovou zeleninu

Plodová zelenina potřebuje přihnojovat, aby rostliny dobře rostly, dokázaly kvést a plody mohly dozrát. Ideální je sázet sazenice plodové zeleniny na pozemek, na který jste na podzim zaryli kompost nebo chlévský hnůj. Přihnojovat je pak možné po celé vegetační období, a to hnojivem, které obsahuje dusík, draslík a fosfor. Ideální jsou organická a přírodní hnojiva, kompost, Hnojík apod.

2. Připravte si půdu: Plodová zelenina vyžaduje půdu s dostatečným obsahem živin a dobrou propustností. Před výsadbou doporučujeme půdu obohatit organickým hnojivem nebo kompostem – viz hnojivo.
 
3. Semínka, nebo semenáčky: Můžete zkusit pěstovat plodovou zeleninu ze semen, je to sice náročnější na čas i trpělivost, ale zase mate jistotu, co jste si vypěstovali již od semínka. Chcete-li proces urychlit, nakupte si sadbu. Nakupujte u ověřeného obchodníka, vybírejte zdravé rostlinky, které nemají viditelné choroby a nejsou na nich škůdci (mšice apod.). Stále oblíbenější je v současné době swapování (výměna věci za jinou věc) a používá se i při výměně vlastníc sazeniček.
 
4. Sít, nebo sázet: Zatímco semínka můžete vysévat doma již od poloviny března, sázet rostlinky plodové zeleniny na zahradu se vyplatí až po půlce května, kdy nehrozí přízemní mrazíky.
 
5. Pravidelně zalévejte: Plodová zelenina potřebuje pravidelnou zálivku, zvláště v období sucha. 
 
6. Odstraňujte plevel: Plevel ubírá rostlinám živiny a vodu ze země. Proto ho pravidelně odstraňujte, aby se rostliny mohly lépe rozrůstat.

Mykorhizní houby pro plodovou zeleninu

Mykorhizní houby jsou přirozené symbiotické organismy, které vytvářejí symbiotický vztah s kořeny rostlin. Tento vztah umožňuje kořenům rostlin absorbovat živiny a vodu z půdy účinněji a zvyšuje odolnost rostlin proti stresu z nedostatku vody, vysokých teplot a dalších nepříznivých environmentálních podmínek.

Pokud chcete použít mykorhizní houby pro plodovou zeleninu, existuje několik způsobů, jak je aplikovat:

  1. Přidání mykorhizních hub do půdy: Mykorhizní houby lze přidat do půdy jako součást zahradního kompostu nebo přírodních hnojiv, které obsahují tyto symbiotické organismy. Je také možné zakoupit komerční přípravky obsahující mykorhizní houby, které se aplikují přímo do půdy.

  2. Inokulace semen: Semena plodové zeleniny lze inokulovat mykorhizními houbami před výsadbou. Existují speciální přípravky, které se aplikují na semena před výsadbou, aby se zlepšila symbióza mezi houbami a kořeny rostlin.

  3. Inokulace kořenů: Pokud již máte rostliny v půdě, můžete použít mykorhizní houby k inokulaci kořenů.

  4. Je důležité mít na paměti, že ne všechny druhy plodové zeleniny reagují na mykorhizní houby stejně. Některé rostliny, jako jsou rajčata nebo papriky, mají méně vyvinutý symbiotický vztah s mykorhizními houbami než jiné plodiny, jako jsou například fazole nebo hrášek.

 
Plodová zelenina - paprika
Plodová zelenina - okurka

Zdroje:

Nákup na eshopu

Další zajímavé články