Chilli papričky
Obsah
Chilli papričky - jak se liší od paprik
(Capsicum)
Chilli papričky se od běžných paprik, tzv. kapií, liší hlavně pálivostí. Chilli papričky mohou být vyšlechtěny z různých křovitých paprik, rostoucích původně v Asii (Indie, Čína, Japonsko, Vietnam), Africe i Jižní Americe.
Za svou pálivost vděčí látce kapsaicin (jistě znáte zahřívací kapsaicinové náplasti, když vás bolí klouby apod.).
Kromě toho papričky obsahují i vitamíny B, C a karoten, dále pak pomáhají trávení (v malém množství) a jsou i afrodiziakem.
Papričky také pomáhají zrychlovat metabolismus a pomáhají při redukčních dietách. Neměli byste je však jíst, pokud máte problémy se žlučníkem.
A poslední výhoda: chilli papričky podporují imunitní systém a pomáhají bojovat s rakovinou.
Zajímavost
Chilli papričky můžete pěstovat v zahradě i v nádobách a použít je jako okrasné rostliny. Nejen plody, ale i květy některých kultivarů jsou velmi dekorativní.
Historie pěstování chilli papriček
Původ papriček najdeme v Jižní Americe, kde je pěstovali Indiáni, a to již v 6. století před naším letopočtem.
Po kolumbovských výpravách se papričky rychle rozšířily po celém světě – nejprve tedy do Indie, kde se staly výbornou náhražkou za drahý pepř.
Potom se skrze výpravy Osmanské říše dostaly do Maďarska, kde vznikla nám známá mletá paprika – ale pozor: existuje jak pálivá, tak sladká.
Dnes je pěstování chilli papriček rozšířeno prakticky po celém světě a neustále se objevují nové kultivary. Někteří šlechtitelé se také snaží vypěstovat papričku s co nejpálivější chutí.
Chilli papričky druhy
Chilli papričky se dělí na několik druhů, v nichž byly pak vyšlechtěny další kultivary. Jednoduché dělení vám zde předvedeme:
Paprika čínská – ačkoliv se jmenuje čínská, původně pochází z Jižní Ameriky, patří k nejpálivějším, mezi kultivary najdete třeba: 7-Pot chilli, Fatalii, Datil, Carolina Raeper…
Paprika setá – pochází ze Severní a Jižní Ameriky, patří sem pálivé i nepálivé druhy, plody mají zelenou, žlutou nebo červenou barvu.
Paprika křovitá – jejím domovem je Jižní a Střední Amerika, roste v tropických a subtropických oblastech, kultivary jsou např. Tabasco (z ní se vyrábí stejnojmenná omáčka) a Malagueta.
Paprika chlupatá – původem je ve Střední a Jižní Americe, mívá velké fialové květy a kulaté červené plody. Barva se může lišit podle kultivaru, např. Canario má plody žluté.
Paprika křídlatá – pochází z Jižní Ameriky, má zelené plody zajímavého tvaru (jako zvoneček), kultivar Lemon Drop má plody žluté.
Nejpálivější chilli paprička
Pálivost chilli papriček se posuzuje podle speciální stupnice. Prvenství podle této stupnice si drží již mnoho let Carolina Raeper, která má 2 200 000 jednotek na stupnici SHU (Schoviellova stupnice).
Chilli papričky pěstování
Chilli papričky se dají pěstovat i v našich podmínkách, obvykle jako jednoleté, ale pokud by se vám podařilo je dobře zazimovat, můžete je pěstovat jako víceleté – ostatně v Americe rostou v přírodě jako trvalky.
Papričky vyžadují zvláště hodně světla a tepla. Zcela venku by se daly pěstovat jedině v teplých oblastech – Polabí, jižní Morava. Jinak doporučujeme spíše skleník.
Zemina pro chilli papričky
Papričky potřebují spíše propustnou půdu s vyšším pH. Optimální je substrát vytvořený z rašeliny, písku a jílovité složky. Může se provzdušnit perlitem. Vhodné substráty se dají i koupit ve specializovaných prodejnách.
Papričky se stejně jako papriky předpěstovávají ze semínek (v bytě). Poté se přepichují do samostatných květináčů, nakonec (po zmrzlých vysazují do skleníku, eventuálně na záhon.
Papričky potřebují zalít při vysazení, pak snesou již spíše sucho než přemokření.
Množení papriček
Papričky se množí semeny, která jsou dobře klíčivá a klíčivost si udržují i několik let.
Chilli papričky v květináči
Výhodou pěstování chilli papriček v květináči je to, že je můžete na zimu zazimovat a pokusit se je pěstovat jako víceleté. Potom se dočkáte i lepší úrody a vyšší sklizně. Květináč vybírejte velký tak akorát, aby se do něj vešel kořenový bal papričky. Dolů umístěte drenáž z kamínků nebo oblázků, ať může voda dobře odtékat. Na drenáž nasypte substrát vhodný pro papričky. Zasaďte papričku, přidejte substrát a zalijte. Papričky pěstujte na světlém a chráněném místě, před deštěm raději ukliďte, aby nechytily plíseň. Na zimu zazimujte do bezmrazé místnosti.
Chilli papričky recepty
Sušené chilli papričky – papričky můžete sušit v sušičce, nebo i na slunci, popř. v troubě. Důležité je umýt je, překrojit na půlky, zbavit semínek. Sušíme ve slabé vrstvě na roštu sušičky, na pečicím papírem vyloženém plechu v troubě (na 50 °C s pootevřenými dvířky), nebo na sítku na sluníčku. To, že jsou sušené, poznáme podle toho, že se dají přelomit. Uchováváme ve sklenicích, dózách atp.
Jak umlít chilli papričky – sušené chilli papričky je možné umlít na mlýnku nebo rozdrtit v hmoždíři. Uchováváme pak v malých skleničkách v temnu, aby neztratily barvu.
Nakládané chilli papričky v oleji – čerstvé papričky pak můžeme konzervovat v oleji. Budete potřebovat: čerstvé papričky, celý pepř, nové koření, bobkový list, 1 l vody, 250 ml octa, sůl, 100 g cukru, olej. Papričky očistíme a naskládáme do sklenic. Přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list. Z dalších surovin svaříme nálev. Zalijeme papričky, zavíčkujeme sklenice a zavaříme při 85 °C asi 25 minut.
Hnojení bylinek a koření
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte.
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Tomaník, Miroslav – Skřivan, Rudolf: Čínská kuchyně. Merkur, Praha 1983.
- www.wikipedia.org
- www.epochaplus.cz
- www.recepty.eu
- www.prozeny.cz