patizon

Obsah

Patizon - co o něm víme

(Cucurbita pepo var. patissoniana)

Patizon patří do tykvovité zeleniny a je kultivarem tykve obecné. Nejbližší příbuznou je mu cuketa. Patizon má malé, okrouhlé a ploché plody, které jsou podobné talíři nebo palačince, odtud také jeho anglický název „pattypan“ (zkrácenina anglického výrazu „patty pan“, což znamená pánvička). Patizony jsou obvykle zbarvené v různých odstínech žluté, zelené nebo bílé. Jsou oblíbené pro svůj zvláštní tvar a jsou vhodné pro vaření, pečení nebo plnění všelijakými náplněmi.

Patizon - bílý, zelený a žlutý

Patizon pěstování

I patizon si můžete vypěstovat na vaší zahradě, protože i když vypadá exoticky, pěstuje se podobně jako dýně nebo cukety.

Výběr místa: Pro patizon vyberte slunné místo. Potřebuje totiž minimálně 6 hodin slunečního světla denně. Půda by měla být dobře propustná a bohatá na živiny.

Setí nebo výsadba: Patizon můžete buď vysít přímo do země, nebo začít pěstovat z předpěstovaných sazenic. Pokud se rozhodnete pro předpěstování ze semen, vysejte semínka doma 3-4 týdny před posledním očekávaným mrazem. Sazeničky můžete vysadit ven, když je teplota stabilně nad 10 °C.

Výsadba a řádkování: Pokud pěstujete patizon z předpěstovaných sazenic, vysaďte je do země ve vzdálenosti přibližně 60-90 cm od sebe. Ujistěte se, že sazenice mají dostatek prostoru pro rozrůstání. Řádky ponechte ve vzdálenosti asi 90-120 cm.

Zálivka: Patizon potřebuje pravidelnou zálivku. Ujistěte se, že půda zůstává vlhká, ale nepřemokřená. Zalévejte přímo ke kořenům rostliny, aby se minimalizovalo riziko plísní na listech.

Ochrana před škůdci: Po celou vegetační dobu kontrolujte rostliny, zda je neničí škůdci, jako jsou slimáci, mšice nebo molice. Zbavit se škůdců můžete pomocí přírodních organických metod, jednak je to používání hnojiva Hnojík, jednak také přírodní insekticidy nebo pasti.

Sklizeň: Patizon můžete sklízet, když dosáhne velikosti přibližně 5-10 cm. Mladé plody jsou obvykle nejchutnější a nejlépe se hodí pro konzumaci.

Patizon recepty

Patizon se dá vařit, péct, zapékat i grilovat. Níže vám přinášíme ty nejlepší recepty, které určitě využijete. Sklízejte patizony malé a čerstvé, abyste si zajistili tu nejlepší chuť. Používejte čerstvé a domácí ingredience, abyste chuť i aroma patizonu ještě více podtrhli a aby vaše pokrmy ohromily nejen vás, ale i vaše návštěvy!

Zapečený patizon

Zapečený patizon je lahodné a jednoduché jídlo, které si připravíte snadno doma.

Budete potřebovat:

  • 2-3 středně velké patizony,
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky,
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané,
  • 1 rajče, nakrájené na plátky,
  • 1/2 šálku strouhaného sýra (například Gruyère nebo cheddar),
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • další suroviny dle libosti (například čerstvé bylinky, jako je tymián nebo petrželka, mohou přidat výraznější chuť).

Postup:

Troubu předehřejte na 200 °C. Patizony omyjte a očistěte. Pokud jsou velmi malé, můžete je nechat celé. Pokud jsou větší, rozřízněte je napůl.

V hrnci s osolenou vodou vařte patizony asi 5-7 minut, nebo dokud nezměknou. Poté je sceďte.

Na pánvi zahřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a osmažte je dozlatova.

Do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy rozložte vařené patizony a cibulovou směs. Navrch položte plátky rajčete. Osolte a opepřete podle chuti. Potom zasypte strouhaným sýrem.

Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut. Jakmile je zapečený patizon hotový, vyjměte ho z trouby a nechte chvíli vychladnout.

Zapečený patizon podávejte jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu nebo salátu.

