kořenová zelenina
Obsah
Kořenová zelenina - co k ní patří
Kořenová zelenina se pěstuje po celém světě a je dostupná téměř po celý rok. V mnoha oblastech se kořenová zelenina pěstuje jako hlavní zdroj potravy pro zimní měsíce, tak tomu ostatně bylo i u nás v dřívějších dobách. Kromě toho, že se jedná o velmi chutnou zeleninu, je také plná živin, vitamínů, minerálů a vlákniny.
Jednou z nejznámějších druhů kořenové zeleniny je mrkev. Obsahuje velké množství vitamínu A, který je důležitý pro zdravý zrak, pokožku a imunitní systém. Také obsahuje vitamíny C, K a B6, a minerály, jako je draslík a hořčík, a antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením buněk.
Při nákupu kořenové zeleniny si dávejte pozor na to, abyste kupovali jen rovné, pevné a nepoškozené kořeny (hlízy, oddenky). Většinu kořenové zeleniny lze skladovat po dobu několika týdnů, pokud jsou uskladněny v suchém a tmavém prostředí. Mnoho druhů kořenové zeleniny můžete také zamrazit pro delší skladování.
Všechny druhy kořenové zeleniny jsou bohaté na vlákninu, což pomáhá udržovat trávicí systém zdravý. Také jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením buněk.
Některé druhy kořenové zeleniny, jako jsou řepa a pastinák, mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci snížit riziko srdečních chorob. Mrkev a ředkvičky jsou dobrou volbou pro lidi, kteří chtějí snížit svou hladinu cukru v krvi. Brambory jsou dobrou volbou pro sportovce a aktivní lidi, protože obsahují mnoho sacharidů, které poskytují tělu energii.
Kořenová zelenina druhy
Existuje mnoho druhů kořenové zeleniny, z nichž si můžete připravit mnoho chutných jídel, kořenová zelenina se dá také dobře kombinovat a různě upravovat. Vybírejte podle druh a vlastností, které jednotlivá zelenina má:
- Mrkev – je bohatá na vitamín A, vitamín C a vlákninu. Má sladkou chuť a je často používána jako přísada do salátů, polévek, smoothies a jako samostatné jídlo.
- Brambory – jsou bohaté na vitamíny B, C a draslík. Brambory se často používají jako základ pro mnoha jídel, jako jsou hranolky, bramborová kaše a pečené brambory.
- Ředkvičky – jsou drobná kořenová zelenina s ostrou a pikantní chutí. Jsou bohaté na vitamíny C a K a často se používají jako přísada do salátů nebo jako malá svačinka.
- Pastinák – má sladkou chuť a je bohatý na vitamíny C, K a E, draslík a vlákninu. Pastinák se používá k přípravě polévek, zeleninových pokrmů a jako přísada do pečení.
- Celer – má křupavou a vodnatou konzistenci a chuť podobnou petrželce. Je bohatý na vitamíny A, C a K a má vysoký obsah vlákniny. Celer se používá k přípravě polévek, omáček a salátů.
- Řepa – má sladkou chuť a je bohatá na vitamíny C a K, hořčík a antioxidanty. Řepa se používá k přípravě polévek, salátů a jako přísada do smoothies.
- Petržel – má kořenovou i listovou část a je bohatá na vitamíny A, C a K, draslík a vlákninu. Petržel se používá jako přísada do salátů, polévek a omáček.
- Jarní cibulka – má jemnou cibulovou chuť a je bohatá na vitamíny C a K. Jarní cibulka se používá jako přísada do salátů, polévek a omáček.
- Topinambur – má sladkou chuť a je bohatý na vitamíny B, C a draslík. Topinambur se používá k přípravě zeleninových pokrmů, polévek a omáček.
- Červená řepa – má sladkou chuť a je bohatá na vitamíny A, C a K, hořčík a antioxidanty. Červená řepa se používá k přípravě polévek, salátů a jako přísada do smoothies.
- Cibule – má ostrou chuť a je bohatá na vitamín C a síru. Cibule se často používá jako koření v různých jídlech a také jako základ pro mnoho omáček.
