Mrkev (Daucus carota ssp. sativus)

Kořenová zelenina, po celý rok nabízená na trhu jako čerstvá, s velkou rozmanitostí odrůd a vysokou zdravotní hodnotou.
- Stanoviště: mírně teplé klima, hluboké půdy s dobrou zásobou vody
- Prostor pro rostliny: 20–30 × 2–5 cm
- Výsev: březen–červen
- Doba sklizně: od června
Mrkev obecná patří do čeledi mrkvovitých (Daucaceae) a jako planě rostoucí rostlina je rozšířená po celé Evropě a v Asii. Dnešní kulturní mrkve s oranžovým kořenem vznikly křížením plané mrkve obecné (Daucus carota ssp. carota) se středomořskou mrkví obrovskou (Daucus carota ssp. maxima). Oranžovou barvu dává mrkvi přírodní barvivo karoten, jehož obsah v kořenech je závislý na odrůdě a na počasí. Karoten je předstupněm (provitaminem) vitaminu A. Je účinný jen ve spojení s tukem, proto se doporučuje kuchyňská příprava mrkve s olejem nebo se smetanou. Mrkvi se také přisuzuje léčivé působení proti průjmu a červům.
Stanoviště a výsev
Nejlépe se daří na hlubokých, kyprých a humózních půdách. Pěstování na čerstvě vyvápněných půdách není vhodné. V těžkých a kamenitých půdách vyrůstají „nohaté“ mrkve. Semena mrkve klíčí již při nízké teplotě a první výsevy v březnu jsou možné ihned, jakmile lze zpracovávat půdu. Vysévá se vícekrát až do června, asi 2 cm hluboko a do řádků vzdálených 20–30 cm. Rané mrkve se vysévají v menších vzdálenostech nežli mrkve pozdní.
Péče během růstu
Příliš husté porosty se jednotí na 2–5 cm. Za sucha a v mokrých půdách osivo hůře vzchází. Mrkev roste zpočátku pomalu, a proto hlavně v prvních týdnech je důležité hubit plevele. Zelenání hlav kořenů lze zabránit mírným nahrnutím půdy při okopávce. Praskání mrkve je způsobováno většími výkyvy půdní vlhkosti. U raných odrůd vysetých v březnu je možná sklizeň již od června, pozdní mrkve pro skladování se sklízejí až na podzim.
Choroby a škůdci
Odrůdy se odlišují tvarem, velikostí, barvou a dobou trvání vývinu.

Rané odrůdy s okrouhlými mrkvemi:
Pariser Markt – Parabell, Pariser Markt – Karussell, Kundulus, Konfrix, Rubin, Parmex a Planet. Tyto malé okrouhlé mrkve se také označují jako karotky.
Rané odrůdy se středně velkými mrkvemi:
Amsterdamer Treib se selekcemi jako jsou Amdura, Caramba, Douceur, Sweetheart, a dále Mokum a Suko.


Polorané odrůdy:
Nantéská se selekcemi jako jsou Decora, Express, Hilmar, Tip Top, Topfix, Topscore, Monanta; typy odrůdy Nantéské jako jsou Buror, Clairon, Nagano, Nanco, Marimba, Rondino (hybridy), Rotin, Marktgärtner.
Pozdní odrůdy:
Bauers Kieler rote, Lange rote stumpfe ohne Herz (jsou také známé pod jmény Berlikumer, Feonia a De Frise) se selekcemi Banta, Zino, Hit, Oranza, s hybridy Berlanda, Bertop aj., Juwarot, Rote Riesen (syn. Flakkeer, De Colmar, Autumn King, Flakkese) se selekcemi jako jsou Cubic, Flacoro, Karaf, Vita Longa a s typy jako jsou Furon, Tardo aj. (hybridy); přechodné typy od Rote Riesen k Lange rote stumpfe ohne Herz jsou Senta, Rothild, Ancora (hybrid).

