HMYZÍ TRUS jako HNOJIVO NA CIBULI

hnojení cibule a její pěstování

Obsah

cibule

Cibule – štiplavá, chutná, živinami nabitá zelenina s nezaměnitelnou vůní a chutí. Používaná nejen v teplé i studené kuchyni, ale také jako oblíbený léčivý prostředek.

Cibule

cibule v misce

Cibule nebo cibule kuchyňská či odborně česnek cibulový (latinsky Allium cepa) je dvouletá rostlina z čeledi česnekovitých (Allium). Má přímý stonek, vysoký 30 až 50 cm. Listy jsou čárkovité, zahrocené a kratší než stonek. V prvním roce vytváří cibuli jako zásobní orgán, v následujících letech květiny a semeno. Zelenkasté květy se vyvíjejí v bohatém okolíku do kulovitého tvaru. U některých odrůd rostou na stopkách květů i pacibulky. Plody cibule jsou kulaté lobolky. Cibule a její odrůdy kvetou většinou ve druhém, některé až ve třetím roce po vysetí. Existuje několik druhů cibule, které se odlišují barvou, tvarem, texturou a v neposlední řadě také chutí.

Je jednou ze základních zelenin, která je známá a bohatě používaná v současnosti, ale také v dávné či méně dávné minulosti. Pochází pravděpodobně z Přední Asie. V oblasti severozápadní Indie, Afghánistánu a Uzbekistánu ji začali pěstovat již asi ve 3. tisíciletí př. nl. l., takže je známa a pěstována již více než 5000 let. Ve všech zemích, kde se ve starověku používala medicína, byla cibule oblíbeným léčivým prostředkem: v Číně, Indii i na Blízkém východě. Do Evropy se pravděpodobně dostala díky Římanům.

Cibule je jednou z nejnutnějších a nejchutnějších ingrediencí, se kterými můžeme vařit, dusit, péct, grilovat, smažit, zavařovat či sušit. Používá se celá či polená, krájená na drobné či větší kousky nebo pásky či čtvrtinky. Používá se syrová v salátech či jako příloha, do polévek, hlavních jídel, chleba, pečiva či v dezertech, ale také jako koření. Cibule je známá tím, že nabízí celou řadu zdravotních výhod – může posílit imunitní systém, regulovat hladinu cukru v krvi a dokonce udržet cholesterol pod kontrolou. Podporuje vylučování žaludečních šťáv, trávicí pochody a stravitelnost potravy. Ovlivňuje také střevní mikroflóru a podporuje chuť k jídlu.

nakrájená cibule

Odrůdy cibule

  • Žlutá cibule – dělí se na jarní a podzimní odrůdy. Jednou z jejích předností je vyrovnaná trpce sladká chuť, která vařením ztrácí na intenzitě. Obvykle dosahuje velikost pěsti. Slupka je poměrně tvrdá a jednotlivé vrstvy jsou šťavnaté, masité. Čím je mladší, tím je pikantnější.
  • Červená cibule – je typické purpurově červené barvy vyniká i větším množstvím účinných látek než její příbuzné, proto se doporučuje její konzumace v syrovém stavu a zejména do salátů a jako obloha. Vařením přichází o lákavé zbarvení. Příliš intenzivní chuť lze odstranit i tím, že před podáváním ji namočíme do vody.
  • Bílá cibule – je obvykle ostřejší než žlutá, a pravděpodobně proto je rozšířena zejména v Mexiku a mexických receptech. Ve státech Jižní Ameriky tvoří základ téměř každého jídla a svou chutí. Jednotlivé vrstvy cibule jsou jemnější a tenčí, než u ostatních druhů a často se podává mletá, zejména jako součást syrové salsy a čatní.
  • Šalotka – má vyšší obsah cukru a hodí se především k přímé konzumaci, ale používá se iv běžném vaření. Je to vlastně poddruh cibule, který po odstranění svrchní slupky tvoří několik menších cibulek. Ve světové kuchyni se využívají francouzské šalotky označované jako nejchutnější jsou růžové, málo pikantní a velmi voňavé. Holandské jsou nejběžnější, hodí se zejména do omáček. Thajský typ je intenzivně štiplavý a tvoří součást kořenících směsí.
  • Perlovka – tvoří přechod mezi cibulí a pórkem. Není sice vhodná pro delší skladování, ale nemusí se loupat, a proto si zachovává maximum živin. Naložená ve sladkokyselém nálevu je považována za lahůdku.
  • Jarní cibulka – nazývaná také lahůdková cibulka není samostatným druhem cibule. Dá se vypěstovat z jakéhokoli druhu cibule, přičemž rozhodujícím je čas sklizně -ideální do osmi týdnů od výsevu. Jarní cibulka má jemnou chuť a je vhodná k vaření, ať do salátů, na chléb nebo jako součást oblohy jídel. Jarní cibulku však není vhodné dlouho skladovat, je třeba ji co nejdříve po sklizni zpracovat.
rozříznutá cibule
bílá cibule
čerstvá cibule
cibulky
cibulky

