Jabloň

Obsah

Jabloň - jak ji pěstovat

(Malus)

Jabloň je jedním z nejstarších ovocných stromů, který naši předkové využívali a pěstovali. Je původní v Evropě, Asii a Severní Americe. Patří do čeledi růžovité a řadí se mezi jádroviny

Jabloně se podle druhu mohou dožít 60 až 100 let (ale čím je strom starší, tím méně plodí) a dorůst mohou až 15 metrů do výšky. 

Jabloní je spousta druhů: jabloň obecná, jabloň domácí, jabloň lesní, jabloň nízká, jabloň hnědá, z nichž vzniklo i mnoho kříženců. Jen některé jsou ale vhodné pro pěstování a vždy musíte brát ohled i na to, jaké stanoviště, půdu, podnebí můžete jabloni nabídnout na své zahradě.

Plodem jabloně je jablko, které patří k našim nejoblíbenějším ovocím. Jablka obsahují vitamíny C, A, B, hodně vody, vlákniny a také antioxidanty – ne nadarmo naše babičky říkaly: „Sněz každý den jedno jablko, a budeš zdravý.“

Jablka

Nejchutnější odrůdy jabloní

Všichni máme sice jiné chutě, ale v tomto přehledu přinášíme takové odrůdy, z nichž si vybere opravdu každý – podle chutě i podle způsobu pěstování.

Golden Delicious – patří k zimním odrůdám, má středně velké plody, tvarem kuželovité, celožluté, někdy lehce narůžovělé. Je potřeba pěstovat jej v teplých polohách a na živiny bohaté půdě, sklízí se od poloviny září, konzumně je zralé od října do března/dubna, nevýhodou je, že silně trpí strupovitostí, padlím jen středně.

Jonagold – patří také k zimním odrůdám, má středně velké kulovité plody, zelenožluté barvy, z poloviny kryté mramorovou červení, sklízí se začátkem října, konzumně je zralé od prosince do března, výborně se skladuje, výhodou je, že jabloň není náročná na polohu, ale špatně se opyluje (potřebuje mít v okolí opylovače), je středně odolná chorobám.

Rubín – patří k zimním odrůdám, dobře se skladuje, dá se pěstovat ve středních polohách na jižní straně a v půdě bohaté na živiny, má sladkou medovou chuť, slabou slupku a červenou barvu. Nevýhodou je citlivost na mráz v době květu.

James Grieve Red – jedna odrůda z letních jabloní, má středně velké plody kulovitého tvaru, žlutozelené s zářivou červenou barvou, dužina je jemná a šťavnatá, dozrává od 3. dekády srpna do 1. dekády září, je potřeba ihned spotřebovat, skladovat se dá max. 3 týdny, Výhodou je, že se dá pěstovat i ve vyšších polohách, kde zdárně dozraje, a také velká odolnost vůči chorobám (strupovitosti a padlí). 

Jabloň odrůda Jonagold

Jabloň - podnože jabloní

Jabloň - pěstování

Znát podnože jabloní je velmi užitečné, protože podle toho poznáte, jak vám jabloň poroste, na které stanoviště se hodí a jak bude plodit.

Podnože jabloní se označují písmeny a čísly. Nejznámější podnože jabloní jsou:

J-TE-G – tato podnož je spíše slabá, slabě až středně rostoucí, má ale brzký nástup plodnosti, střední až vysoký výnos a velké plody.

J-TE-2 – tato podnož je středně silná, silně až středně rostoucí, má brzký nástup plodnosti, středně vysoký výnos a velké plody.

J-TE-1 – tato podnož je silná, má dobrou odolnost vůči vyvrácení, slabě až středně roste, má pozdní nástup plodnosti, střední až dobrý výnos, průměrné plody.

Další české podnože jsou označovány A…, M 4, M 9…, ale můžete se setkat i s polskými podnožemi P…

Všechny druhy podnoží naleznete nejlépe popsány ve Státní listině povolených odrůd.

Roubování jabloní

Roubování jabloní se provádí již ve školkách a zahradnictví, kdy se na vhodnou podnož naroubuje odrůda, která se k ní hodí. Vy si koupíte již „hotovou“ jabloň, kterou zasadíte ve své zahradě nebo sadu.

Pokud jste ale zahradník tělem i duší, určitě si budete chtít roubování sami vyzkoušet. Pro tento případ si nakupte ve školce jen podnože – dobrý prodejce by vám měl vhodnou podnož doporučit podle vašich představ.

Rouby si pak opatříte na svých oblíbených jabloních. Obojí je dobré dělat na podzim nebo v zimě. Podnož můžete zasadit přímo do zahrady, anebo když to počasí nedovoluje, tak zatím třeba do bedny se substrátem někam do chladu (sklepa). 