Jak skladovat mrkev
Aby vám mrkev co nejdéle vydržela, je potřeba ji dobře skladovat. Jak uskladnit mrkev? Pojďme se na to společně podívat.
Pár tipů:
1. Skladovat jde pouze mrkev pozdní nebo polopozdní, tedy ta vysévaná na záhon v průběhu dubna. Karotky se neskladují, ty jsou určeny k přímému konzumu a přímému zpracování.
2. Mrkev určenou ke skladování sklízíme nejlépe během září nebo října, raději co nejpozději, avšak vždy před prvními mrazíky.
3. Mrkev, která je „zralá“ ke sklizni, poznáme tak, že má zavadlou nať.
4. Mrkev sklízíme pomocí rýče nebo rycích vidlí, které zapichujeme o něco dále od mrkve, abychom ji nepoškodili. Vždy jen načechráme půdu a mrkev vyjmeme. V písčitých půdách někdy stačí mrkev vytrhnout. Nejde-li to lehce, raději si pomůžeme vidlemi, abychom kořen nepřetrhli – nevydržel by pak skladování.
5. Mrkev po sklizni nemyjeme, jen zhruba očistíme. Myjeme vždy až těsně před použitím.
6. Mrkev skladujeme buď v bedýnkách (prodyšných) ve sklepě, menší množství můžeme skladovat v lednici. Kdo má skleník, vytvoří si pro mrkev (a další kořenovou zeleninu) tzv. krecht – ve skleníku si vytvoříme jámu, sklizenou mrkev do ní postavíme kořenem dolů, zasypeme zeminou a přikryje např. chvojím. Takto ve skleníku vydrží po celou zimu a bude stále jako čerstvá.
Využití mrkve v kuchyni
- Mrkev s jablkem – svačinka vhodná pro děti i dospělé; najemno nastrouháme mrkev, jablko nastrouháme nahrubo, promícháme, můžeme osladit medem; pokud chceme použít jako lék na bolest v krku, přidáme míst medu lžičku olivového oleje.
- Dušená mrkev – velmi vhodná příloha třeba k pečenému kuřeti. 4 mrkve oškrabeme, nastrouháme nahrubo, na pánvi rozpálíme máslo, mrkev dusíme pod pokličkou asi 1/2 hodiny. Až nakonec dochutíme – lžicí cukru, troškou soli.
- Maso v mrkvi – použijeme vepřové maso (1/2 kg), dále budeme potřebovat 2 cibule, 1/2 kg mrkve, máslo, sůl, pepř a máslo a hladkou mouku na jíšku. Cibule oloupeme, nakrájíme najemno, osmažíme na másle. Přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Poté přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a dusíme, až změkne. Na vedlejším vařiči si z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Přidáme do pokrmu, rozmícháme a provaříme. Podáváme s vařenými brambory.

HNOJÍK 14kg/40L + 1 ZDARMA
2399 Kč
Dokonalé přírodní hnojivo pro posílení imunity proti škůdcům a nemocem rostlin.
HNOJÍK 7kg/20L + 1 ZDARMA
1549 Kč
Dokonalé přírodní hnojivo pro posílení imunity proti škůdcům a nemocem rostlin.
HNOJÍK 3.5kg/10L + 1 ZDARMA
899 Kč
Dokonalé přírodní hnojivo pro posílení imunity proti škůdcům a nemocem rostlin.
HNOJÍK 3.5kg/10L
od 899 Kč
Dokonalé přírodní hnojivo pro posílení imunity proti škůdcům a nemocem rostlin.
Dárkový HNOJÍK 1.4kg/4L
439 Kč
Dokonalé přírodní hnojivo pro posílení imunity proti škůdcům a nemocem rostlin.
Dárkový HNOJÍK 1.4kg/4L
439 Kč
Dokonalé přírodní hnojivo pro posílení imunity proti škůdcům a nemocem rostlin.
Dárkový HNOJÍK 1.4kg/4L
439 Kč
Dokonalé přírodní hnojivo pro posílení imunity proti škůdcům a nemocem rostlin.
HNOJÍK v pevném tubusu
Dokonalé přírodní hnojivo pro posílení imunity proti škůdcům a nemocem rostlin.