Ječmen obecný
Hordeum vulgare – ječmen obecný
Odedávna pěstovaná jednoletá užitková rostlina.
- Stanoviště: Žádné zvláštní nároky.
- Výška: 60–100 cm.
- Doba kvetení: Květen–červen.
- Množení: Výsevem.
Ječmen patří do čeledi lipnicovitých (Poaceae) a byl pěstován již za doby Sumerů, tedy 5000 let před Kristem. Ječmeny pěstované v dnešní době se odvozují pravděpodobně od druhu Hordeum agriocrithon z východního Tibetu (čtyř- a šestiřadé formy) a H. spontaneum z jihozápadní Asie (dvouřadé formy).
Mnohonásobným křížením se podařilo ječmen rozšířit přes Blízký východ do střední Evropy a odtud do Severní Ameriky. Ječmen se dnes pěstuje v mírném klimatu po celém světě a také v subtropech.
Formy ječmene
Rozlišují se různé formy ječmene:
- Dvouřadá forma (Hordeum vulgare convar. distichon):
Má větší zrna a používá se jako pivovarský ječmen, protože při malém obsahu bílkovin má vysoký obsah výtažku. Naklíčením a následným usušením zrn vzniká slad, významná složka pro výrobu piva. Asi 10 % světové sklizně ječmene připadá na tento účel. Z ječmene se také destilují alkoholické nápoje, především whisky. - Čtyřřadé formy ječmene (H. vulgare convar. vulgare):
Slouží hlavně jako krmné a průmyslové ječmeny, v rozvojových zemích jako chlebové obilí. Dále slouží ke konzumaci jako kroupy (zrna bez pluch a hlazená) a krupice. Takzvaný nahý ječmen se používá k výrobě náhražky kávy.
Pěstování ječmene a jeho popis
Ječmen je jednoletá rostlina s klasem dlouhým 7–15 cm.
- Klasy: Krátké stojí vzpřímeně, dlouhé jsou převislé. Pluchy vybíhají v osiny dlouhé až 15 cm; pěstují se také bezosinaté ječmeny.
- Druhy ječmene: Rozlišují se zimní a letní (jarní) ječmeny.
- Zimní ječmen: Potřebuje více tepla a delší dobu k dozrání.
- Letní ječmen: Dozrává asi za 95 dnů i při nižších teplotách, a je tedy vhodný pro vysoký sever.
Ječmen má malé nároky na půdu, a proto se mu daří i v suchých oblastech, například v severní Africe.
Výsev
- Zimní ječmen se vysévá koncem září.
- Letní ječmen se vysévá v březnu až dubnu.
- Květy: Samosprašné.
- Sklizeň: Zrno se sklízí ve žluté až plné zralosti.