Kukuřice setá (Zea mays)
- Stanoviště: teplé oblasti; humózní, kyprá, lehce záhřevná půda
- Spon: 60–70 × 20 cm
- Doba výsadby: přímý výsev v květnu
- Doba sklizně: při mléčné zralosti zrn
- Množení: semeny

Průmyslové a krmné využití kukuřice
Kromě svých širokých kulinářských využití, jako jsou minipalusky, popcorn nebo čerstvé konzumace v mléčném stádiu, hraje kukuřice také významnou roli v průmyslu a zemědělství. V mnoha evropských regionech slouží jako krmná plodina pro skot a prasata, čímž podporuje mléčné i masné odstavy. Díky vysokému obsahu škrobu je také základní surovinou pro výrobu bioethanolu a dalších biopaliv, čímž přispívá k energetické soběstačnosti . Z kukuřičných zbytků, jako jsou listy či poháňky, se navíc vyrábějí bioplasty, papír, ale i krmné směsky a biopaliva, což zvyšuje její ekonomické i ekologické využití.
Nutriční složení, výnosnost a zdravotní přínosy
Co se týče výživy, kukuřice je bohatým zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny, vitamínů (zejména skupiny B a beta-karotenu) a minerálů . Studie ukazují, že jednotlivé části rostliny – nejen zrno, ale i svazečky a listy – obsahují biologicky aktivní látky využívané v tradiční medicíně (např. diuretické či protizánětlivé účinky) . V moderním zemědělství se pak díky šlechtění dosahuje průměrného výnosu až 6 t/ha, což z kukuřice činí jednu z nejvýnosnějších obilnin na světě.