Brambor se žlutou slupkou, praotec našich bramborů, přišel nejprve do Anglie. V Německu byl vysazen poprvé kolem roku 1620. Jako většina importů z Nového světa byla trvalka zprvu považována za okrasnou rostlinu. Trvalo téměř 200 let, než byly brambory oficiálně uznány jako potravina. Král Bedřich Veliký z Pruska nutil své sedláky, aby brambory pěstovali. Od té doby jsou základní potravinou a zachránily milióny lidí před smrtí hladem.
Rostliny nepotřebují nic dalšího než slunné místo, kyprou a výživnou půdu, každá rostlina prostor asi 40 × 40 cm, hloubku výsadby 10–15 cm. Hlízy se sázejí od poloviny dubna, podle odrůdy. Kdo předklíčí sadbové brambory v bedně (začátkem poslední dekády března), může sázet asi po 5 týdnech. Předklíčené brambory vyraší asi 2 týdny po výsadbě z půdy. Pěstební bedny by měly stát pokud možno na světle a při asi 15 °C. Na tmavém stanovišti se vyvinou dlouhé zesláblé výhony, které se při výsadbě ulamují.
Brambory jsou velmi citlivé na mráz. V nechráněných polohách se doporučuje přikrýt záhon fólií. Jakmile rostliny dobře vzejdou, musí se pravidelně mezi řádky okopávat, aby půda zůstala kyprá a plevele neměly žádnou šanci. Při suchém počasí se zalévá. Od půli června se rostliny přihrnují. Hlízy se tvoří ještě v půdě na osních výhonech přízemních listů.
Existuje nesčetný počet odrůd brambor. Nejlépe je informovat se u zkušeného zemědělce v okolí, se kterými odrůdami měl nejlepší výsledky.
Brambory dnes považujeme za běžnou součást našeho jídelníčku. Dokážeme je připravovat na různé způsoby, a dokonce existují různé druhy brambor podle toho, zda je chceme vařit nakrájené, ve slupce, připravovat z nich bramborový salát, bramborovou kaši nebo knedlíky. Brambory pro nás mají také důležitou výživovou hodnotu – obsahují zejména škroby, vitamíny A, C a vitamíny skupiny C, ze stopových prvků draslík, hořčík, zinek, vápník a železo. Brambory také obsahují až 80 % vody, což je velmi důležité například při dietách.
Brambory se vysazují v různých obdobích v závislosti na typu:
Rané brambory (tzv. „early“ nebo „new“): Sází se hned jakmile je půda připravená, obvykle v březnu nebo dubnu. Půda by měla být zpracovatelná a ne studená na dotek.
Brambory střední sezóny (také známé jako „Second Earlies“): Dozrávají za 80 až 100 dnů. Tyto brambory se obvykle sklízejí od druhé poloviny léta a skladují se až jeden měsíc.
První brambory rané sezóny („First-earlies“): Tyto brambory rychle dozrávají, obvykle se sázejí koncem března a sklízejí se v červnu až červenci.
Brambory nejlépe rostou v chladnějším počasí. Je vhodné je sázet 2-4 týdny před posledním jarním mrazem, když teplota půdy dosahuje alespoň 4 stupně Celsia.
Když se vám vše povede na jedničku a ochráníte brambory před mandelinkou bramborovou i před plísnění zejména za deštivých let – což se vám podaří, pokud použijete Hnojík již od začátku pěstování – můžete se na podzim pustit do jejich sklízení. Brambory pro svoji potřebu můžete průběžně sklízet již během léta, na uskladnění je lepší nechat je tzv. dojít. Jak poznáte, že jsou brambory zralé? Velmi jednoduše: jejich nať bude zcela suchá a dobře se oddělí od hlíz. Nať pak stačí vytrhat a brambory postupně vykopávat. Nechte je vždy trošku oschnout, zhruba očistěte a uskladněte do prodyšných beden nejlépe do sklepa.
TIP: Když si rozdělíte brambory na větší a menší, budete mít zvlášť ty na vaření bez slupky a ve slupce.
POZOR: Uskladněné brambory je potřeba přes zimu občas přebrat, aby se vám od jedné zkažené hlízy nenakazily další.
Sleva úspěšně uplatněna!
Vaše sleva byla přidána do košíku.