- Česnek – má ostrou a kořenitou chuť a je bohatý na vitamín C, síru a antioxidanty. Česnek se používá jako koření v mnoha jídlech a také pro své zdravotní výhody, jako jsou protizánětlivé a protirakovinné účinky.
Pečená kořenová zelenina
Zavařená kořenová zelenina
Zavařená kořenová zelenina je vynikající a tradiční způsob, jak si uchovat sezónní zeleninu na delší dobu. Zavařená kořenová zelenina může být sladkokyselá, nebo ostrá a lze ji používat jako příloha k mnoha jídlům. Zde je recept na přípravu zavařené kořenové zeleniny:
Suroviny:
- 1 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer),
- 500 ml octa (6% kyselosti),
- 500 ml vody,
- 200 g cukru,
- 2 lžíce soli,
- 2 lžičky hořčičného semínka,
- 1 lžička kmínu,
- 1 lžička černého pepře,
- 4 bobkové listy,
- 4 nové koření.
Postup:
- Kořenovou zeleninu omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky nebo plátky.
- V hrnci smíchejte ocet, vodu, cukr a sůl a přiveďte k varu. Po uvaření vařte asi 2-3 minuty, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí.
- Do sterilizovaných sklenic vložte kořenovou zeleninu a do každé sklenice přidejte hořčičné semínko, kmín, černý pepř, bobkové listy a nové koření.
- Poté nalijte horkou marinádu do každé sklenice tak, aby zcela zakryla kořenovou zeleninu.
- Sklenice uzavřete a sterilujte v hrnci s vroucí vodou po dobu 15 minut.
- Poté sklenice odeberte z hrnce a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
- Skladujte v chladničce nebo na tmavém a suchém místě.
Tuto zavařenou kořenovou zeleninu můžete podávat jako přílohu k mnoha jídlům, například k masu, rybám nebo i bezmasým pokrmům. Můžete ji také použít jako ingredienci do různých receptů, jako jsou například saláty nebo sendviče.
Hovězí na víně s kořenovou zeleninou
Hovězí na víně s kořenovou zeleninou je chutné a oblíbené jídlo, které se podává jako hlavní chod. Toto jídlo se tradičně vaří v kastrolu, kde se k hovězímu přidává červené víno a kořenová zelenina což dodává masu lahodnou chuť a příjemnou vůni.
Zde vám přinášíme základní recept na hovězí na víně s kořenovou zeleninou:
Suroviny:
- 600 g hovězího masa,
- 2 středně velké mrkve,
- 2 středně velké cibule,
- 2 středně velké kořenové petržele,
- 2 stroužky česneku,
- 2 bobkové listy,
- 3 kuličky nového koření,
- 400 ml červeného vína,
- 500 ml hovězího vývaru,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1 lžíce hladké mouky,
- sůl, pepř,
- čerstvá petrželka na ozdobení.
Postup:
Maso nakrájejte na menší kousky a osolte a opepřete.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte maso z každé strany, dokud nebude zlatavě hnědé.
V kastrolu orestujte nakrájenou cibuli a česnek a poté přidejte pokrájenou kořenovou zeleninu (mrkev a petržel) a orestujte též.
Do kastrolu přidejte opečené maso, bobkové listy a nové koření a promíchejte.
Přidejte červené víno a hovězí vývar a přiveďte k varu.
Poté snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni asi 1,5-2 hodiny, dokud maso nebude měkké a šťavnaté.
V malé misce smíchejte hladkou mouku s trochou vody a vmíchejte do kastrolu. Vařte asi 5 minut, dokud se omáčka nezahustí.
Ochuťte solí a pepřem a podávejte posypané čerstvou petrželkou.
Dobrou chuť!
Hnojení zeleniny
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Můžete dát při sadbě čajovou lžičku Hnojíku pod každou sazeničku.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte (můžete polít i bez cezení přes listy z konve).
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Vlachová, Libuše: Italské pokrmy na českém stole, Svoboda, Praha 1994.
- www.wikipedia.org
- www.sazenicka.cz
- www.agromanual.cz
- www.bylinkovo.cz
- www.abecedazahrady.cz