Cibulová zelenina
Obsah
Cibulová zelenina charakteristika
Cibulová zelenina se někdy řadí i do zeleniny kořenové, ale není kořenová v pravém slova smyslu, i když se spotřebovává její podzemní část. Tato část se jmenuje cibule a kořínky vyrůstají až z ní. Cibule je zásobárnou živin pro celou rostlinu, a proto má i mnoho výživově hodnotných prvků pro člověka.
Cibulová zelenina je skupina zeleniny, která zahrnuje různé druhy cibule, česnek, pórek, šalotku a další podobné rostliny. Tyto rostliny mají společnou chuť a vůni, kterou jim dodávají zejména sulfidy, organické sloučeniny obsažené v jejich dužnině. Cibulová zelenina se běžně používá v kuchyních po celém světě jako aromatická přísada do různých pokrmů, jako jsou polévky, omáčky, smažená jídla nebo saláty.
Cibulová zelenina druhy
Cibulová zelenina - cibule
Cibule je nejčastější cibulovou zeleninou, a tak se jí budeme věnovat podrobněji:
Cibule je cibulová zelenina, která se používá při vaření pro svou charakteristickou chuť a vůni. Má kulovitý tvar a skládá se z mnoha vrstev, které jsou obaleny tenkou, jakoby papírovou slupkou.
Co se týče výživových hodnot, cibule jsou nízkokalorické – obsahují zhruba 40-50 kalorií na 100 gramů. Jsou však bohaté na vitamíny a minerály, zejména vitamin C, draslík a hořčík. Obsahují také fytonutrienty, jako jsou flavonoidy, kyselina křemičitá a síra.
Existuje mnoho druhů cibule, včetně:
- Žlutá cibule: nejčastější typ cibule, který se používá při vaření.
- Bílá cibule: má mírně ostřejší chuť než žlutá cibule a často se používá v salátech a na sendvičích.
- Červená cibule: má sladší chuť než žlutá cibule a často se používá v salátech a na sendvičích kvůli svému výraznému zbarvení.
- Šalotka: má jemnou, sladkou chuť a používá se hlavně v gastronomii pro výrobu omáček a marinád.
Zvláštní pozornost si zaslouží karamelizovaná cibule; je to cibule, která se pomalu smaží na pánvi, dokud neztmavne a nezíská karamelovou chuť. Používá se jako přísada do různých pokrmů a přidává se na pizzy nebo do burgerů.
Celkově lze říci, že cibule jsou zdravou a výživnou přísadou do mnoha jídel a lze je použít v mnoha různých druzích a receptech. Avšak pozor: pokud máte například žlučníkovou dietu, cibuli (ani vařenou) jíst nesmíte, můžete ji pouze použít jako odvar.
Cibulová zelenina pěstování
1. Stanoviště: Zvolte místo s dobrou kvalitou půdy a dobrou propustností. Cibulová zelenina roste nejlépe na slunném stanovišti.
Hnojení zeleniny
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Můžete dát při sadbě čajovou lžičku Hnojíku pod každou sazeničku.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte (můžete polít i bez cezení přes listy z konve).
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- www.wikipedia.org
- www.zahrada-centrum.cz
- www.agromanual.cz
- www.abecedazahrady.cz