meruňka

Obsah

Meruňka obecná - základní informace

(Prunus armeniaca)

Meruňka obecná patří do čeledi růžovité a do velkého rodu slivoň, jako například i broskvoň nebo švestka.

Meruňky mají tu výhodu, že se dají konzumovat přímo, ale i zpracovávat, i když vždy je potřeba vybrat správnou odrůdu (některé jsou lepší na konzum, jiné na zpracování, některé dokonce na obojí).

Toto ovoce obsahuje také množství zdraví prospěšných látek, z vitamínů jsou to C, B, karoten, thiamin, z minerálních látek pak mangan, sodík, draslík, fosfor a železo.

Meruňka obecná

Zajímavost

Z meruněk se dají konzumovat i jadérka, tedy vnitřky pecek. Doporučuje se ale konzumace maximálně 3 jadérek denně, protože kromě prospěšných látek obsahují i jedovatý glykosid amygdalin. Děti by jadérka neměly konzumovat vůbec.

Historie pěstování meruněk

Meruňka strom

Meruňky pravděpodobně pocházejí z Číny, stejně jako broskvoně. Odtud se rozšířily nejprve do Arménie – odtud také mají své druhové jméno.

Přes Arménii se dostaly do Evropy, a to nejprve do Itálie, Rakouska a odtud i do Čech – nejvíce na Moravu, kde jsou pro jejich pěstování vhodné podmínky. V Čechách se pak pěstují na Litoměřicku, kde je také teplejší podnebí.

Spolu s kolonizátory se meruňky dostaly i do Ameriky, kde dodnes pěstitelé šlechtí nové odrůdy, které se pak zpětně dostávají zase do Evropy.

Odrůdy meruněk

Odrůdy meruněk vybírejte s ohledem na růst, odolnost vůči chorobám i vaše potřeby ohledně konzumace a zpracování.

Bergeron – je odrůda do menších zahrad, má slabý až střední růst, řídkou korunu, je velmi výnosná. Plody jsou střední velikosti, kulovitě oválně, slupka jemně plstnatá, pevná, má oranžovou barvu s červeným líčkem, dužina sladce navinulá, aromatická, hodí se spíše na další zpracování.

Velkopavlovická – roste velmi bujně, koruna je velká, plody zrají postupně, jsou velké kulovitě oválné, sytě oranžové s růžovočerveným líčkem, chuť je sladce navinulá, průměrná, lepší na zpracování, ale plně vyzrálé plody se hodí i k přímé konzumaci.

Veecot – má střední růst, plodí dobře a pravidelně, plody jsou střední, slupka oranžová překrytá červení, dužina méně šťavnatá, pevná, dobře se odlučuje od pecky. Hodí se i pro drobné pěstitele.

 

Meruňky

Jak pěstovat meruňky

Pěstování meruněk skutečně vyžaduje teplé stanoviště, protože meruňky kvetou ještě dříve než broskve. Takže pokud zrovna nebydlíte na jižní Moravě, na Litoměřicku nebo v Polabí, vůbec byste se neměli do pěstování meruněk pouštět, abyste nebyli zklamaní.

Podnože – volte podle půdy: Pokud máte půdu spíše lehkou a sušší, měli byste si pořídit meruňku naroubovanou na semenáčku meruňky. Pokud máte půdu spíše vlhčí, volte jako podnož slivoň/švestku St. Julien, Zelená renklóda nebo Marunke. Odborník vám dokáže poradit.

Meruňky spíše snesou krátkodobé sucho než přemokřenou půdu. Půdu vybírejte neutrální nebo mírně alkalickou, na kyselé se jim dařit nebude.

 

Hnojení meruněk

Meruňky potřebují dusík, draslík i fosfor, ke správnému růstu, násadě květů i plodů. Hnojivo Hnojík se hodí zejména pro hnojení několika meruněk v zahradě. Pokud budete mít meruňkový sad, neobejdete se bez dalších hnojiv - na meruňky se často používá kostní moučka, ledek, nebo chlorid draselný.

Kdy stříhat meruňku 

Meruňky stejně jako broskve nesnášejí zimní řez, kdy se jim rány špatně hojí, mohlo by dojít k infekci virovými chorobami nebo ke klejotoku. Veškerý řez meruňky tedy provedeme ve vegetačním období od března do září.

Meruňky rostou silněji než například broskvoně nebo nektarinky. Ale na rozdíl od jiných stromů slaběji rozvětvují. To můžeme podpořit tak, že výhony zkrátíme nebo vylomíme poslední pupen. 