Pěstování cibule

Sázení cibule: Cibule má v oblibě slunce a půdu, která se dobře zahřívá. Nejlépe se jí daří na lehčích písčitohlinitých půdách, dostatečně zásobených živinami a dostatečně vlhkých. V takových podmínkách vypěstovaná cibule potěší jemnou a nasládlou chutí. Příliš těžké jílovité půdy jsou pro pěstování cibule nevhodné, protože v nich bude cibule hůře vyzrávat.

Cibule se v našich klimatických podmínkách pěstuje jako zelenina ze semene nebo ze sazečky, mladé cibulky. Pěstování ze semene zaručí při správném skladování cibule delší trvanlivost a při pěstování větší odolnost vůči vyběhnutí cibule do květu.

zasazená cibule

Kdy se sází cibule

cibule

Semena cibule se vysévají na jaře, koncem března až začátkem dubna, do řádků vzdálených od sebe 20 cm a do hloubky 1 – 1,5 cm. Později rostliny přetrháme na vzdálenost 7 cm. V prvním roce se ze semen vyvinou rostliny s malými cibulkami. Po zaschnutí natě – přibližně koncem srpna – se cibulky vyjmou z půdy, zbaví zbytků stonku a nechají usušit. Tak získáme cibuli sazečku.

V teplejších oblastech lze cibuli (sazečku) sázet již koncem srpna. Jedná se o tzv. podzimní výsadbu. Vzhledem ke slabým mrazům by měla rostlina přezimovat a na jaře začít co nejdříve růst. V tomto případě začíná dozrávat už v květnu jako jarní cibulka a do celkové zralosti přichází v červenci.

Mnohem častěji se cibule sází na jaře. Lze tak učinit již koncem února, pokud to situace v zahradě dovolí. Sázíme do řádků 15 – 20 cm vzdálených od sebe a do hloubka by se měla pohybovat od 1 – 2 cm. Po vzejití cibule ji přetrháme na vzdálenost 5 – 7 cm. Během vegetace udržujeme v nezapleveleném stavu a podle potřeby zavlažujeme.

Hnojení cibule

Pěstování cibule, ať už na jaře nebo na podzim, začíná dobře odvodněnou, kyprou a úrodnou půdou. Zhutněná, kamenitá nebo jílovitá půda neprospívá růstu cibule. Proto při těžké a jílovité půdě přidejte do ní vyzrálý kompost. Zlepší jak výživnost, tak i strukturu půdy. Nikdy však k hnojení cibule nepoužívejte čerstvý hnůj a chlorid draselný, došlo by k spálení cibule.
 
Při výsadbě cibule ať už ze semínka nebo sazečky zapracujte do půdy hnojivo na cibuli. My doporučujeme Hnojík, který je hmyzím trusem, organickým, vyváženým hnojivem, vhodným v každé fázi růstu, s repelentním účinkem na škůdce. V dodávání živin s za pomoci hnojiva na cibuli pokračujte i následujících týdnech, abyste získali výživnou a bohatou úrodu cibule. K ciulce stačí špetka hnojiva. Nezapomínejme že se jedná o druhou trať a tam stačí přihnojovat sporadicky. Za celý rok stačí lehounce přihnojit max 4x.
 