Podnož i roub nařízněte šikmo ostrým nožem tak, aby na sebe řezné plochy dobře přisedly. Potom je přiložte, omotejte důkladně roubovací páskou a můžete ještě zamazat štěpařským voskem. Rostlinu je potřeba udržovat ve vlhké půdě.

Na jaře pak vysadíte jabloň do zahrady.

 

Kdy roubovat jabloně

Jabloně je nejlepší roubovat přes zimu. Rouby je však lepší nařezat na podzim, dát je do bedny s pískem a ten udržovat vlhký.

Rouby pak naroubujeme během února na podnože. Koupené podnože můžeme mít vysazené v zahradě nebo také uložené ve sklepě v bednách se substrátem.

Roubovat můžeme i staré jabloně, aby se obnovila jejich plodnost. Toto roubování provedeme však v březnu nebo dubnu, kdy jabloně raší a půjde nám dobře naříznout kůra. Musíme totiž provést roubování za kůru. 

Kůru nařízneme, roub zkrátíme na 5 až 8 pupenů, nařízneme šikmo a zastrčíme za naříznutou kůru. Připevníme roubovací páskou a můžeme zamazat štěpařským voskem.

Proč se používají rouby řezané na podzim? Jednoduše proto, že v nich je největší síla, která se stahuje do větviček a kmene poté, co strom odplodil.

Kdy stříhat jabloně

Ke zdárnému růstu jabloní a hlavně pro dobrou plodnost je zapotřebí jabloně zastřihávat nebo prořezávat. Řezů jabloní je hned několik, a tak se nebojte požádat o radu odborníka.

Řez jabloní

Jarní řez jabloní

Ačkoliv se tento řez jmenuje jarní, jedná se spíše o zimní řez. Provádí se totiž na přelomu února a března, kdy ještě do stromů neproudí míza. Můžeme provádět výchovný, udržovací i zmlazovací řez. Výchovný řez spočívá v tom, že tvoříme korunu – zejména u mladých stromů, udržovací řez spočívá v udržování koruny v hezkém tvaru a přiměřené hustotě a zmlazovací řez pak je důkladnějším řezem, kterým se snažíme omladit starší strom, aby zase plodil. Základním pravidlem by vždy mělo být, že hlavní, tzv. terminální větev, necháváme delší než ostatní výhony, které pak zastřihujeme na 2 očka. Rovněž u všech stromů vystřihujeme/vyřezáváme všechny nevhodně se křížící větve, vlky (plané výhony), poškozené výhony (například mrazem). Všechny rány zamažeme štěpařským voskem, aby se do nich nedostala infekce.

 

Letní řez jabloní

Letní řez jabloní spočívá v odstranění letorostů, které by zbytečně odebíraly sílu stromu, zejména v době, kdy veškerá síla má jít do tvorby a zrání plodů. K řezu letorostů byste měli přistoupit nejdříve v července, ale raději až v srpnu. Čím dříve totiž letorosty odstraníte, tím je větší šance, že vyrostou nové, a vy budete muset provést řez ještě jednou. Zvláště důležité je odstranit letorosty v kordonech (řadách pěstovaných jabloní), kde se řídíme tím, aby kordon nebyl příliš široký ani vysoký. Doporučované je zastřihávání letorostů tak, aby na stromě zbylo jen jedno očko. Tím se strom rozšiřuje jen velmi pomalu.

 

Podzimní řez jabloní

Pokud chceme přikročit k podzimnímu řezu jabloní, pak je to nejlépe po sklizni, abychom nepoškodili plody. Podzimní/předzimní řez jabloní spočívá v tom, že uřežeme/odstřihneme suché větve, napadené větve apod. a zbylé větve – zvláště v kordonech – vyvážeme k opoře, aby byl kordon pravidelný. Větší řez si necháme na konec zimy / na jar – viz výše. Napadené větve a napadené listí spálíme nebo odvezeme do bioodpadu, rozhodně nekompostujeme!

Nemoci jabloní

Protože jabloně jsou nejčastěji pěstované ovocné stromy, jsou bohužel také často napadány nemocemi a škůdci. Prevencí celkově je nakupovat zdravou sadbu, ošetřit rostlinky během vegetačního růstu (zejména na jaře) a důsledně pálit ne odvážet všechny napadené větve či listí.

Strupovitost jabloní

Nejčastější chorobou je strupovitost jabloní, kterou způsobuje houba Venturia inaegalis. Napadení se projevuje tečkami na plodech, které vzniknou třeba až během skladování. Houba bohužel velmi dobře přezimuje, zejména ve spadaných listech, proto je tak důležité listí ze stromů včas uklízet.