Sloupovitá meruňka

Pokud pěstujeme meruňku jako zákrsek (sloupovitou meruňku), odstraníme všechny výhony do výšky cca 50 cm, abychom vytvořili kmen. Ostatní větve seřízneme do jedné roviny. Prodloužený kmínek necháme asi o 20 cm vyšší než jsou seříznuté postranní větve.

Meruňku není potřeba udržovat udržovacím řezem, protože plodí dlouho na krátkých výhonech. Ale jakmile přestane plodit, provedeme zmlazovací řez – na jaře odřežeme výhony až na 3-5leté dřevo.

Probírka plodů

Velmi důležitou součástí správného pěstování je probírka plodů, měli byste nechat jen asi 3 až 4 plody na jednom výhonu. Při probírce rovnou i vyvazujte větve, popř. je podepřete – meruňky mají křehké dřevo a rády se lámou.

Sklizeň – meruňky sklízejte těsně před plnou zralostí, jinak vám zůstanou tvrdé.

 

Využití meruněk v kuchyni

Meruňky zavařování

Meruňky jsou vhodné ovoce pro zavařování. Na 1 kg meruněk budeme potřebovat 1 l vody a 500 g cukru. Oprané meruňky vypeckujeme a řeznou stranou naskládáme do sklenic. Z vody a cukru připravíme cukerný nálev, kterým meruňky zalijeme. Zavíčkujeme a sterilujeme při 85 °C asi 20 minut. TIP: Mezi meruňky můžete dát pár jadérek z pecek, aby vám kompot provoněla. 

Sušené meruňky

Doma si můžete připravit i sušené meruňky, které budou nesířené a zachovají si mnoho důležitých prvků (draslík, železo). Meruňky umyjte, rozpulte, vypeckujte a namočte do vody s vymačkaným citronem, aby při sušení nezhnědly. Poté je nechte osušit, naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a sušte v troubě na 50 °C několik hodin. Ve dvířkách trouby mějte vařečku, aby pára utíkala ven. Sušené meruňky skladujte ve sklenicích, dózách nebo plátěných sáčcích a spotřebujte do 1 roku.

Koláč s meruňkami

Na koláč italského typu budete potřebovat: 1 kg meruněk, 3 lžíce krupicového cukru, na těsto pak 200 hladké muky, 100 másla, 100 cukru, 1 vanilinový cukr, 1 vejce a 2 lžíce vody. Meruňky operte, rozpulte a vyndejte pecky. Poduste je v malém množství vody s cukrem a nechte okapat. Ze surovin na těsto rychle zpracujte těsto a dejte ho alespoň na 1/2 hodiny do chladu. Poté rozválejte, vyložte s ním odpovídající formu (vymazanou), předpečte asi 10 minut v troubě na 180 °C, poklaďte meruňkami a dopečte (25 minut). Obměna: na meruňky můžete poklást drobenku.

Meruňkové knedlíky

Meruňkové knedlíky můžete připravit jak kynuté, tak tvarohové. My vás naučíme rychlé tvarohové, protože to je oběd, který budete mít připravený do půl hodiny. Budete potřebovat 1 kg meruněk, 2 vaničky měkkého tvarohu, 500 g hladké mouky a 1 vejce. Na ozdobu pak moučkový cukr a smetanu. Z tvarohu, mouky a vejce uhněteme rychle těsto, tvoříme kuličky, které zploštíme a do každé vložíme půlku meruňky a zabalíme. Vodu přivedeme k varu, můžeme mírně osolit, knedlíky uvaříme – to, že jsou hotové, poznáme podle toho, že vyplavou nahoru. Rovnou podáváme na hlubokých talířích posypané moučkovým cukrem a přelité smetanou. 

Meruňky zavařování
Koláč s meruňkami
Meruňkové knedlíky

Zdroje:

  • Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
  • Schulz, Bernd – Grossmann, Gerd: Ovocné dřeviny. Řez a tvarování, Knižní klub, Praha 2004.
  • Vlachová, Libuše: Italské pokrmy na českém stole, Svoboda, Praha 1994.
  • Havelková, Marie: Ovoce a zelenina ve skle. Merkur, Praha, 1975.
  • Peukertová, Drahomíra: Francouzská kuchařka, Merkur, Praha 1992
  • www.wikipedia.org
  • www.ireceptar.cz
  • www.izahradkar.cz

Nákup na eshopu

Další zajímavé články