Artyčok kardový (Cynara cardunculus)
Bodlákovitá vytrvalá rostlina, která se pěstuje jako jednoletá zelenina; podobá se artyčoku.
- Stanoviště: půda dobře zásobená vodou a živinami
- Prostor pro rostlinu: 1 x 1 m
- Doba pěstování: předpěstované sazenice se vysazují v květnu; možný i přímý výsev
- Doba sklizně: po vybělení (3–4 týdny) lze používat listové řapíky a žebra ke kuchyňské přípravě
- Množení: výsevem
Kardy patří ke starým kulturním rostlinám a jsou doma ve Středomoří. Náležejí k čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) a od příbuzného artyčoku zeleninového se liší větším vzrůstem. Kardy se pěstují jako chutná zelenina v jednoleté kultuře, jako okrasné rostliny však mohou být při dobré zimní přikrývce víceleté.


Po výsevu v březnu až dubnu se sazenice vysazují v druhé polovině května ve vzdálenostech 1 x 1 m. Také je možný přímý výsev v květnu. Jemné listové řapíky narůstají jen při dostatečné zálivce a dobré výživě.
U rostlin se koncem léta postupně svazují listy a obalují se černou fólií, aby se vybělily řapíky. Kuchyňská příprava řapíků a listových žeber je možná po 3–4 týdnech od začátku bělení.
Před začátkem mrazů se rostliny vyryjí z půdy a založí do tmavého sklepa k vybělení. Tato zelenina vyžaduje hodně práce, proto se málo pěstuje a málokdy se prodává v obchodech.
Známé odrůdy: ‚Vollrippige Stachellose‘, ‚Plainpalais‘, ‚Vert inerme‘ a ‚Von Tours‘.