Libeček
Obsah
Libeček lékařský
(Laurus nobilis)
Libeček lékařský (Laurus nobilis) je stálezelený keř pocházející původně z oblasti Středomoří, který je dnes běžně pěstován jako koření či bylinka.
Listy libečku jsou tmavě zelené, trochu kožovité a mají intenzivní aromatickou vůni a chuť s lehkým kořeněným charakterem. Často se používají k dochucování polévek, omáček či masitých pokrmů, ale také jako ingredience v bylinkových směsích, jako je například kořenicí směs pěti koření.
Listy libečku se mohou používat čerstvé nebo sušené. Kromě kulinářského využití je libeček také známý pro své léčivé účinky jako pomoc při trávení, na podporu imunitního systému nebo při respiračních potížích.
Libeček účinky
Libeček sazenice
Sazenice libečku seženete v každém zahradnictví nebo potřebách se zahradnickými potřebami. Při výběru vhodných sazenic dbejte na to, aby byly zdravé, měly dostatečný kořenový bal a netrpěly viditelnými chorobami nebo škůdci.
Sazenice libečku uchovávejte ve vlhkém prostředí, dokud je nezasadíte. Sázejte je za podmračeného počasí a důkladně zalijte, aby nezvadly.
Libeček pěstování
Hnojení libečku
V průběhu růstu rostliny přihnojujte. To podpoří vývoj kořenového systému a zvýší produkci listů. Vhodná jsou přírodní organická hnojiva s dostatečný obsahem dusíku, draslíku a fosforu. Libečku prospěje přihnojování Hnojíkem, a to buď posypem kolem rostlin, nebo roztokem, který aplikujeme na půdu kolem kořenů.
Jak stříhat libeček
Libeček je rostlina, která se hojně rozrůstá. I když všechny listy nespotřebujete do jídel, měli byste čas o času libeček zcela ostříhat, aby si vyrazil znovu a listy byly zase čerstvé. Nové listy jsou jemnější a měkčí než staré a také mají lepší chuť i aroma.
Ostříhaný libeček můžete použít třeba do kompostéru jako zelenou vrstvu.
Na zimu není potřeba libeček stříhat, sám se stáhne do podzemních částí, a na jaře vyraší znovu.
Libeček recepty
Existuje mnoho chutných receptů, které můžete připravit s libečkem. Inspirujte se našimi nápady:
Polévka z libečku a brambor: Nakrájejte cibuli, mrkev a brambory a dejte je vařit do vývaru s nasekaným libečkem. Osolte, opepřete a podle chuti můžete přidat i další koření.
Omáčka s libečkem: Orestujte cibuli na oleji, přidejte nakrájený libeček a osmažte ho dozlatova. Poté přidejte rajčata, bylinky, sůl, pepř a vývar a nechte omáčku provařit. Rozmixujte tyčovým mixérem, můžete zahustit světlou jíškou. Omáčka se hodí k masu a bramborám.
Salát s libečkem: Smíchejte nakrájený libeček s rajčaty, paprikou, okurkou, cibulí a olivami. Osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem. Podávejte s čerstvým pečivem.
Pečené kuře s libečkem: Smíchejte nasekaný libeček s máslem, solí, pepřem a popř. dalšími bylinkami a směsí naplňte kuřecí prsa. Pečte v troubě při teplotě 180 °C po dobu přibližně 30-40 minut, dokud maso není zcela propečené.
Hnojení bylinek a koření
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte.
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Vlachová, Libuše: Italské pokrmy na českém stole, Svoboda, Praha 1994.
- www.wikipedia.org
- www.zahrada-centrum.cz
- www.agromanual.cz
- www.abecedazahrady.cz