Brokolice
Obsah
Brokolice - základní informace
(Brassica oleracea)
Brokolice patří k brukvovité zelenině, je příbuzná květáku a vznikla nejspíše z kapusty.
Brokolice obsahuje mnoho vitamínů i minerálních látek. Z vitamínů uveďme alespoň C, E, B, karoten, niacin, z minerálních látek pak mangan, sodík, draslík, vápník, železo a hořčík. Pro svou zelenou barvu je také důležitým zdrojem kyseliny listové, která je tolik potřebná pro vývoj miminka v těhotenství.
Brokolice se dá připravovat na mnoho způsobů, výhonky a listy můžete konzumovat syrové a přidávat je například do salátů.
Zajímavé pro vás určitě bude i to, že si můžete brokolici sami vypěstovat na vlastních zahradě.
Pěstování brokolice
Pěstování brokolice nevyžaduje žádné zvláštní dovednosti.
Musíte si však vybrat druh:
– brokolice květáková – tvoří jednu hlavu tak, jak ji znáte asi nejlépe, např. z obchodu,
– brokolice stonková/chřestová – tvoří více hlaviček na stonku.
Výhodou brokolice je její relativně krátká vegetační doba, takže můžete sklízet až 3x do roka.
Brokolici si můžete předpěstovat ze semínek a pak vysazovat rovnou na záhon, nebo koupit hotové sazenice.
První výsev je možné učinit již v únoru/březnu, druhý pak v dubnu/květnu a poslední v červnu – tuto brokolici budete sklízet na podzim.
Brokolice potřebuje slunné stanoviště, středně těžkou půdu, vlhkou, ale ne přemokřenou, dostatek živin – přidaný kompost, důležité je přihnojování. Aby narostly hlavičky i během suchého léta, je třeba ji dostatečně zalévat – ale raději ke kořenům.
Sazeničky vysazujeme do sponu 45 x 45 cm, aby měly dostatek prostoru k růstu a mohl mezi nimi cirkulovat vzduch.
NIKDY nesázejte brokolici po jiných košťálovinách! Můžete ji vysadit po luštěninách (hrách, fazole, čočka).
TIP: Brokolici pro vlastní potřebu můžete pěstovat i v truhlících. Držte se rad výše a pořiďte si některou z odrůd, které mají nejkratší vegetační dobu: Bonanza, Marathon…
Sklízení brokolice
Brokolici sklízejte postupně, tak jak jste ji vysévali nebo vysazovali. Měla by mít pevné tmavě zelené hlavičky. Přezrálá má kvítky žluté – konzumaci to nevadí, ale již nemá takovou jakost, hodí se však třeba do polévky.
Brokolice se nedá dlouho skladovat – jedině snad v chladném sklepě, v malém množství v lednici.
Na zimní skladování doporučujeme ji povařit a zamrazit.
Recepty z brokolice
Pokud se vám vaše zahrádkářské práce vydařily, jistě si kladete otázku, co uvařit z brokolice, zvlášť pokud ji sklízíte postupně a všechny varianty už jste zkusili. Něco nového se určitě dovíte dále:
Brokolice recepty
Jak dlouho vařit brokolici
Pomineme-li saláty z výhonků a listů brokolice, které se konzumují syrové, velké hlavičky brokolice musíme většinou povařit. Avšak nepřehánějte to, stačí, aby byla měkká na skus, protože jinak ztratí mnoho cenných látek. Ideální je vařit brokolici 5 až 6 minut ve vroucí vodě. Správně uvařená brokolice si zachová tmavě zelenou barvu. Vařenou brokolici můžete podávat osolenou jako přílohu.
Další možností je předvařenou brokolici zapékat (cca 20 minut stačí):
Zapečená brokolice
Velmi dobrý je tento recept. Předvařenou brokolici naskládáme do vymazaného pekáčku, poklademe najemno utřeným česnekem a posypeme strouhanou Nivou. Tento pokrm si zamiluje celá rodina. Brokolici podávejte s čerstvým chlebem (nejlépe domácím) nebo vařenými brambory.
Zapečená brokolice se sýrem
Variantou na předchozí recept je, pokud brokolici zasypeme nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem (Eidam, Ementál), zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce, osolíme a opepříme. Podáváme samotné, ozdobené petrželkou, nebo s vařenými brambory.
Zapečené těstoviny s brokolicí
Pro úplné začátečníky je určen tento recept. Těstoviny uvaříme podle návodu, spíše na skus, brokolici předvaříme. Obojí smícháme, osolíme, opepříme, dáme zapékat. Po 10 minutách zalijeme smetanou a dopečeme. Je to vydatné samostatné jídlo.
Kuřecí maso s brokolicí
Téměř nedělní oběd získáte díky tomuto receptu: Kuřecí maso (nejlépe ze stehen) nakrájejte na menší kousky a orestujte na oleji na pánvi. Přidejte na kousky rozebranou brokolici (v tomto případě nemusí být předvařená). Osolte, opepřete, můžete přidat nastrouhaný tvrdý sýr nebo Nivu, ke konci dušení smetanu. Nechte dodusit pod pokličkou. Podávejte s vařenými brambory, ale hodí se i těstoviny.
Hnojení zeleniny
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Můžete dát při sadbě čajovou lžičku Hnojíku pod každou sazeničku.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte (můžete polít i bez cezení přes listy z konve).
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Vlachová, Libuše: Italské pokrmy na českém stole, Svoboda, Praha 1994.
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.agromanual.cz
- www.bylinkovo.cz
- www.abecedazahrady.cz
- www.toprecepty.cz