máta

Obsah

Máta - bylinka na zažívání

(Mentha)

Máta je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých. Existuje mnoho druhů mát, které všechny mají podobné léčivé vlastnosti.

Máta peprná, která je nejznámější, je vlastně hybridem máty vodní a máty klasnaté. Oddenek má podzemní výběžky, zatímco lodyha je čtyřhranná. Dobře se pěstuje na zahradě, ale ráda zapleveluje, musíte ji udržovat v mezích, aby vám nezadusila jiné bylinky.¨

Máta dlouholistá – je poměrně statnější než máta peprná, roste ve volné přírodě v celé Euroasii, ale pěstuje se i na zahradách, jako okrasná a léčivá rostlina.

Máta klasnatá roste jak v přírodě, tak v zahradách, má velký obsah silic, je potřeba ji usměrňovat, aby se příliš nerozrůstala.

Máta

Máta pěstování

Pěstování máty v našich podmínkách je velmi jednoduché. Máta potřebuje slunné stanoviště nebo polostín, spíše chráněnou polohu proti větru, aby se nezlomila, propustnou půdu a zazimování není nutné, neboť všechny druhy máty přežívají v podzemních částech a na jaře si zase vyraší.

 

Mátu můžete pěstovat ze semen i ze sazenic. Ze semen je možné vysévat rovnou na záhon, ale i do truhlíku, květináče nebo jiné nádoby. Sazenice pak sázíme asi 10 cm od sebe, aby měly dostatek prostoru.

Máta potřebuje v horkých dnech zalévat, raději hojně a méně často než obráceně. Potřebuje také odplevelovat a protrhávat, záhon je dobré okopávat.

Sběr a sušení

Mátu sbíráme v době květu – za plného slunce, stříháme nůžkami a sušíme buď v kyticích pověšených hlavou dolů, nebo v bedýnkách v malých vrstvách.

Skladování

Usušenou mátu skladujte v papírových nebo plátěných sáčcích, nebo dózách v temnu a suchu.

Využití máty v kuchyni

Máta se hodí na ozdobu pohárů, zmrzlin, ovocných salátů, ale také do nápojů, jako je mojito nebo mátový čaj.

Mojito – si nejlépe vychutnáte tak, že na dno vysoké sklenice dáte pár lístků máty, třtinový cukr, nakrájené dílky limetky a vše rozdrtíte. Sklenici naplníte ledem, zalijete bílým rumem a dolijete perlivou vodou. Podávejte s brčkem, ozdobené limetkou či lístkem máty. 

Mátový čaj – mátový čaj nemá každý rád, ale nejvíce ho ocení ti, kteří mají potíže se zažíváním. Máta pomáhá na žaludek, rozbouřený žlučník i střeva. Čerstvé nebo sušené lístky máty zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut stát, přecedíme a pijeme teplé a vždy čerstvé – nejlépe před jídly. Pozor: Mátový čaj by neměly používat těhotné a kojící ženy a děti.

Mojito
Mátový čaj

Hnojení bylinek a koření

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: