Černá hořčice (Brassica nigra)
Jednoletá rostlina s černohnědými semeny, odedávna používaná v léčitelství, ke kořenění a k přípravě hořčice
- Stanoviště: roste planě na vlhkých loukách a polích
- Prostor pro rostliny: 20–25 × 30 cm
- Období výsevu: polovina března až polovina května
- Doba sklizně: červenec–září
- Množení: výsevem
Černá hořčice se původně vyskytovala pravděpodobně v jihovýchodním Středomoří. Dnes se pěstuje v různých částech světa na hlinitých a písčitých půdách s dostatkem humusu a vápna.
Vysévá se od poloviny března do konce května do řádků vzdálených 20–25 cm, 1–2 cm hluboko. Nebezpečnými škůdci jsou dřepčíci.

Ve žlutém, vysoko vyrůstajícím květenství se později vytvářejí šešule obsahující oválná až kulovitá semena. Semena dozrávají podle doby výsevu od konce července. Obsahují glykosid sinigrin a nejsou nijak cítit. Teprve po rozdrcení semen a přidání vody se tvoří ostře chutnající a dráždivý hořčičný olej.
Semena hořčice se používají ke kořenění, k výrobě stolní hořčice a jako léčivý prostředekčerná horčice.