Prevencí proti strupovitosti je pořídit si odrůdy, které jsou vůči ní odolné: Aneta, Angold, Florina, Goldstar, Karmína, Lotos, Melodie, Otava… Současně se doporučuje (zejména v oblastech, kde se již strupovitost vyskytla) preventivní postřik fungicidy. Vybírejte ale ty, které jsou nejméně škodlivé pro okolní prostředí. Vyhněte se také fungicidům na bázi mědi, protože způsobují rzivost plodů.

Jak stříkat jabloně

Postřik jabloní provádíme na jaře a můžeme i opakovaně. Možností je třeba kontaktní fungicid Mythos 30 SC, který si rozředíme podle návodu na obale a postříkáme postřikovačem všechny jabloňové stromy. Postřik neproniká do pletiv rostliny a nijak ji nepoškozuje. Tento kontaktní fungicid je také dlouhodobě účinný a opakovat se musí jedině při dlouhotrvajících děštích.

Padlí jabloňové

Druhou zákeřnou chorobou napadající jabloně je padlí. Způsobuje ho vřeckovýtrusná houba Phodosphaera leucotricha. Poznáte ji podle bělavého poprašku na listech, výhonech a na holých výhonech. Jabloním zasychají a opadávají květy, a pokud už se vyvinou plody, jsou deformované a pokryté sítí s korkovitou strukturou.

Prevencí je opět pořizovat si odrůdy odolné vůči padlí, např.: Aneta, Angold, Florina, Melodie, Rubinola, Svatava, Zuzana… Důležitou prevencí je nepřehnojovat dusíkem, provádět pravidelný řez (průklest), aby stromy nebyly husté, nepěstovat jabloně na vlhkém stanovišti. Při výskytu padlí ihned odstraňujeme napadené výhony, až poslední možností je aplikace fungicidů – šetrná.

 

 

Staré odrůdy jabloní

Zajímavou samostatnou kapitolou je pro zahrádkáře znalost starých odrůd jabloní. Ačkoliv se dnes mnoho zahrádkářů zajímá hlavně o nové trendy, přece jen zrovna u jabloní platí, že co je staré, to je dobré.

Mezi nejstarší odrůdy jabloní u nás patří: 

Kožená reneta zimní – jablka sice na pohled nevypadají nijak vábně, ale jsou dlouze skladovatelná a výborně se hodí na tepelné zpracování: marmeláda, džem, kompoty…

Matčino – oblíbené jablko našich babiček, má výbornou nasládlou chuť, je nejlepší k přímé konzumaci, hodí se třeba dětem na svačinu do školy, uskladnit jej můžete prakticky přes celou zimu.

Panenské české – toto jablíčko se v Čechách pěstovalo určitě již ve středověku, má červené plody, výbornou chuť, a co víc: je odolné vůči mrazům, padlí i strupovitosti.

Jablko - sklizeň

Sloupovité jabloně

Do malých zahrad nebo dokonce do nádob si můžete pořídit sloupovité jabloně, které vám docela dobře nahradí velký vzrostlý strom. Všechny jsou vyšlechtěny tak, aby si udržovaly svůj sloupovitý vzrůst, tedy nové letorosty jsou zkracovány na několik oček od kmínku. Jinak i tyto jabloně mají podobné vlastnosti jako ostatní jabloně, i když šlechtitelé se samozřejmě snaží o co největší rezistenci vůči chorobám atd. Sklízet plody sloupovitých jabloní je velmi jednoduché, protože na ně dosáhnete ze země. A většina zimních odrůd má velmi dobrou skladovatelnost.

Sloupovitá jabloň

Okrasné jabloně

Okrasné jabloně sice nemají jedlé plody, ale zato jsou krásným solitérem do vaší zahrady. V našich zahrádkářstvím jich seženete nespočet, takže vás upozorníme jen na ty něčím zajímavé.

Krásná a do všech větších zahrad je vhodná například okrasná jabloň Adirondack, která má tmavě zelené listy, červené pupeny, lotosově bílé květy a malé červené nebo někdy oranžové plody (které nejsou jedlé). Na vaší zahradě vynikne jako solitér, je potřeba, aby měla slunné stanoviště a výživnou půdu. Určitě na jaře oceníte její omamnou vůni.

A naopak okrasná jabloň Everest má žlutozelená jablíčka s červeným žíháním, jsou velmi kyselá, ale pokud si tuto jabloň pořídíte do své zahrady, určitě budete mít dost krmiva pro ptáčky na zimu. Jablíčka totiž vydrží viset na stromě téměř po celou zimu a jsou vítaným zpestřením krmítek pro malé polétavce.

Hnojení keřů a stromů

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: