Cibule kuchyňská (Allium cepa)
- Stanoviště: slunné, teplé, půdy humózní a hluboké
- Prostor pro rostliny: závislý na odrůdě
- Doba pěstování: jaro nebo podzim
- Doba sklizně: srpen–září, květen–červenec
- Množení: přímým výsevem (možné i přesazení) nebo pěstování ze sazečky

Pěstování

Cibuli lze pěstovat z přímého výsevu na jaře (hloubka výsevu 2–3 cm), letní výsev k přezimování je možný jen v klimaticky příznivých oblastech. Semenáčky se také mohou přesazovat. Pěstování ze sazečky (malé cibulky z výsevu v předcházejícím roce) trvá kratší dobu než pěstování z výsevu. Nejvhodnější je sazečka malé velikosti (cibulky menší než 2 cm), která nevybíhá předčasně do květu. Sazečka se sází v březnu až dubnu ve vzdálenosti 25 × 6 cm a pak v podmínkách dlouhého dne cibule narůstají.
Počáteční růst cibule je pomalý, proto je potřebné pletí a kypření půdy. Za sucha v červnu a červenci se zálivkou podpoří růst cibulí. Od konce srpna, když nať polehne, cibule dozrávají. Cibule dosušené po sklizni na suchém místě se lépe skladují.
Choroby a škůdci
Na cibuli se často vyskytují některé choroby a škůdci: plíseň cibulová, krčková hniloba, květilka cibulová a mol cibulový. Odrůdy cibule se liší tvarem, barvou, velikostí, délkou pěstební doby a způsobem použití (suchá cibule, sazečka, zelenačka s natí, zeleninová cibule). Dnešní šlechtěné odrůdy cibule kuchyňské vznikaly z krajových odrůd (Všetatská, Hradecká aj.), a tak tomu bylo nejen u nás, ale i v jiných zemích.
Zeleninové cibule
Jako zeleninové se označují odrůdy s velkými cibulemi, s mírnou chutí a s bílým vnitřkem. Dosud se pěstovaly hlavně ve Španělsku, Portugalsku a v USA. Mohou se pěstovat i u nás, ale příliš vlhké polohy jim nesvědčí. Vysévají se v dubnu přímo na místo nebo se předpěstované sazenice vysazují v dubnu venku (25 × 15 cm). Zralé zeleninové cibule jsou choulostivé na otlačení a nevydrží dlouho. Nejznámější odrůdy jsou: ‘The Kelsae’, ‘Exhibition’, ‘Denia’, ‘Yellow Sweet Spanish Sperlings Jumbo’.
Naťové cibule
Naťové odrůdy tvoří malé cibule a listy s dlouhou bílou pochvou. Podstatnou konzumní částí jsou listy, nikoliv cibule. Podle odrůdy a podle klimatu je možný jarní nebo podzimní výsev.
Odrůdy:
- ‘Weisse Frühlingszwiebel’,
- ‘Weisse Königin’,
- ‘Kaigaro’,
- ‘Evergreen Bunching’, ‘Keep Well’,
- ‘Dragon Eye’
- a ‘White Spear’.