Když se cibule začnou vyvíjet, zamulčujte je tenkou 0,5 cm vrstvou slámy (na podzim se hodí i rozdrcené listí). Mulčování pomůže udržet vlhkost, potlačit plevel a umožní cirkulaci vzduchu. Vznikající cibule nezakrývejte. Obecně platí, že pokud se použije mulč, rostliny cibule potřebují menší zálivku. Stačí přibližně 2 cm vody na čtvereční metr týdně, včetně dešťové vody. Chcete-li, aby cibule byla sladší, zalévejte více. Jako zálivku je vhodné použít výluh z Hnojíčku, díky čemuž cibuli dodáte jak vodu, tak i živiny. Pravidelná zálivka a hnojení pomohou předejít stavu, kdy stresovaná rostlina urychlí vývoj květin.
 
Hnojení cibule ukončete, když cibule vytlačí půdu a začne se vytvářet cibule.

Kdy se sbírá cibule

Kdy se sklízí cibule? To je otázka, kterou si mnozí kladou. Cibuli sbíráme v době, kdy nať zežloutne a stonek začíná klesat k zemi. Vytrhané rostliny necháme dosušit. Nať je třeba odříznout alespoň 4 cm nad špičkou cibule. Odstraníme i kořínky (asi na 0,5 cm) a poklademe cibuli. do nízké přepravky. Cibule se skladuje ve vzdušné, suché, ideálně tmavé místnosti, chráněné před mrazem. Pokud jí nedopřejeme vhodné podmínky pro skladování, začne hnít.

Druhý způsob skladování cibule působí také dekoračně. Jednotlivé hlávky cibule zapleteme do copu a zavěsíme na zeď

záhon cibulky
sklizená cibulka
cibule
sušící se cibule
položená cibule
sušící se cibule
cibule
svazek cibule
svazky žluté a červené cibule
grilovaný česnek
cibulky v láku
utopenec s cibulí

Choroby a škůdci

NEMOCI CIBULE

  •  
  • Pleseň cibulová (Peronospora destructor)
  • Botrytida listů (Botrytis squamosa)
  • Bílá skleróciové hniloba (Sclerotium cepivorum Berk.)
  • Šedá krčková hniloba (Botritis allii)
  • Alternariová skvrnitost a hniloba (Alternaria porri)
  • Mokrá hniloba cibule (Ervinia carotovora)
  • Fuzariová hniloba cibule (Fusarium oxysporum)
  • Fytoftorová skvrnitost (Phytophthora porri)
  • Z virových chorob – žlutá proužkovitost cibule (Onion yellow dwarf virus, OYD)

ŽIVOČIŠNÍ ŠKŮDCI: 

  • Vrtalka pórová (Napomyza gymnostoma Loew)
  • Kvetárka cibuľová (Delia antiqua Meig.)
  • Háďatko zhoubné (Ditylenchus dipsaci Kühn.)
  • Krytonosec cibulový (Ceutorrhynchus saturalis Fabr.)
  • Molice česneková (Acrolepia assectella Zell.)
peciatka hnojik

V případě výskytu některého výše uvedeného škůdce, je možné aplikovat Hnojík, hnojivo na cibuli, jak na výživu a podporu imunity rostlin (iv boji proti onemocněním), tak i díky jeho repelentním vlastnostem k boji proti škůdcům. Návod jak aplikovat Hnojík u napadených rostlin naleznete zde:

Hnojení organickým hnojivem.

hnojivo na cibuli HNOJÍK

Zajímavosti

Věděli jste, že…

cibule a cibulka na prkénku

 … cibulový čaj z nahrubo nakrájené, opečené cibule zalité horkou vodou as přidáním medu, je posilující na imunitu.

… místo jíšky z mouky lze použít rozmixovanou cibuli.

… cibule po 12-ti hodinách od rozříznutí je prý toxická.

… cibule není vhodná ke krmení pro psa či kočku

cibulový sirup z nakrájené cibule promíchané s medem je účinný proti bolesti v krku a kašli.

… potření cibulí pomáhá po bodnutí hmyzem.

… cibule obsahuje vitamíny A, B – komplex, C i D.

… překáží-li Vám chuť cibule, pokapání šťávou z citronu zjemní její chuť.

… v současnosti je mezi mladými hitem smažené cibulové kroužky.

cibulové kroužky
grilovaná cibule
nakrájená cibulka na prkénku
pizza s cibulí
cibule na grilu

Hnojení zeleniny

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články