Zapečený patizon
Zapečený patyzon

Pomazánka z patizonu

Pomazánka z patizonu

Pomazánka z patizonu je skvělou volbou pro různé příležitosti, jako jsou pikniky, večírky nebo jednoduché občerstvení. Zde je základní recept:

Suroviny:

  • 2-3 středně velké patizony,
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané nebo utřené,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • šťáva z 1/2 citronu,
  • 2 lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky nebo bazalky,
  • sůl a pepř podle chuti.

Volitelné přísady:

  • 2 lžíce tahini (sezamové pasty) pro bohatší chuť,
  • 1 lžička mletého kmínu nebo koriandru pro kořeněnou verzi,
  • pár kapek omáčky Tabasco pro pikantnější verzi.

Postup:

Patizony omyjte a očistěte. Pokud jsou velmi malé, můžete je nechat celé. Pokud jsou větší, rozřízněte je napůl.

Vařte patizony v osolené vodě asi 5-7 minut, nebo dokud nezměknou. Poté je sceďte a nechte vychladnout.

V mixéru nebo v míse s pomocí tyčového mixéru rozmixujte vařené patizony spolu s česnekem, olivovým olejem, citronovou šťávou a případně tahini, kmínem nebo dalšími volitelnými přísadami.

Přidejte jemně nasekanou petrželku nebo bazalku a promíchejte. Podle chuti dosolte a opepřete..

Pomazánku přendejte do nádoby a dejte ji vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu, aby se chutě propojily.

Podávejte s čerstvým pečivem, na grilovaném chlebu, jako dip pro zeleninu nebo jako součást sendvičů.

Patizon v sýrovém těstíčku

Patizon v sýrovém těstíčku je skvělý způsob, jak si vychutnat tuto zeleninu jako předkrm nebo lahodné občerstvení kdykoliv během dne.

Budete potřebovat:

  • 2-3 středně velké patizony, 
  • 1 šálek strouhanky,
  • 1/2 šálku strouhaného tvrdého sýra (například Gruyère nebo cheddar),
  • 1/2 lžičky česnekového prášku,
  • 1/2 lžičky sušeného oregana,
  • 1/4 lžičky mleté papriky,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • 2 vejce,
  • olej na smažení.

Postup:

Patizony omyjte a očistěte. Vařte je v osolené vodě asi 5-7 minut, nebo dokud nezměknou. Poté je sceďte a nechte vychladnout.

Ve středně velké misce smíchejte strouhanku, strouhaný sýr, česnekový prášek, sušený oregano, mletou papriku, sůl a pepř. 

 Ve druhé misce rozšlehejte vejce.

Patizony ponořte do rozšlehaných vajec a následně je obalte v sýrové směsi. Ujistěte se, že jsou patizony rovnoměrně pokryty strouhankou a sýrovou směsí.

Na pánvi zahřejte olej na střední teplotu. Patizony v těstíčku pokládejte opatrně na pánev a smažte je z obou stran, dokud nejsou zlatě hnědé a křupavé. To by mělo trvat asi 2-3 minuty z každé strany.

Smažené patizony vyjměte z pánve a položte je na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného oleje.

Patizony v sýrovém těstíčku podávejte ještě teplé jako předkrm nebo občerstvení. Můžete je servírovat s omáčkou (dipem), například sýrovou nebo bylinkovou.

Patizon v sýrovém těstíčku

Patizon na grilu

Patizon na grilu

Grilování patizonu je vhodné pro zvýraznění jeho příjemné chuti a dodá mu lehkou karamelizaci.

Budete potřebovat:

  • 2-3 středně velké patizony,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • čerstvé bylinky dle libosti (například petrželka, tymián, bazalka).

Postup:

Patizony omyjte a očistěte.

Ve velké míse smíchejte olivový olej, česnek, sůl, pepř a případně další bylinky podle vašeho vkusu.

Patizony ponořte do směsi z olivového oleje a bylinek, aby byly rovnoměrně potaženy.

Gril předehřejte na střední teplotu. Patizony grilujte přímo na roštu grilu, přibližně 5-7 minut z každé strany, dokud nejsou měkké a lehce zhnědlé. Čas grilování se může lišit v závislosti na velikosti patizonů.

Během grilování můžete patizony občas otočit, abyste získali pěknou karamelizaci z obou stran.

Jakmile jsou patizony hotové, vyjměte je z grilu a nechte je trochu vychladnout. Potom posypte grilované patizony čerstvými bylinkami a můžete podávat.

Hnojení zeleniny

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: