Brokolice

Obsah

Brokolice - základní informace

(Brassica oleracea)

Brokolice patří k brukvovité zelenině, je příbuzná květáku a vznikla nejspíše z kapusty

Brokolice obsahuje mnoho vitamínů i minerálních látek. Z vitamínů uveďme alespoň C, E, B, karoten, niacin, z minerálních látek pak mangan, sodík, draslík, vápník, železo a hořčík. Pro svou zelenou barvu je také důležitým zdrojem kyseliny listové, která je tolik potřebná pro vývoj miminka v těhotenství.

Brokolice se dá připravovat na mnoho způsobů, výhonky a listy můžete konzumovat syrové a přidávat je například do salátů.

Zajímavé pro vás určitě bude i to, že si můžete brokolici sami vypěstovat na vlastních zahradě.

Brokolice

Pěstování brokolice

Pěstování brokolice nevyžaduje žádné zvláštní dovednosti.

Musíte si však vybrat druh:

brokolice květáková – tvoří jednu hlavu tak, jak ji znáte asi nejlépe, např. z obchodu,

brokolice stonková/chřestová – tvoří více hlaviček na stonku.

Výhodou brokolice je její relativně krátká vegetační doba, takže můžete sklízet až 3x do roka.

Brokolici si můžete předpěstovat ze semínek a pak vysazovat rovnou na záhon, nebo koupit hotové sazenice.

První výsev je možné učinit již v únoru/březnu, druhý pak v dubnu/květnu a poslední v červnu – tuto brokolici budete sklízet na podzim.

 

Brokolice potřebuje slunné stanoviště, středně těžkou půdu, vlhkou, ale ne přemokřenou, dostatek živin – přidaný kompost, důležité je přihnojování. Aby narostly hlavičky i během suchého léta, je třeba ji dostatečně zalévat – ale raději ke kořenům. 

Sazeničky vysazujeme do sponu 45 x 45 cm, aby měly dostatek prostoru k růstu a mohl mezi nimi cirkulovat vzduch.

NIKDY nesázejte brokolici po jiných košťálovinách! Můžete ji vysadit po luštěninách (hrách, fazole, čočka).

TIP: Brokolici pro vlastní potřebu můžete pěstovat i v truhlících. Držte se rad výše a pořiďte si některou z odrůd, které mají nejkratší vegetační dobu: Bonanza, Marathon…

Sklízení brokolice

Brokolici sklízejte postupně, tak jak jste ji vysévali nebo vysazovali. Měla by mít pevné tmavě zelené hlavičky. Přezrálá má kvítky žluté – konzumaci to nevadí, ale již nemá takovou jakost, hodí se však třeba do polévky.

Brokolice se nedá dlouho skladovat – jedině snad v chladném sklepě, v malém množství v lednici.

Na zimní skladování doporučujeme ji povařit a zamrazit.

Recepty z brokolice

Pokud se vám vaše zahrádkářské práce vydařily, jistě si kladete otázku, co uvařit z brokolice, zvlášť pokud ji sklízíte postupně a všechny varianty už jste zkusili. Něco nového se určitě dovíte dále:

Brokolice recepty

Jak dlouho vařit brokolici

Pomineme-li saláty z výhonků a listů brokolice, které se konzumují syrové, velké hlavičky brokolice musíme většinou povařit. Avšak nepřehánějte to, stačí, aby byla měkká na skus, protože jinak ztratí mnoho cenných látek. Ideální je vařit brokolici 5 až 6 minut ve vroucí vodě. Správně uvařená brokolice si zachová tmavě zelenou barvu. Vařenou brokolici můžete podávat osolenou jako přílohu.

Další možností je předvařenou brokolici zapékat (cca 20 minut stačí):

Zapečená brokolice

Velmi dobrý je tento recept. Předvařenou brokolici naskládáme do vymazaného pekáčku, poklademe najemno utřeným česnekem a posypeme strouhanou Nivou. Tento pokrm si zamiluje celá rodina. Brokolici podávejte s čerstvým chlebem (nejlépe domácím) nebo vařenými brambory.

Zapečená brokolice se sýrem

Variantou na předchozí recept je, pokud brokolici zasypeme nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem (Eidam, Ementál), zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce, osolíme a opepříme. Podáváme samotné, ozdobené petrželkou, nebo s vařenými brambory.

Zapečené těstoviny s brokolicí

Pro úplné začátečníky je určen tento recept. Těstoviny uvaříme podle návodu, spíše na skus, brokolici předvaříme. Obojí smícháme, osolíme, opepříme, dáme zapékat. Po 10 minutách zalijeme smetanou a dopečeme. Je to vydatné samostatné jídlo.

Kuřecí maso s brokolicí

Téměř nedělní oběd získáte díky tomuto receptu: Kuřecí maso (nejlépe ze stehen) nakrájejte na menší kousky a orestujte na oleji na pánvi. Přidejte na kousky rozebranou brokolici (v tomto případě nemusí být předvařená). Osolte, opepřete, můžete přidat nastrouhaný tvrdý sýr nebo Nivu, ke konci dušení smetanu. Nechte dodusit pod pokličkou. Podávejte s vařenými brambory, ale hodí se i těstoviny.

 

Brokolice vařená
Zapečená brokolice
Zapečené těstoviny s brokolicí
Kuřecí maso s brokolicí

Hnojení zeleniny

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: