hrášek
Obsah
Hrách vs hrášek
(Pisus sativum)
Hrách i hrášek pocházejí z jedné rostliny, a to hrachu setého. Hrách setý je jednoletá rostlina z čeledi bobovitých.
Rozdíl je však v tom, že zatímco hrášek je čerstvé zelené dužnaté semeno (hrachu setého zahradního), které se konzumuje přímo, může se dusit, vařit, sterilovat, pak hrách je sušené semeno hrachu setého polního, které má světlejší zelenou nebo žlutou barvu a používá se na přípravu hrachové kaše nebo hrachové polévky.
Další rozdíl spočívá i ve složení semen. Zatímco hrášek má mnoho vitamínu C, B, K a kyselinu listovou, sušený má zase velký obsah hořčíku, draslíku, manganu a železa.
Zajímavost
Známé pořekadlo „hrách na stěnu házet“ vzniklo zřejmě podle sušeného hrachu a znamená marně něco říkat, marně někoho napomínat.
Historie pěstování
Hrášek nebo hrách se pěstuje v Evropě od pravěku. Je symbolem neolitické revoluce – v neolitu lidé přešli od sběru a lovu k pěstování plodin a chovu zvířat. Jedná se o nejstarší doloženou pěstovanou plodinu vůbec.
Možná to souvisí i s tím, že hrách, který se usuší, vydrží opravdu dlouho a namočením do vody opět nabobtná a je poživatelný.
Semínka, která našim předkům po zimě zbyla, bylo na jaře možné opět zasít.
Odrůdy hrášku
Než se sami pustíte do pěstování hrášku, seznamte se s jeho odrůdami. Ty se totiž dělí do dvou skupin: hrášek/hrách cukrový a hrášek/hrách dřeňový. Cukrový hrášek je určen se konzumaci i s lusky – tedy jedí se semena a lusky. Dřeňový hrášek je určen ke konzumaci semen.
Z cukrových odrůd doporučujeme Ambrosii, má světle zelená semena, středně velká až velká a výnosy má poměrně vysoké. V Čechách je to zatím jediná registrovaná odrůda cukrového hrášku.
Z dřeňových odrůd si vyberte mezi následujícími:
Ambasador – má středně zelená semena, malá až středně velká, ale vysoký výnos. Vegetační doba je spíše krátká – 88 dní v průměru, rostlina dorůstá 60 cm – je tedy lepší dát jí oporu.
Dalila – má světle až středně zelená semena, středně velká až velká, střední výnos, velmi dlouhou vegetační dobu – až 100 dní, patří k pozdním odrůdám. Dorůstá výšky/délky 65 cm, také vyžaduje oporu.
Gloriosa – má středně zelená semena, velká, vysoký výnos, vegetační doba je 83 dní, dorůstá délky až 69 cm.
Radim – má středně zelená, malá až středně velká semena, vysoký výnos, vegetační doba je 88 dní a dorůstá výšky/délky 60 cm.
Jak pěstovat hrášek
Hrášek nepěstujte nikdy na stejném místě, ani po jiných luskovinách. Nesnáší také čerstvě vyhnojenou půdu. Má raději lehčí než těžší půdu, a nejlépe neutrální s pH 6.
Kdy zasadit hrášek
Hrách setý zahradní vysévejte raději v dubnu než v březnu, protože nesnese mráz (může vás splést vysévání hrachu na polích, ale hrách setý polní mráz snese).
Hrášek vysévejte do řádků 30 vzdálených a po jednom semínku cca 3 cm od sebe, do hloubky 5 cm.
TIP: Semena hrachu rádi vyklovávají holubi. Abyste tomu předešli, napněte nad záhon s hrachem staré záclony, rybářskou síť nebo netkanou textilii – poněkud výše nad zem a dobře upevněte po stranách.
Opora pro hrášek
Jako oporu se hrachu se doporučuje dát plotové pletivo nebo napnutou síť na rámu, hrách se po ní může dobře plazit. Nižší odrůdy oporu nepotřebují – stačí jim nahrnout trochu zeminy kolem stonku a vydrží být vzpřímené i za deště.
Kdy sklízet hrášek
Hrášek k přímé konzumaci začněte sklízet během července (podle odrůdy v první až poslední dekádě), kdy jsou semena dostatečně velká, ale dosud svěží a šťavnatá. Přezrálá semena ztrácí jakost, jsou tvrdá a nahořklá.
Pár lusků můžete nechat přezrát a použít příští rok jako sadbu.
Druhý výsev
Druhý výsev hrášku můžete provést během léta a na podzim mít ještě jednu sklizeň. Vždy ale počítejte s vegetační dobou příslušné odrůdy tak, abyste to stihli do prvních mrazíků.
Hrášek v kuchyni
Hrášek je vítanou přísadou do rizota, salátů, ale i dalších pokrmů. Ty nejlepší vám přinášíme.
Hrášek na smetaně – tento chutný vegetariánský oběd můžete obměňovat různými surovinami, ale nejjednodušší je osmažit nadrobno nakrájenou cibuli na oleji, přidat hrnek hrášku (čerstvého nebo sterilizovaného), podusit doměkka, přidat trošku světlé jíšky z másla a mouky a nakonec zalít smetanou. K pokrmu můžete podávat natvrdo vařené vejce a brambory posypané čerstvou petrželkou.
Dušený hrášek se šunkou – na tento italský způsob budete potřebovat: 600 g hrášku, 1 malou cibuli, 50 g másla, 50 až 100 g šunky, sůl. Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme na másle, přidáme hrášek a trošku vody a dusíme. Po 5 minutách přidáme nadrobno pokrájenou šunku a sůl, a dodusíme, až je voda odpařená.
Zadělávaný hrášek – další velmi jednoduché jídlo. Hrášek (čerstvý nebo sterilizovaný) podlijeme vodou a uvaříme doměkka. Vedle si připravíme světlou jíšku z másla a mouky, zředíme ji vývarem a provaříme. Poté přidáme uvařený hrášek, osolíme a ještě chvíli povaříme. Zdobíme čerstvou pažitkou nebo petrželkou.
Jak zmrazit hrášek – hrášek lze zamrazit čerstvý i povařený. V obou variantách mrazte hrášek v sáčcích nebo krabičkách tak, abyste jej měli připravený přesně v množství, jaké budete později potřebovat. Čerstvý hrášek jen omyjte a zamrazte. Vařený hrášek je potřeba nejprve 2 minuty povařit ve vroucí vodě, nechat osušit a vychladnout, a poté zamrazit. V obou případech vám vydrží až 6 měsíců.
Hnojení zeleniny
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Můžete dát při sadbě čajovou lžičku Hnojíku pod každou sazeničku.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte (můžete polít i bez cezení přes listy z konve).
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Vlachová, Libuše: Italské pokrmy na českém stole, Svoboda, Praha 1994.
- www.wikipedia.org
- www.zahrada-magazin.cz
- www.srecepty.cz
- www.toprecepty.cz
- www.milujivareni.cz